•Stevia rebaudiana Bertoni (stevie/stévie sladká) je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae).
•Rostliny mají vzpřímené až 80 cm vysoké lodyhy, podlouhlé vstřícné listy se zubatým okrajem a drobné bílé květy uspořádané v úborech.
•Plodem je nažka.
•Stevie pochází z Jižní Ameriky (Paraguay), kde se její listy odedávna využívají ke slazení nápojů i jídla a k léčebným účelům.
•Dnes se používá jako alternativní nízkokalorické sladidlo v mnoha částech světa,
v některých zemích však užívání stevie díky diskusím o její bezpečnosti omezuje legislativa.
• V Evropské unii bylo používání stevie a steviosidu v potravinářství povoleno
až v roce 2011.
• Široce se používá již desítky let např. v Japonsku, Koreji a dalších asijských zemích, kde se také ve velkém množství pěstuje.
Obsahové látky
Za sladkou chuť stevie zodpovídají diterpenické glykosidy ent-kaurenového typu, které byly izolovány již v roce 1931. Je to především steviosid, jehož rostlina obsahuje až 10 %, a rebaudiosid A (2-4 %), dále pak steviobiosid, rebaudiosidy B, C, D a E a dulcosidy A a B, které jsou zastoupeny v menším množství. Kromě těchto látek stevie obsahuje steroidní látky (stigmasterol, β-sitosterol, kampesterol), flavonoidy (apigenin, luteolin, kvercetin, kaempferol) a další fenolické látky, triterpeny (lupeol), silice, organické kyseliny a také vitaminy a minerály. Sladké látky obsahují i některé další druhy rodu Stevia, nejsladší chuť má však právě Stevia rebaudiana.