Seznamte se s bulgurem! Je lehce stravitelný a tělu dodá spoustu vitamínů a minerálů.
Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici. Stačí ho nechat jen nabobtnat a smíchat ostatními ingrediencemi.
Na lehký bulgurový salátek si připravte (rozpis pro 4 osoby):
- 200 g bulguru
- 2 vařená vejce
- 1 avokádo
- 1 jarní cibulka
- střední konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 žlutá, červená nebo oranžová paprika
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Bulgur uvařte dle návodu (1 díl bulguru na 1,5 dílu vody, osolit, stáhnout na minimum až se voda vyvaří), anebo ho jen namočte a nechte nabobtnat. Bulgur nechte vychladnout, přidejte nakrájená vajíčka, avokádo, cibulku a tuňáka. Zakápněte olivovým olejem, můžete opepřit. Rukolový salátek můžete použít jako oblohu nebo rukolu vmíchat přímo do salátu. Namísto bulguru můžete požít quinou, špaldu nebo kuskus. V krabičce poslouží jako oběd v práci, když nestiháte.
Pokud si hlídáte váhu, nebo se chcete pár kil zbavit, vězte, že 40 – 50 g obiloviny (v suchém stavu) v salátu úplně stačí. Naopak zeleniny si dejte, kolik chcete. Přidaná bílkovina (tuňák, vajíčko) zase stabilizuje glykemický index.
Dobrou chuť! :-)