Chilli con carne
pro 4 osoby:
750 g hovězího mletého masa,
podzemnicový olej,
400 g sterilovaných fazolí několika druhů a barev,
3 cibule,
2-3 stroužky česneku,
2 sladké červené papriky,
1 lžička sladké mleté červené papriky,
podle chuti špetka mletého chilli koření,
2-4 chilli papričky,
kousek celé skořice,
350 g loupaných rajčat (čerstvých i sterilovaných),
3 lžíce rajského protlaku,
špetka sušeného oregana, lžička třtinového cukru,
nastrouhaná citrónová kůra, vývar z hovězího masa,
čerstvé lístky oregána,
2-4 čtverečky hořké vysokoprocentní čokolády,
sůl a pepř
Postup přípravy:
Drobně nasekanou cibulku orestujeme na oleji, přidáme nakrájenou papriku a nasekaný česnek. Ochutíme špetkou mleté papriky a chilli. Přidáme hovězí maso, kousek celé skořice a za stálého míchání osmahneme ze všech stran. Osolíme, opepříme, přidáme špetku sušeného oregána, třtinový cukr rajský protlak. Zprudka zarestujeme, ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou, zalijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí zvolna dusíme. Do téměř hotového pokrmu přidáme sterilované fazole a nakrájená loupaná rajčata. Společně krátce povaříme. Chilli con carne dochutíme několika čtverečky kvalitní hořké čokolády a čerstvými lístky oregána.
Touto verzí chilli con carne si připomínám Dominikánskou republiku. Bylo to pro mě úžasné chuťové okouzlení jídlem i nádhernou zemí.
www.gurmánka.cz