- Základní údaje
- Kategorie: Co se do Sféry nevešlo
Granát si obvykle spojujeme s tzv. českým granátem a jeho temně rudou barvou. Kromě modré ale hýří všemi barvami a dovede nás vyvést z pesimistických nálad. Seznamte se se hessonitem, tsavoritem, andraditem a demantoidem a dalšími.
- Základní údaje
- Kategorie: Celostní medicína
Tenké střevo je jedním z nejdůležitějších orgánů. Stěny tenkého střeva mají mimořádně složitou strukturu, z jedné buňky střevní sliznice vyrůstá až čtyři tisíce mikroklků a dohromady tvoří hustý kartáčový lem. Jsou velmi důležité při vstřebávání potravy, neboť na tom záleží, jak bude naše stravy využita. V každém mikroklku je i lymfatická uzlinka.
Pokud jíme převážně moučnou stravu, tyto mikroklky si prostě „zalepíme“ a výživa pro organismus je téměř nulová.
Je to totéž, jako když máme kartáč, který je plný nečistot, a tudíž nedokáže plnit svoji funkci. Tenké střevo funguje na podobném principu.
Pokud je „náš kartáč“ v podobě tenkého střeva čistý, do mikroklků propadne strava, která je využita, a my máme živiny pro běžný život. Je to na každém z nás.
Neznamená to však, že si občas rohlík nebo kousek kvalitního pečiva nemůžeme dát, ale je třeba mít na paměti, jak bílé pečivo a pšeničná mouka funguje. Dříve se používala pouze divoce rostoucí pšenice špalda. Dnes se převážně používá vyšlechtěná pšenice, která nechytá žádné plísně a má vysoký výnos, nicméně tato pšenice má 5x více lepku, než náš organismus dokáže zpracovat.
„Co mám tedy snídat?“
Jsme opět u kaší a polévek, které jsou, a to mi věřte, jen otázkou zvyku a priorit.
Pokud snídáme ovesné kaše či zeleninové polévky, prospíváme tenkému střevu, ale důležité jsou i pro slezinu, která je z pohledu TČM jedním z nejdůležitějších orgánů, neboť nás zásobuje energií.
A na stavu a kvalitě sleziny záleží, jak se budeme cítit. Když sníme potravu, žaludek ji rozmělní a slezina se „dojde podívat“, co se jí hodí. Pak tuto stravu využije a s pomocí tenkého střeva zpracuje pro naši energii a pošle nahoru k plicím, které ji okysličí a srdíčko obarví na červeno a ve formě krve pošle do cév, aby vyživovala organismus.
Slezina z pohledu TČM je element Země a aby Země (tenké střevo) mohla plodit, potřebuje k tomu suchou půdu a teplo.
Pokud jíme stravu tvořící vlhko (jogurty, hodně syrové zeleniny a ovoce, sladké, smažené) a do toho neustále o něčem přemítáme, tak věřte, že si zaděláváme na problémy nejen s trávením, ale i pocitem těžkých nohou, únavou, průjmy.
Bývá to začátek začarovaného kruhu, který mnohdy může vést ke Crohnově chorobě nebo ulcerózní kolitidě. Pokud slezina (tenké střevo) nezvládá, pak vlhko, které se v ní tvoří, padá dolů.
Žaludkem rozložená potrava postupuje pomocí jeho funkce řízení sestupu přes vrátník dolů do tenkého střeva, jež je jí naplňováno – to je tzv. příjem a naplňování se. Ve střevě potrava zůstává po delší dobu a dále je trávena, přeměňuje se na vyživující esenci, potřebnou pro život a chod organismu; proto se mluví o proměňování věcí. Řídí vylučování, řídí oddělování čistého od kalného.
Pojem „čisté“, jak už víme, označuje jemné esenciální látky, produkty trávení poskytující výživu pro organismus, zatímco „kalné“ znamená nestrávené a pro tělo již nepotřebné zbytky stravy, které z něho odcházejí. Tenké střevo při rozkládání potravy současně provádí i její transformaci, třídění, takže jeho činností vznikají tři základní produkty – esence požité stravy a tekutin, nepotřebné zbytky tuhé stravy a odpadové zbytky tekutin. Esence, čili čisté, je dopravována pomocí čchi sleziny do plic a srdce, a odtud včleněna do krve se roztéká po těle; nespotřebovaná strava a tekutiny, čili kalné, klesají (s podporou čchi žaludku) dolů, přičemž tuhý odpad vstupuje do tlustého střeva a odchází přes konečník ven, zatímco tekutý odpad se za pomoci čchi trojitého zářiče a ledvin shromažďuje v močovém měchýři a odtud je vylučován v podobě moči.
5 zásad, aby se tenkému střevu dobře žilo
- Tenké střevo i srdce nejvíce ničí mléčné výrobky, výjimku tvoří pouze zákysy.
- Velmi prospívá zvýšená konzumace ryb, mořských řas.
- Přímo léčivě působí na očistu cév, srdce i tenkého střeva zeleninové polévky (ne vývary z masa!) ze sezonní zeleniny, nejlépe kořenové.
- Zvýšit konzumaci česneku a cibule.
- Denně zařadit alespoň jednu porci zeleninového salátu místo porce běžného jídla.
Jelikož tenké střevo se významnou mírou podílí i na metabolismu tekutin v těle, čínská medicína mu přisuzuje úlohu „řízení tělesných tekutin“. Tato funkce vedle vstřebávání vodní esence v sobě zahrnuje i podíl tenkého střeva na tvorbě moči a její dopravy do močového měchýře. K tomu je totiž nutné transformační působení tenkého střeva, díky němuž se tekutiny dostávají do měchýře. Z uvedených spojitostí vyplývá, že funkční poruchy v činnosti tenkého střeva mohou vedle zažívacích obtíží, jako jsou kručení v břiše, bolesti břicha, průjmy apod., způsobit i různé poruchy močení – snížení tvorby moči, její zrudnutí, bolestivé močení, krev v moči atd. Proto je na to v léčbě pamatováno například zásadami: „aby byla napravena stolice, je třeba napravit močení“ anebo „léčit průjem, a přitom nenapravit močení – to není jeho léčba“.
Tenké střevo pomáhá řídit oddělování čistého od kalného
Oddělování řídí slezina, ale děje se to v tenkém střevě, tenké střevo pouze pomáhá, slezina analyzuje a rozhoduje. Tenké střevo má vztah ke dvěma orgánům: tlusté střevo a močový měchýř, s nimi má příslušnost do jednoho klubu, do tlustého střeva a do močového měchýře posílá odpad. Čisté prostřednictvím sleziny stoupá nahoru do plic a srdce a odtud včleněna do krve stéká po těle. Stává se z toho Gu Qi.
Tenké střevo také úzce spolupracuje se srdíčkem, které je velmi yangové, a tudíž má tendenci se přehřívat. Zde tenké střevo funguje jako přepouštěcí ventil. Když se srdíčko, ať již z důvodu emocí nebo horka, přehřeje, je to proto, že akupunkturní dráha srdce je nejkratší, má pouze 9 bodů. Když je srdce přeplněné, nezvládá to, nemá to kam uložit, na pomoc si zavolá tenké střevo, a to si to tam uloží.
Zánět močových cest a různé urologické potíže nesouvisí nezbytně pouze s nastydnutím a většinou tuto nepříjemnou zkušenost mají nervózní lidé, kteří mají rozrušené nespavé srdce.
Proto srdce přebytky pošle do tenkého střeva, které to následně posílá do tlustého střeva, močového měchýře a vzniká infekční zánět.
Jak si můžeme pomoci bylinnou léčbou?
Jednou z nejlepších bylin na tenké střevo je lnice květel, málo využívaná a nedoceněná bylina. Je to velká škoda, neboť ovlivňuje činnost a funkci sliznic, což v našem případě znamená pozitivní ovlivňování tenkého střeva. Bylina také velmi pomůže při úpravě ledvin a jater, při žlučníkových potížích včetně záchvatu a i při kolikách různé etiologie, protože působí jako spasmolytikum. Při sběru je nutné sbírat nať od patnácti cm výše, protože spodní část bývá značně znečištěna. Také se využívá proti lámavosti cév.
Diochi nás hýčká! Pro naše tenké i tlusté střevo je připraven výkonný pomocník. Vyčistí naše zanešené "trubky" ode všech nečistot i možných parazitů. Nastartuje ozdravné procesy organizmu. Pomůže od dlouhodobých únav.
Víte, kdo je to? KORUNNÍ KRÁL celého systému Regenerace ve Sféře s číslem 1 - INTOCEL
Pohlaďte své tenké střevo báječným jídlem
Fazolový guláš s dýní hokaido
Ingredience:
olej, dýně hokaido, jarní cibulka, mrkev, petržel, pórek, sůl, majoránka
Na oleji orestujeme bílou část cibulky, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, na kolečka mrkev, petržel a pórek, osolíme, přidáme majoránku a zalijeme cca 1dcl vody. Nakonec přidáme uvařené fazole (bílé, červené), můžeme ochutit bazalkou, zelenou částí jarní cibulky, tymiánem a petrželovou natí.
Polévka z červené čočky
Ingredience:
červená čočka, brambory, mrkev, celer, petržel, špetka majoránky, slunečnicový olej (nebo jiný tuk – nemusí být)
Oloupané nakrájené brambory, mrkev, celer, petržel a čočku s troškou oleje vaříme do měkka a rozmixujeme, přidáme majoránku, česnek, sůl. Podáváme s opečeným rohlíkem nebo chlebem. Výhodou červené čočky je její dobrá stravitelnost a také rychlá příprava.
Těstovinový salát s cizrnou a krůtím masem
Ingredience:
těstoviny, krůtí maso, cizrna, mrkev, zelí, pórek, brokolice, hlíva ústřičná, jarní cibulka, uvařená cizrna
Zálivka: tofunéza smíchaná s nastrouhanou kvašenou okurkou a lžičkou hořčice
Na oleji orestujeme cibulku, maso, přidáme hlívu ústřičnou, zelí, brokolici, kolečka pórku a nudličky mrkve. Podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Smícháme s cizrnou a těstovinami, doplníme zálivkou.
Rýže se slzovkou a broskvemi
Ingredience:
rýže, slzovka, rýžové mléko, banán, ořechy, broskve nebo meruňky, skořice, med
Rýži zalijeme vodou, přidáme na kousky pokrájené ořechy, rýžové mléko a vaříme 40 minut. Přidáme nakrájený banán a vaříme dalších 5 minut. Slzovku zalijeme 1 hrnkem vody a vaříme 35 až 40 min, až je měkká, ale ne rozvařená, poté vodu slijeme. Rýži dáme na talíř, posypeme slzovkou, skořicí, přidáme zavařené broskve nebo meruňky a pokapeme medem.
Jáhly s dušenou mrkví a vepřovým
Ingredience:
jáhly, vepřová kýta, olej, cibule, mrkev, bazalka, petrželka, sůl
Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a pečlivě vodu scedíme (jinak budou hořké). Na 1 díl jáhel dáme 2 díly studené vody, osolíme a na mírném ohni necháme vodu vyvařit. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev, lehce podlijeme vodou a dusíme několik minut do měkka. Smícháme s hotovými jáhlami, okořeníme bazalkou a nasekanou petrželovou natí. Na oleji orestujeme na kousky nakrájenou vepřovou kýtu, osolíme a dusíme do měkka. Jako přílohu podáváme jáhly.
- Základní údaje
- Kategorie: Zdraví a krása
Tajuplný černý „kámen“ je známý a využívaný již dávno, zejména mezi ruskými lidovými léčiteli, objevili ho již i naši léčitelé čeští.
Šungit se nalézá v nejstarších vrstvách zemské kůry, starších více jak 2 miliardy let, o jeho vzniku existuje hned několik hypotéz. Jde snad o usazeniny dávných mikroskopických organizmů na břehu prehistorického moře? Jde o výsledek vulkanických a tektonických procesů? Vzhledem k tomu, že fullereny se nalézají také v meteoritech, může být původ šungitu rovněž mimozemský, coby výsledek pádu meteoritu...
Geologicky jde o nejstarší horninu na Zemi, obsahující uhlík, ale v jiné modifikaci, než jaká dosud byla známá u diamantů, či grafitu. V šungitu jde o strukturu molekul, zvanou fullereny, za jejichž objev dostala skupina anglických vědců Nobelovu cenu.
Jediné naleziště šungitu se nachází v Karélii, v severozápadním Rusku.
Mocný dávný uhlík
Fullereny jsou údajně nejsilnějšími a nejdéle působícími přírodními antioxidanty. Hojivé schopnosti mají různé masti ze šungitového prášku, které mají antibakteriální a antialergické účinky, léčí zánětlivá onemocnění, působí na kožní a kloubní potíže, revmatické bolesti, odřeniny, popáleniny a opařeniny, bodnutí hmyzem apod. - urychlují celkový proces hojení. Šungit zlepšuje také látkovou výměnu a pomáhá s mnoha dalšími zdravotními problémy.
Oblíbenou formou využití šungitu jsou z něho broušené pyramidky, které se používají k přípravě aktivované "Šungitové vody", k energetické očistě jiných kamenů, šperků, či amuletů, k odstranění geopatogenního záření různého druhu, ke zlepšení psychického a fyzického stavu lidí.
Kudy teče, tudy léčí
Význam šungitu pro léčitelské účely stoupá vzájemným spojením s vodou, kterou přetváří na biologicky aktivní, dezinfikuje ji a čistí. Pro tento účel se vyrábí tzv. Šungitová voda". Principem její výroby je zalití např. úlomků kamene vodou po určitou dobu, závislé na druhu použitého šungitu (zda jde o drť, nebo broušenou pyramidku apod.). Baktericidní účinky se projeví už za 30-40 minut, maximální doba přípravy je 3 dny, pak je třeba připravenou vodu zkonzumovat a do láhve nalít vodu čerstvou. "Šungitová voda" se nemá dávat do lednice.
Šungit je univerzální sorbent. Nic se nevyrovná schopnosti šungitu čistit vodu od škodlivých příměsí. Na svém povrchu absorbuje 95% nečistot, odstraňuje zakalení a dodává vodě pramenitou chuť. Šungit odstraňuje z vody těžké kovy, koloidní železo z vodovodního potrubí, nitráty a nitrity, pesticidy, dioxiny, fenoly, sloučeniny chlóru, ropné produkty, radionuklidy, vajíčka helmintoz, viry a bakterie. Současně dodává organizmu prospěšné mikro a makroprvky a pohlcuje škodlivé. Šungitovou vodu je možné používat ke kloktání, vyplachování úst a nosu při angínách, paradentóze a rýmě.
Připravte si vlastní šungitový iontový nápoj
Ani Diochi přípravky nemohly samozřejmě šungit a jeho blahodárné účinky pominout. Najdete jej v Diocel Biominerálu, ze kterého si můžete v parném létě připravit skvělý iontový nápoj k uhašení žízně. Stačí nakapat 10 – 20 kapek do půl litru vody a váš organismus dostane potřebnou dávku minerálů v té nejčistší a nejlépe využitelné podobě.
Z historie
Neobyčejné vlastnosti šungitu byly v Rusku známy už velmi dávno, nenazývali ho však šungit, ale „břidličný kámen“, známý již z Bible. Šlechtična Xeňa Ivanova Romanovová byla vyhnána Borisem Godunovem do Zaoněží, kde ji bylo souzeno zemřít, ale na radu místních rolníků začala pít vodu ze zázračného pramene a koupat se v ní, po čemž nejen že se uzdravila, ale v roce 1596 porodila budoucího cara, zakladatele dynastie Romanovců, Michaila Fjodoroviče.
Petr první, který trpěl ledvinovými kameny, avitaminozou a poruchami trávicího ústrojí, vyzkoušel na sobě velikou sílu „břidličného kamene“ a vydal nařízení, aby tento kámen nosil každý voják. Ruská armáda vyhrála poltavskou bitvu částečně díky tomuto kameni. Léto 1709 bylo suché, vodní nádrže „rozkvetly“. Švédská armáda včetně krále Karla XII. měla poruchy střevního traktu a rychle ztratila bojovou formu. Ale ruští vojáci podle nařízení cara pili pouze vodu upravenou „břidličným kamenem“. Ruská armáda byla zdravá a porazila Švédy. Později, v roce 1719, byly na příkaz Petra I. na místě léčivého pramene postaveny první lázně v Rusku “Marciální vody“, které byly pojmenovány na počest boha války – Marsu.
Udává se, že na léčebné účely v podobě stavebního materiálu byl šungit poprvé použit v dětském alergologickém sanatoriu "Čajka", kde deskami z něj byl jeden z pavilonů sanatoria zevnitř obložen. Po krátkém pobytu v něm se prý děti rychleji uzdravovaly, byly následně i méně nemocné a zlepšoval se jejich celkový zdravotní stav.
Šungit přitáhl pozornost např. velkého ruského architekta A. A. Monferrana, autora projektu Isakijevského chrámu v Petrohradě (stavěl se v letech 1818-1858), který použil šungit na stavbu zdí budovy. Šungit se nachází také v podstavci památníku tohoto architekta. Kámen se používal také při stavbě Kazanského chrámu v Petrohradě, ale nejvíce budov asi bylo s použitím šungitu postaveno v hlavním městě Karélie Petrozavodsku.
- Základní údaje
- Kategorie: Celostní medicína
SRDCE je vládcem, císařem, z něhož vyvěrá duch a všechno poznání. V srdci jako v paláci sídlí císař (říká se mu Shen). Je císařem lidského těla. Všechny orgány mu jsou podřízeny. Když nemá císař řád, je nemoc a nepohoda. Řídí dlouhodobou paměť, patří k němu láska, radost, spokojenost, slušnost, ukázněnost, ale i zášť, pocit viny, nervozita, rozčilení, touha.
Je pánem krve a cév. Krev patří srdci. Srdce řídí cévy, je hlavní silou krevní cirkulace. Ovlivňuje kvalitu cévního systému – pružnost a průchodnost.
Srdce vyživuje a ovládá všechny orgány, psychiku a emoce.
Jeho úkolem je ohřívat, řídí tepelnou cirkulaci.
Nejčastější patologické klíčové příznaky srdce jsou palpitace a nespavost.
Proč nemůže císař spát
Každý večer, abychom usnuli, musí se císař ponořit do lázně, a pokud je málo lázně (krve), nebo je horká (např. z emocí), pak vzniká nespavost. Pokud bereme prášky na spaní, je Shen (císař) „natlučen násilím do lázně“. Horší je brát prášky z vyčerpání než jakoby z nadměrného horka.
Hypnotika zvyšují riziko selhání a zastavení srdce.
Horkost může také vzniknout z emocí, ale to je již jiná kapitola.
Negativní emoce nepatří do spíže!
Kromě srdce jako svalu máme rovněž i duchovní srdce, které se považuje za sídlo psychiky, vědomí. Duch Shen sídlí ve svém paláci, odkud vůbec nevychází. Aby se mu dostalo informací, ostatní orgány mají také své agenty a ty docházejí za císařem do jeho paláce (srdce) a donášejí mu informace. Játra mají svého ducha, stejně jako ledviny i slezina. A protože játrům přísluší emoce, jako je zlost, závist, agrese, ustrašenost, jejich agent má nejvíce práce. A jak se nám nechce nic řešit, tak si tam ty emoce pěkně uklidíme do těch pomyslných šuplíčků a agent jater (jmenuje se Hun) jde okolo a říká si „copak to tady z toho šuplíčku čouhá“, chytne za to, on se ten psychický bordel vyvalí ven, agent si říká „copak to tady máme, to by měl vidět císař“, vezme to a odnese císaři a dá mu to přede dveře, aby to vyřešil. A to jsou ty stavy, kdy se ráno vzbudíme a cítíme se pod psa a vůbec nevíme proč. Proto je velmi důležité emoce řešit a je jedno, jestli se vypovídáte kamarádce, jdete na procházku, čtete nebo jdete do hospody na pivo, důležité je emoce neukládat!
V čínské terminologii u stavů pomatenosti mysli se říká, že má Shen-císař zapatlaná okýnka. To proto, že přes ně nevidí a nedokáže správně vyhodnotit situaci, tudíž se ten člověk v reálném životě chová nestandardně.
Srdíčku neprospívá jedna z emocí, a to je nadměrná radost. Zní to zvláštně, člověk by si řekl, že radost je prostě radost, ale v praxi to jsou např. čerstvé maminky, které jsou z radosti nad miminkem schopny ho zapomenout v ordinaci. Pod vládu srdíčka patří i jazyk, to proto, že ho ovlivňuje vnitřní větev meridiánu, takže chutě, ale i poruchy řeči se můžou řešit přes srdce. I některé záněty močových cest ovlivňuje srdíčko. Bývá to z emocí. Dráha srdce má pouze 9 akupunkturních bodů, což je nejméně ze všech orgánů, a protože srdíčko je nejyangovější orgán, tak tu horkost, aby „neshořely pojistky“, přepustí do tenkého střeva. Nejčastěji se to projeví pálením při močení, ale může být i krev v moči a nespavost.
Dobrého pomálu
Srdce si jako císař hlídá řád. Hlídá si, aby se zařadil, kam patří, aby moc nepřirozeně nevyčníval. Také je dobré moc netoužit, ano, sny mít, ale nadměrné toužení nás odpoutává od reality. Pod srdíčko také patří cévy, tudíž i jejich kvalita a pružnost.
Naše paměť také souvisí se srdcem, a to dlouhodobá. Ale také pokud si krev spotřebováváme buď nadměrným sportováním, nebo mentální činností (vypálíme si ji), tak se paměť může zhoršit. Jen tak pro zajímavost, maratonským během bychom si vypálili 1,5 litru krve.
Důležitý je vztah srdce – ledviny, neboť při správné funkci ledviny ochlazují naše horké srdíčko a srdce svým ohněm zahřívá vodu ledvin. Při rozpojení ohně a vody (srdce) a ledvin (voda) např. při klimakteriu mají ženy přehřátou horní část těla a naopak zachlazenou spodní. Pramení z toho všem známé návaly, otoky, zimomřivost, studené nohy nebo zácpa, kdy horko vysuší tekutiny tlustého střeva. Je třeba tyto dva ohně jak srdíčka, tak ledvin (Ming Men) opět spojit, aby fungoval správně mechanismus Qi.
Příčiny nemocí
Vnitřní příčiny nemocí
Pět únav
1) Nadměrné užívání zraku zraňuje krev (tj. srdce)
(zhoršené vidění večer po práci)
2) Nadměrné sezení zraňuje svaly (tj. slezinu)
(i přibývání na váze)
3) Nadměrné ležení zraňuje Qì (tj. plíce)
(otoky ráno v obličeji = oslabené plíce po ležení = voda nepadá dolů sama a plíce se musí více namáhat; častý problém u starých lidí)
4) Nadměrné stání zraňuje kosti (tj. ledviny)
(pobolívání v zádech, když déle stojíte)
5) Nadměrná chůze zraňuje šlachy (tj. játra)
(profesionální sportovci)
Tradiční čínská medicína jako alternativa ke klasické léčbě
Tradiční čínská medicína, stejně jako medicína klasická považuje srdce za ústřední orgán krevního oběhu a podstatu lidské psychiky. Čínská medicína navíc k neustálé cirkulaci krve a k srdci jako pumpě přiřazuje i plíce, slezinu a játra. Přeplněnost, prázdnotu a další možné příčiny je možno v souvislosti s nemocemi srdce diagnostikovat na drahách srdce a osrdečníku na rukou.
Dráha srdce se z velké části nachází na vnitřní zadní straně levé ruky. Začíná v srdci, kde se také větví na tři větve: jedna klesá do tenkého střeva, druhá vyzařuje přes hltan až k očím a třetí směřuje přes levou stranu plic do podpaží, odtud jde vnitřní zadní stranou ruky do dlaně a po malíkové hraně vede na špičku levého malíčku.
Při popisu lokalizace bolesti u srdce jako z jednoho z hlavních příznaků akutního infarktu myokardu je uvedeno šíření bolesti do levé horní končetiny.
Čínská medicína je z dochovaných zdrojů stará téměř pět tisíc let, přičemž písemně dochované zprávy jsou dva tisíce let staré. V Číně se nesměly provádět pitvy, proto se ve starověké Číně mohli jen domnívat, jak orgány vypadají a jak fungují. Úžasné je, že svojí logikou se nemýlili. Při studiu čínské medicíny jsme se učili o bylinných směsích z roku 210 n. l. a jsou tak dokonalé, že nebylo třeba ani v dnešní době na nich nic měnit.
Vhodný jídelníček při poruchách srdečního rytmu
Při chorobách srdíčka je vhodnější z jídelníčku maximálně vyloučit maso, neboť zatěžuje ledviny, a jak máme výše uvedeno, tak ledviny a srdíčko velmi úzce spolupracují. Je vhodnější jídelníček po nějakou dobu makrobiotický, vegetariánský, nebo zařadit občas bílé maso z domácího chovu, rovněž jsou vhodné ryby.
Snídaně
Jáhlová kaše se skořicí
Ingredience
1 hrnek jáhel, 4 hrnky vody, špetka mleté skořice, 1 lžíce rozinek, l lžíce jablečného sirupu, nebo moštu
Jáhly propláchneme a vaříme ve vodě s ostatními ingrediencemi 15 až 20 minut.
Kromě srdíčka nám ještě podpoří funkci sleziny, abychom mohli správně vstřebat jídlo.
Kaše ze žitných vloček a bulguru
Ingredience
1 hrnek žitných vloček, ½ hrnku bulguru, 4 hrnky vody, špetka soli, 1 lžíce rozinek, banán, hruška
Bulgur propláchneme, přidáme do vody, dále vločky, sůl, rozinky a nakrájenou hrušku a vaříme 20 minut, do uvařené kaše přidáme banán, který nám pokrm přirozeně osladí, kdo má rád sladší, může dosladit sladěnkou nebo medem. Hruška v kaši nám přirozeně zvlhčí a podpoří plíce.
Oběd
Polévka ze zeleniny s cizrnou
Ingredience
1 hrnek pokrájené kořenové zeleniny, uvařená cizrna z předešlého dne, 1 lžíce sójové omáčky (předpokládá se z bio prodejny, ty ze supermarketu nejsou pro léčbu vhodné), l lžička miso pasty, pažitka, 1 dkg másla
Na másle orestujeme zeleninu, osolíme a vaříme cca 15 minut, poté přidáme cizrnu, vše rozmixujeme a do hotového přidáme sóju a miso pastu, která se nesmí vařit, ozdobíme pažitkou. Miso pasta je vhodná na obnovu střevní mikroflóry, což je vhodné v malých dávkách vyzkoušet např. při Cronově chorobě.
Dušený seitan s rajčaty a pórkem
Ingredience
4 plátky seitanu, 2 rajčata, 1 hrnek pórku, sezamový olej, sójová omáčka tamari, lžička umeocta, 1 lžíce jablečného koncentrátu nebo moštu
Na pánvi rozehřejme olej, vložíme pórek a rajčata, seitan a osmahneme, zalijeme troškou vody a dusíme asi 10 minut. Dochutíme umeoctem, jablečným koncentrátem, sójovou omáčkou tamari, dle potřeby dosolíme. Pozor, sójová omáčka je již slaná. Mějme na paměti, že při chorobách srdce je vhodné sůl omezit. Podáváme s dušenou rýží.
Jako zeleninu podáváme pickles z červené řepy.
Pickles je přírodně kvašená zelenina, která napomáhá tvorbě správné mikroflóry v tlustém střevě, a tedy i našemu uzdravení, neboť snižuje překyselení organismu.
Na pickles potřebujeme 2 hrnky nahrubo nastrouhané červené řepy, ½ hrnku cibule nakrájené na drobné kostičky, 1 lžíci najemno nastrouhaného křenu, 1 lžíci umeocta.
Veškeré suroviny smícháme a natlačíme buď do keramického kvašáčku, nebo do jiné kvasné nádoby, zatížíme a necháme při pokojové teplotě 3 až 4 dny kvasit. Podáváme jako doplněk jednu až dvě lžíce na talíř.
Činnost srdce můžeme vhodně podpořit i přípravkem Diochi Venisfér kapky, Venisfér krém a čajem TABEBUIA IMPETIGINOSA.
- Základní údaje
- Kategorie: Zdraví a krása
Umělá sladidla nepříznivě ovlivňují život v našich střevech, zde usídlené bakterie se přeorientují na sladidla a začnou nepříznivě ovlivňovat trávení i hormon pocitu nasycení.
Umělá sladidla se používají právě tehdy, jestliže je záměrem snížení tělesné hmotnosti. Proto je mnozí používají, proto se jimi nahrazuje běžný cukr v různých potravinách. Dnes už řada odborníků připouští, že vliv umělých sladidel na organismus není patrně zdaleka jednoduchý.
Pokud chceme hubnout, je lépe zvolit vhodné stravování a nepokoušet se nahrazovat chuť cukru, která nám přece jen může chybět, umělými sladidly. Spíš si občas dopřát přírodní cukr, ale v malém množství. Zapomeňme na hody v cukrárně a na domácí koláče. Nebo snězme jen jeden a vydejme se na procházku do přírody. Nemusí to být zrovna běh, stačí přiměřená doba chůze.
Výzkumy jsou v počátečním stadiu, takže jejich závěry musíme přijímat s jistou opatrností, nicméně se zdá, že něco by na tom mohlo být. Otázka, kterou je především nutné zodpovědět, zní: Do jaké míry již můžeme výsledky dosavadních výzkumů zobecnit? Odpovědi bývají vesměs opatrnější.
Než se dostaneme k podrobnostem, musíme připomenout termín mikrobiom, jenž je poměrně nedávného data, kdy se díky moderním metodám zjistilo, že naše tělo, a týká se to nepochybně každého živého tvora, je doslova prosyceno různými bakteriemi a také viry. O drtivé většině z nich se zatím nic neví. Někteří vědci odhadují, že v těle dospělého člověka jsou snad dva kilogramy bakterií, z nichž valná většina žije v zažívacím traktu. Jen postupně se daří některé z nich identifikovat, ovšem mnohem obtížnější je zkoumání jejich úlohy. Shoda panuje víceméně v tom, že člověku nevadí a naše tělo je prostě pouze jejich hostitelem, ale zdá se, že některé z těchto mikroorganismů dokonce potřebujeme. Za dlouhé věky vývoje se obě strany, lidské tělo a bakterie, jakýmsi způsobem sžily a toto soužití je snad nakonec někdy prospěšné, ne-li dokonce nezbytné. Samozřejmě, že se to týká jen některých druhů těchto mikroorganismů. Současně se dnes ví, že v sobě nosíme potenciální hrozbu, protože dojde-li ke snížení imunity, mohou se některé z těchto bakterií přemnožit a vyvolat více či méně nebezpečnou chorobu. Podobný, obvykle mírnější stav, nastává po léčení antibiotiky, kdy nás lékař občas upozorní, že tyto léky narušily střevní flóru, tedy zlikvidovaly některé z oněch bakterií. Pak doporučí podávat laktobacily nebo si dopřávat jogurt či kyselé mléko. Další nebezpečí je případná mutace bakterií jinak neškodných, což může nastat v důsledku různých vlivů, opět včetně antibiotik.
Nyní však k umělým sladidlům. Ve skutečnosti panovaly již v minulosti názory, že jejich použití není tak docela bezpečné, jak by se mohlo zdát a jak obvykle tvrdí jejich výrobci. Postupně sice tyto pochybnosti sílily, ale byl to spíš řekněme pouhý pocit některých odborníků, vycházející z různých nepřímých pozorování. Nesmíme zapomínat na to, že každé takové pozorování se jen velmi obtížně zobecňuje, jak ostatně uvidíme za chvíli.
Jednoznačnější pokus, pokud jde o výmluvnost jeho výsledků, uveřejnili loni izraelští vědci. Použili k tomu deset týdnů staré myši, přičemž polovině pokusných zvířat podávali denně aspartam nebo sacharín, druhé skupině pak přírodní cukr, glukózu. Po uplynutí jedenácti týdnů se ukázalo, že myši, které dostávaly přírodní cukr, byly v naprostém pořádku, zatímco druhá skupina, na umělých sladidlech, měla abnormálně vysokou hladinu cukru v krvi, tedy známku cukrovky, na niž mohou navazovat další choroby. Podle odborníků to znamenalo, že myši, které dostávaly umělá sladidla, začaly projevovat sníženou schopnost odstraňovat cukr z krve, vykazovaly jeho nesnášenlivost.
Když se hledala příčina tohoto stavu, vědci usoudili, že by nějakou roli mohly hrát právě bakterie ve střevech. Aby se o tom přesvědčili, přestali první skupině myší podávat umělá sladidla, a začali je léčit širokospektrými antibiotiky, která vyhubila významnou část bakterií ve střevech. Když se pak tyto myši vrátily na normální stravu, nesnášenlivost cukru postupně zmizela – byly opět zcela zdravé. Takže stav, který byl uměle navozen sladidly, se dal zvrátit. Nutno si však uvědomit, že podávání umělých sladidel bylo v tomto pokusu krátkodobé.
Po tomto sdělení následovala řada výzkumů v laboratořích po celém světě, přičemž se ukazuje, že podle všeho používání umělých sladidel může vést k tomu, že tělo obtížněji snižuje hladinu krevního cukru, a následkem je nejprve obezita a pak její typický průvodce cukrovka, případně po ní její komplikace jako kardiovaskulární choroby, zhoršená funkce jater a další neduhy. Výsledky těchto výzkumů vesměs ukazují, že klíčovou roli hrají opravdu bakterie ve střevech. Jak se zdá, některé jejich druhy se doslova přeorientují na umělá sladidla, množí se a potlačují jiné bakteriální kmeny, které nějak souvisejí s metabolismem přírodního cukru. A také s produkcí leptinu, hormonu, který reguluje naši chuť k jídlu.
Porucha tvorby leptinu vede k tomu, že dotyčná osoba ztrácí pocit nasycení, jenž se nám běžně po jídle dostavuje, a nemáme touhu přijímat další potravu. Porucha tvorby leptinu je typická právě u obézních osob. Je to mnohdy skutečně začarovaný kruh, protože s rostoucí tloušťkou se ještě více snižuje tvorba leptinu a taková osoba se v posledku soustavně přejídá.
Takže, shrnuto, jak soudí někteří vědci, bakterie v našich střevech nejen regulují trávení různých látek, ale významně se podílejí na tvorbě leptinu. Ovšem pořád tu byla otázka, zda to jsou skutečně umělá sladidla, která porušují rovnováhu bakterií, a to se pak projevuje růstem hmotnosti. Na to se pokusili odpovědět opět izraelští vědci, když zpracovali data o 380 osobách, mužích a ženách, a zjistili, že ti z nich, kteří používali umělá sladidla, měli v průměru vyšší tělesnou hmotnost, a hlavně, objevovala se u nich snížená snášenlivost přírodního cukru. Ozvaly se však pochybovačné hlasy – právě ti, kdo měli nadváhu, používali umělá sladidla, přičemž však původní příčinou jejich obezity mohlo být něco úplně jiného než tyto látky. Na tom vidíme, jak obtížné je zkoumat lidi, protože každý z nich má jinou minulost, jiné stravovací návyky, žil v určitém prostředí, nikoli jednotném, jakým je akvárium pokusných myší.
Proto byl proveden pokus se sedmi normálními zdravými dobrovolníky, kteří nebyli obézní. Dostávali pět dní povolenou dávku sacharínu, načež se ukázalo, že čtyři z nich měli i po tak krátké době sníženou snášenlivost glukózy, a také, což bylo podstatné, se prokázala změna ve složení bakterií v jejich střevech. Po skončení pokusu se stav oněch čtyř vrátil poměrně brzy do normálu.
Mohli bychom pokračovat, ale toto snad postačí. Jaké závěry se za současného stavu dají činit? Především opatrné, protože již předchozí pokus byl výmluvný – změny se objevily u čtyř osob ze sedmi. Asi se tedy nedá úplně zobecňovat. To je problém zkoumání lidí, na rozdíl od myší. Myši v úvodním pokusu byly jednoho druhu, geneticky stejné, což samozřejmě neplatí o lidech. Je proto těžké činit úplně obecné závěry o lidech, protože každý z nás má jinou genetickou výbavu. Nemluvě o tom, že naše tělo je přece jen složitější než myší, i když v základních procesech se zase tolik nelišíme.
Současný závěr je takový, že umělá sladidla mohou být rizikem, ale záleží na tom, v jakém množství se podávají, jak dlouho, a navíc, jak dalece na ně bude tělo reagovat. U každého z nás to může být jiné. Zapomeňme na hody v cukrárně a na domácí koláče. Nebo snězme jen jeden a vydejme se na procházku do přírody. Nemusí to být zrovna běh, stačí přiměřená doba chůze. A máme pro Vás i tip z Diochi přírodní lékárny - přípravek Lipodestron, který napomáhá účinně odbourávat tuky z těla.
(Podle www.owlcloud.cz)
- Základní údaje
- Kategorie: Celostní medicína
Není snad nikdo, kdo by o ní neslyšel. I ti, kdo mají jen mlhavou představu o tom, jak tradiční čínská medicína funguje, vědí, že navrací zdraví. Ale na jakém principu vlastně funguje?
Takto jsem se ptala i já, kdykoliv jsem na ni narazila. Celý život jsem toužila proniknout do jejích tajů a odhalit její tajemství.
A mé velké přání se mi splnilo. Když jsem zasedla na první přednášce a lektor vstoupil do dveří, věděla jsem, že jsem na správném místě a mé otázky budou zodpovězeny. Doposud mám živě v paměti tu směsici pocitů: radosti, napětí, hrdosti a touhy po vědění. A když začal vyprávět, jak to vlastně všechno vzniklo, vzpomínám si, že jsem vlastně ani nevnímala, co povídal, jen jsem silně cítila energie, které se v přednáškové místnosti vznášely, a byla jsem nesmírně šťastná, že se toho můžu zúčastnit. Víte, v čínské medicíně je vše krásně logické a já jsem se mnohokrát uctivě poklonila nad její pokorou, moudrostí a vnímavostí, neboť bez ní by nevzniklo nic. Ne že bych měla něco proti západní medicíně, naopak, dokáže zázraky, ale je velká škoda, že tyto dvě úžasné vědy nelze u nás propojit, tak jako v Číně, kde na klinice jsou vedle sebe ordinace klasického lékaře a praktika čínské medicíny a spolupracují. Dokážete si to představit u nás? Já tedy ne. Klasickou medicínu známe přibližně 200 let, tu čínskou 5000 tisíc let (původně je starší, ovšem doložené zápisky jsou od tohoto období). Napadá mě příměr: školáček vedle váženého moudrého kmeta.
Nesmíme zapomínat, že v Číně nebyly povoleny pitvy.
Vědomosti se předávaly prožitými zkušenostmi z generace na generaci.
CO JE TO PULZNÍ DIAGNOSTIKA
Jednou velmi zajímavou věcí, kterou jsme se učili a mě velmi zaujala, je pulzní diagnostika, jejíž pomocí lze určit zdravotní stav. Pulz může mít hodně vlastností – může být klouzavý, rychlý, ponořený, povrchový, přerušovaný, prázdný, plný atd., a tyto jeho vlastnosti jsou důležité k určení stavu orgánů. Pulz se „odebírá“ na zápěstí, ale ne tam, jak jsme zvyklí u lékaře, tento se odebírá z obou stran zápěstí. My se jich učili šest, je to proto, že šest orgánů patří mezi důležité, na nich závisí naše zdraví.
Šest důležitých orgánů
srdce – element ohně
játra – element dřevo
slezina – element země
ledviny – element voda
plíce – element kov
Ledviny máme dvě, tudíž se kontroluje stav každé zvlášť. Říká se jim orgány cang. Pak jsou orgány fu: močový měchýř, tenké, tlusté střevo, žlučník, žaludek a trojitý zářič. Orgány cang jsou plné, ale nenaplňují se, zatímco orgány fu se naplňují, avšak nejsou plné. Každý cang má svůj fu orgán. Znamená to, že jsou ve vztahu sdružené dráhy. Například srdce je ve vztahu s tenkým střevem, a když je srdce z jakéhokoliv důvodu přehřáté, tak tu horkost pošle do své sdružené dráhy – tenkého střeva. Je vždy lepší řešit zánět močového měchýře než onemocnění srdce.
Ve starověké Číně měly tyto orgány příměr císařského dvora:
SRDCE je vládcem, z něhož vyvěrá duch a všechno poznání.
Srdce je císařem lidského těla. Všechny orgány jsou mu podřízené. Když nemá císař řád, nastupuje nemoc a nepohoda. Srdce řídí dlouhodobou paměť, patří k němu láska, radost, spokojenost, slušnost, ukázněnost, ale i zášť, pocit viny, nervozita, rozčilení, touha.
Je pánem krve a cév. Krev patří srdci. Srdce řídí cévy, je hlavní silou krevní cirkulace. Ovlivňuje kvalitu cévního systému – pružnost a průchodnost. Vyživuje a ovládá všechny orgány, psychiku a emoce. Jeho úkolem je ohřívat, řídí tepelnou cirkulaci.
Nejčastější patologické klíčové příznaky srdce jsou palpitace a nespavost.
PLÍCE jsou kancléřem, řídí a regulují čchi v celém těle.
Plíce připomínají stříšku na císařském voze, sídlí na nejvyšším místě a ostatní vnitřní orgány se nacházejí pod nimi. Čchi se ze všech stran vznáší nahoru do plic, a proto se také říká, že plíce jsou dvoranou všech cév, spolu se srdcem. Plíce řídí hlas, dýchání a čchi. Stav plic poznáme podle hlasu – jak je čistý, silný, je-li chrapot apod. Mají na starost vdechování čisté a vydechování kalné čchi a pohyb čchi po těle. Jsou horním pramenem vody a řídí cesty vody.
K emocím plic patří spravedlnost, důstojnost, čestnost, sebeúcta, ale také zklamání, smutek, žal, beznaděj, úzkost a stud. Mezi nejčastější zdravotní potíže patří kašel a dušnost.
JÁTRA jsou vrchním velitelem a vyvěrají z nich úmysly.
Játra řídí průchodnost a je jedno, zda to jsou zablokované emoce nebo tučný oběd. Dále řídí koloběh čchi, krve, tělních tekutin a menstruační cyklus. Játra řídí uschovávání a spotřebu krve – když se člověk hýbe, krev jde do drah, když je v klidu, jde do jater. Z vlastností k nim patří laskavost, shovívavost, soucit, velkorysost, ale i hněv, podrážděnost, frustrace, rozmrzelost, žárlivost a deprese. Mezi nejčastější nemoci pod vlivem jater jsou bolesti hlavy, nervozita, podrážděnost, a premenstruační syndrom (PMS).
ŽLUČNÍK je cenzorem, vyvěrá z něj schopnost rozhodovat a řešit, řídí rozhodnost a kuráž.
SLEZINA a ŽALUDEK jsou správci sýpek, z nichž vychází to, co prošlo přeměnou.
SLEZINA je správcem sýpek, odkud pochází pět chutí (nei jing su wen).
Čchi může být silná pouze tehdy, nejsou-li slezina a žaludek oslabené a doplňují ji. Pokud je žaludek slabý a jídlo se nepřeměňuje, žaludek a slezina slábnou a neživí čchi. Ta se stává prázdnou a vzniká nemoc. (Li dong Yuan)
Slezina řídí přepravování a přeměnu potravy, která stoupá do plic a srdce, ovládá krev – má za úkol udržet ji v cévách, zrovna tak udržet orgány na svém místě, takže za prolapsem rekta, výhřezem konečníku, sestouplou dělohou, hemeroidy, křečovými žílami, těžkýma nohama je právě tento orgán. Ale také k ní patří důvěra, čestnost, otevřenost, rovnováha, nestrannost, jakož i starosti, nadměrné přemítání, utkvělé myšlenky, výčitky svědomí, lítost a melancholie. Jsme-li unaveni po jídle, máme řídkou stolici, chladné nohy a nos, a trápí nás závratě po postavení, potom naše slezina nefunguje, jak má. A vzhledem k tomu, že je to element země, znamená v čínské medicíně velmi důležitý orgán. Neboť v jakém stavu máme zemi, takovou máme úrodu. V praxi to znamená, že správně fungující slezina je schopna dobře zpracovávat a využívat pro tělo živiny.
ŽALUDEK řídí příjem a zpracování potravy, má mezi orgány fu výsadní postavení.
Upraví potravu tak, aby slezina mohla nahlédnout, co je dobré k využití a co není. Jde o dvoustupňový proces. Nejdříve žaludek potravu rozmělní na kašičku a poté slezina po analýze začne rozesílat toto tam, tamto pryč. Ale podmínkou je, že musí být zdravá; pokud není, bere to živelně.
TENKÉ STŘEVO je výběrčím přebytků, z něj vychází to, co se strávilo.
Pomáhá řídit oddělování čistého od kalného. Oddělování řídí v podstatě slezina, ale děje se to v tenkém střevě. Tenké střevo pouze pomáhá, slezina analyzuje a rozhodne.
Tenké střevo má vztah ke dvěma orgánům: tlusté střevo a močový měchýř s ním přísluší do jednoho klubu – do tlustého střeva a močového měchýře posílá odpad. Čisté prostřednictvím sleziny stoupá nahoru do plic a srdce a odtud včleněno do krve stéká po těle a tak ho svlažuje.
TLUSTÉ STŘEVO je správcem nad stokami, z něj odchází to, co se proměnilo.
Řídí přepravu kalného, pomáhá řídit tekutiny, protože ještě 10 % tekutin se vstřebává v tlustém střevě. Ledviny dokáží obsah v tlustém střevě zahustit a tekutinu recyklovat – aby zbytečně neutekla. To znamená, že ledviny berou ze stolice vodu, která se dá ještě upotřebit.
LEDVINY jsou mocným úředníkem, z nich se rodí schopnost a inteligence.
Ledviny, opět úžasný orgán, díky kterému se můžeme radovat ze života. Jsou kořenem života a zdrojem prenatální čchi (ta, která nám byla dána do vínku), dle TČM je v každém z nás kousek prenatální čchi od prvotního předka. Ledviny uchovávají esenci jing (ting) a záleží na každém z nás, jak z ní „čerpáme“. Správně bychom měli žít tak, abychom si každý den kousek té esence mohli uschovat a až přijdou zlé časy, měli kam sáhnout. Zajímavostí je, že různé stimulační látky, které nám na chvíli pomůžou, v podstatě nám tuto životodárnou esenci vykrádají. V esenci jsou uschovány zděděné vlastnosti. Ledviny řídí vodu a rozdělují ji dalším orgánům. Jsou-li ledviny v pořádku, je i moudrost, racionalita, postřeh, jemnost a sebepoznání. Při oslabení ledvin se během života uchovávají strach, tesklivost a nejistota. Jestliže vás obtěžuje časté noční močení, pobolívání v bedrech a kolenou, jsou za tím ledviny. A říká se, že ledviny jsou „poťouchlý“ orgán, když už se ozvou, je jejich léčba většinou na dlouhou trať, proto dbejte na pitný režim.
TROJITÝ ZÁŘIČ je správcem nad vodními kanály.
Není kam zařadit, nemá tvar, ale zato má tři podoby:
Horní zářič – je jako mlha, je v oblasti srdce a plic, souvisí tedy s činností těchto orgánů, a onemocnění horního zářiče je provázeno kašlem, pocity dušnosti, chrchláním a ovlivňuje funkce plic a srdce.
Střední zářič – je jako bažina, v oblasti mezi pupkem a bránicí – patří sem slezina a žaludek a anatomicky játra a žlučník. Je místem přerodu potravy v čchi. Souvisí tedy s trávicími procesy spojenými s činností sleziny, žaludku, jater a žlučníku, tudíž jeho poruchy budou souviset se zažívacími potížemi, jako je nadýmání, zácpa, špatné trávení, kručení ve střevech a průjem.
Dolní zářič – je jako kanál a to v oblasti mezi pánevním dnem a pupkem – patří sem ledviny, střeva (tenké a tlusté), močový měchýř a funkčně játra a žlučník. Souvisí s vylučováním a je funkčně spojen s ledvinami, močovým měchýřem, tenkým, tlustým střevem. Vzhledem k tomu, že tento orgán podporuje roznášení čchi a přepravu tekutin po celém těle, projevují se jeho poruchy různými stagnacemi v podobě vodnatých opuchlin, nadýmání, pocity plnosti, problémy střev, potíže s močením apod.
Trojitý zářič představuje cesty vody – mlha, bažina, kanál – žaludek rozmělní potravu na bažinu. Slezina to správné pošle nahoru v podobě jemno-hmotných substancí, které připomínají páru. Pára se zpracuje v čchi, krev a tekutiny a vydá se na cestu v drahách. Co se nespotřebovalo prostřednictvím kanálků a trubek, odchází pryč z těla – spodní zářič je nečistý (kanál).
MOČOVÝ MĚCHÝŘ je správcem nad vodními nádržemi, uchovává v sobě tekutiny a vylučuje je ven.
Řídí uskladňování a vylučování moči. Je vydatně pod nadvládou ledvin. Ty rozhodují o celkové vodě a močový měchýř to, co dostane, uskladní a vyloučí.
Na závěr této malé ochutnávky z čínské medicíny bych se s vámi rozloučila citací Žlutého císaře (spolu s Fu-sim a Šen-nungem patřil k čínským kulturním hrdinům, podle mýtů stvořil první lidi, vynalezl zpracování kovů, lékařství, architekturu, stavbu cest).
Žlutý císař řekl: „Slyšel jsem, že v nejdávnějších dobách žili lidé zvaní žen-čen, praví lidé, kteří dokonale ovládali zákonitost nebes i princip jin-jangových proměn a žili v souladu s nimi. Dýchali nejčiřejší esenci čchi, odloučeni od vnějšího světa chránili své nitro a cvičením dosáhli dokonalé tělesné harmonie. Proto jsou věční jako nebesa a země a jejich dny se nikdy nechýlí ke konci. To je výsledek žití podle Cesty.“
S úctou k čínské medicíně
Alena Judit Bernardová
- Základní údaje
- Kategorie: Pro volné chvíle
Máte rádi květiny? Autorka Markéta Keclíková vám ukáže, jak obohatit svůj každodenní život květinami a udělat radost sami sobě i vašim nejbližším!
Jedinečnost knihy spočívá v podrobném popisu doprovázeném detailní fotodokumentací nejrůznějších květinových vazeb, věnců, svícnů, aranží a dalších nápadů na dárky z květin napříč ročními obdobími, svátky a slavnostními událostmi. Obsahuje přes 200 návodných a ilustračních fotografií, podle kterých dokáže i začátečník vyrobit půvabný a originální dárek pro dívku, ženu či muže.
Autorka knihy zasvěcuje čtenáře srozumitelnou a čtivou formou do základů praktické floristiky, jejích technik a pojetí, ale obsahuje také řadu užitečných rad týkajících se nákupu květin, péče o ně a jejich vlastností. Najdete zde 200 postupových fotografií.
Kniha potěší všechny kreativní milovníky květin a květinových dekorací, ať už je pro ně floristika pouhým koníčkem, nebo přemýšlejí o profesionální dráze.
Markéta Keclíková získala své floristické dovednosti a manažerské schopnosti studiem na floristických kurzech v evropských metropolích, jako je Paříž, Londýn či Amsterodam. Následně otevřela květinářství v pražských Dejvicích.
Nastřádané zkušenosti zúročila před jedenácti lety v projektu úspěšného květinového ateliéru Rosmarino v centru Prahy. Dobré načasování, rozložení sil i financí, ale předně důvěra řady spokojených zákazníků ji přiměla pořádat kurzy a semináře, během nichž měsíčně proškolí až 50 zájemců o tento obor.
- Základní údaje
- Kategorie: Celostní medicína
Z pohledu východní medicíny mají orgány v porovnání se západní medicínou obšírnější význam. Orgány nejsou z pohledu „východu“ pouze „anatomické formy“ s omezenými tělesnými funkcemi, ale vytváří, řídí a určují duševně-emoční kvality v člověku. Proto jsou nazývány také tělesně-duševními orgány. Klíč k porozumění orgánům z pohledu čínské medicíny nalezneme v přiřazeném principu každého elementu, který působí specifickou energií skrze přiřazený orgán.
Játra jsou označována jako vládce energie čchi a dům duše. Společně se žlučníkem řídí průběh procesů týkajících se elementu dřeva. Kontrolují množství a kvalitu krve, oči a sílu zraku, svaly a pohyblivost, kvalitu nehtů na rukou a nohou.
Játra řídí průchodnost
Tato funkce zabezpečuje, aby vše, co se v organismu má pohybovat – čchi, krev, výživné látky apod. –, mohlo volně a bez překážek plynout, dostávat se na místo určení nebo se i vylučovat mimo tělo. Jejich úkolem je udržovat přiměřenou vnitřní uvolněnost a průchodnost. Dojde-li k narušení této funkce, dochází k různým chorobným změnám.
Narušení se může projevovat dvěma způsoby:
Nedostatečná průchodnost
V takovém případě se čchi jater zahrazuje a sráží, což fyzicky způsobuje například pocity tlaku pod žebry a v hrudi nebo nechutenství. V psychice se zahrazení jaterní čchi projeví stavy deprese, pochybovačnosti, neveselými náladami, negativismem, plačtivostí a vzdycháním.
Přílišná průchodnost
Projevuje se předrážděností, nervozitou, hněvivostí, rozpínavými bolestmi v hlavě, potížemi s usínáním a množstvím snů, nespavostí, zrudnutím tváře a očí, a ve vážnějších případech až určitými poruchami psychiky – pomateným nadáváním, výbuchy agrese, nekontrolovatelným pobíháním a podobně.
Játra se z hlediska účasti na psychickém životě považují za energetický orgán, a proto jsou obrazně nazývána vrchním velitelem, z něhož vycházejí rozhodnutí.
Játra a menstruace
Biologické zvláštnosti žen – menstruace, těhotenství, rození apod. – souvisejí s činností více orgánů, ale zvláště důležitou roli při nich hrají játra. Proto se také říká, že „prenatální základ u žen představují játra“. Je to proto, že určují vztah k regulování množství krve (která je nevyhnutelná pro chod zmíněných funkcí), a proto, že ženy v důsledku pravidelného krvácení, živení plodu i porodu jsou náchylné trpět nedostatkem krve. Stav jater proto ve velké míře určuje celkový zdravotní stav žen.
Játra řídí šlachy a vazivo
Činnost šlach je podle čínské medicíny podřízena játrům, neboť šlachy dostávají výživu od jaterní čchi. Podílejí se na stahování a uvolňováni svalstva, a tím i na pohybu kostí a kloubů čili na celkovém pohybu těla.
Jestliže jsou játra v dobrém stavu, mají dostatek krve a vyrovnanou energii, jsou i šlachy a vazivo vláčné a pružné, což tělu dává živou a přirozenou pohyblivost.
Není-li tomu tak, chorobné stavy v játrech často nepříznivě ovlivňuje funkčnost šlach a vyvolávají různá onemocnění s tím spojená. Při nedostatku energie a krve v játrech ani šlachy nemají potřebnou výživu, což způsobuje celkovou ochablost, dřevěnění údů, potíže s ohýbáním končetin, chvění rukou a nohou. Při horečnatých onemocněních zůstávají pak šlachy bez výživy, což může vést až ke křečovitým záchvatům, zkroucení končetin, ztuhlosti šíje, zatínání čelistí, napružení páteře apod.
Játra a únava
V souvislosti s funkcí řízení šlach se o játrech říká, že jsou „zdrojem odolnosti vůči únavě“. Vitalita pohybů závisí na stavu šlach, a ten je pak podmíněn přísunem živin z jater. Proto mají-li játra dostatek krve a šlachy jsou dobře zásobovány výživou, organismus je pak pohybově vysoce výkonný a nepodléhá snadno únavě. Při disharmonii nastává opačná situace a člověk se pak rychleji unavuje. I únava a zhoršení pohyblivosti ve stáří souvisejí s tím, že s postupujícím věkem se oslabuje čchi a krev jater, a proto už ani šlachy nejsou tak pružné a dochází k rychlejší únavě.
Játra a nehty
Podle čínské medicíny jsou nehty „zbytkem šlach“. Jsou vnějším pokračováním stejného materiálu, z jakého jsou v těle tvořeny šlachy. Je tedy jasná souvislost. Když je vše v pořádku, nehty jsou pevné, hladké, lesklé a mají červenou barvu. V případě oslabení jater se mění i kvalita a vzhled nehtů. Jsou pak lámavé, křehké, vysušené a bezbarvé. Díky spojitosti mezi vzhledem nehtů a stavem jater je možné do jisté míry tuto znalost využít i při určování diagnózy.
Játra a oči
Oči mají spojení se všemi orgány v těle. Největší spojení však mají s játry. Z dráhy jater vede odbočka ke spoji (očnímu nervu) mezi zadní stranou oční koule a mozkem, a touto cestou přichází k očím i výživa z krve jater nutná pro jejich činnost. Stav jater proto rozhodující měrou ovlivňuje i kvalitu zraku a různé oční nemoci jsou často způsobeny právě chorobnými poruchami jater. Nedostatek energie v játrech způsobuje rozmazané vidění anebo šeroslepost, vyčerpání jater se projevuje pocitem suchých očí a oslabením zraku. Nadbytek a zablokovaná energie v játrech může vést k zákalu rohovky a zánětu očí s bolestivými otoky.
Játra a slzy
Slzy vytékají z očí, jež jsou vnějším vývodem jater. V normální situaci slzy zvlhčují prostředí očí, pomáhají ho udržovat čisté a zbavovat se přidaných vzniklých nečistot. Při chorobných poruchách jater však může docházet i k některým anomáliím ve vylučování slz. Nedostatek energie způsobuje sníženou tvorbu slz a následný pocit sucha v očích, přebytek a zablokování vyvolává zvýšené slzení.
Abychom měli játra v pořádku, je třeba se o ně dobře starat.
Tak jako ledviny, je to orgán, který když začne bolet, bývá onemocnění již fatální. Proto je třeba si všímat toho, co nám naše tělo naznačuje již dopředu, podle souvislostí s orgány.
Je třeba dodávat tělu dostatek minerálů a vitamínů, ať už pestrou stravou či v podobě potravinových doplňků.
Chceme-li játra podpořit přípravky Diochi, doporučila bych:
Při oslabení – přípravky zelené: (Detoxin kapky, Vista Clear, čaj Smilax Officinallis, v kombinaci s přípravky modrými (Diocel Biominerál, Diocel, Androzin kapky).
Při nadbytku – přípravky fialové ( Baktevir, DiNAvir, Deviral).
- Základní údaje
- Kategorie: Co se do Sféry nevešlo
Jaroslav Homolka - Informace je poklad, pokračování ze Sféry č. 6/2017
Částečná dohoda je lepší pro budoucí jednání než konflikt.
Informace jsou poklad, někdy můžeme zažít pokušení, tahat je jako eso z rukávu. Je to správné? Jak vést jednání, abychom dosáhli dobré dohody pro všechny? A jak vůbec poznám dobrou dohodu? I s těmito dovednostmi překvapivě souvisí druhý workshop #PredátorCode – Umění ovládnout informace.
Můžu předávané informace mírně zaobalit, pokud jsou třeba nepříjemné?
Předávám je s cílem toho druhého člověka podpořit. To je zpětná vazba. Nemazat mu med kolem pusy, ani ho sestřelit. Druhý musí cítit, že s ním jednáme upřímně. Když budu předávat informaci, raději ji předám jako dvě jednoduché holé věty než jako souvětí. Souvětím zředím význam jedné z těch vět.
Leckdo doporučuje sendvičovou metodu. Pochválit, vytknout chybu, pochválit. Je podle vás účinná?
Mně to připadá jako podvod. Doporučuji, vyzkoušejte na dětech. Jednou to projde, a po druhé už ani to děcko nebude věřit. Příště raději uteče. Dospělý člověk nám taky nebude věřit, jen to jako to děcko neprojeví.
Je lepší způsob?
Jak vám zní: „Jsi skvělý skokan, že sis koupil kecky, ale ještě neskáčeš metrdvacet. A navíc k tomu používáme tu prokletou spojku ALE. Tím úplně vyvrátíme, co jsme řekli. Dejme tam „a“ jako spojku. Poznáte rozdíl.
Raději používám metodu čistý vzduch. Mezi čtyřma očima. Předložit podklady, jsme partneři, pojďme se domluvit. Že to bude negativní? Negativní je jen pocit. Když jednáme otevřeně, tak žádná informace není negativní. Že ještě neumíte skákat metrdvacet do výšky neznamená, že spolu ten metrdvacet nedáme.
Jak se připravit na jednání, abych mohl být v klidu dravce?
Musím dobře zvážit svoje šance. A udělat pro zvýšení svých šancí maximum. Osobně doporučuji, většina jednání neproběhne jen v jednom kole. Snažím se navazovat na ta přechozí. Z minulého jsem si třeba odnesl parametry “Máš vymyslet Jardo to a to.” Další jednání s tím začnu. “Chtěli jste ode mne řešení, které dosáhne tohoto a tohoto parametru, dovolte mi teď, abych vám to řešení představil.” A počkám.
Partneři zareagují. Buď se parametry změnily anebo odsouhlasí parametry z minula a tím už napůl odsouhlasili moje řešení. Dostávám se ke svému cíli.
Co když zjistíte, že vám nějaká důležitá informace chybí?
Bude další kolo a už nesmím být nepřipravený. Z každého jednání se učím. Úplně přirozená věc lidskému organismu. Dám si chviličku, abych po jednání udělal zápis ve formě zprávy a označil si věci, které jsem prostě nevěděl a měl jsem je vědět. A připravím si otázky, abych ty díry zaplnil.
Co mi může pomoct k úspěšnému jednání?
Co nejlepší příprava dopředu. Podceňujeme ji, vaříme z vody, lžeme... Zavazujeme se k věcem, které nejsme schopni splnit. Ale pak je od nás vyžadují. Nejstrašnější je, když něco slíbíte a nedodržíte. Stáhnou vás z kůže.
80 % úspěchu každého jednání je příprava.
Potřebuji mít v rukávu předem nějaké eso?
Eso v rukávu je nefér jednání vůči partnerovi. Hraju s kartami, které jsou cinknuté. Partner je slušný. Co příště udělá?
Nebude mi věřit, nebude chtít se mnou jednat?
Nebude mě vůbec poslouchat, až do chvíle, než si bude myslet, že zase vytáhnu eso. A když to půjde, úplně se mi vyhne. Takže moje eso v rukávu jedině jako ústupová cesta. Zastavit jednání, vyjednat si čas na lepší přípravu a pokračovat v jednání.
Vidíte, “eso v rukávu” mně připadalo, že to je jen taková vtipná hláška. A vy ji berete doslova. A že je to velmi unfair jednání.
Právě proto. Spousta obchodnických seminářů na jedné straně říká, vytvořte si důvěru s klientem a pak říká, mějte něco v rukávu. To nelze. Důvěra se prověřuje.
Když jednou budu klientovi lhát, příště mi ve vlastním zájmu nebude věřit.
Existuje i kniha, která nabádá, jak mluvit a manipulovat s lidmi. Mám pocit, že to nemám zapotřebí, vědomě manipulovat, že ji nechci číst.
Doporučení: Kupte si ji! A naučte se podle ní manipulaci bránit!
Manipulovat může s námi jenom ten, komu to dovolíme. A jsme zodpovědní za to, že se nenecháme manipulovat. Ano, můžeme se ohánět etickým kodexem. Když ho lidé nedodržují, nefunguje.
Jak má optimálně vypadat zápis z jednání, bez čeho nesmím odejít?
Má-li jednání mít konec, musí padnout nějaké rozhodnutí nebo závazek. My tomu říkáme dohoda. Můžu ji získat Sokratovskou metodou postupného ano. Takže jsme se domluvili na ... A ticho. Druhý musí zareagovat. Říct ano nebo ne. Za druhé ... Za třetí, za čtvrté... Pět bodů už je hodně, tři jsou lepší, sedm si už nepamatuju. Musí přijít závěrečná otázka: Platí tato naše dohoda?
Dohodu poznám, když vím: KDO, CO, KDY, KDE, JAK, S JAKÝM VÝSLEDKEM.
A rozdělená odpovědnost. Kdo z nás to udělá. To je dobré jednání. Za třicet vteřin až do jedné minuty jsem určitě schopen si to zapsat do Evernote.
Kdy si pořizovat zápis?
Ideální je v nejkratším možném čase od schůzky. Pozor, doporučuju sepisovat a radovat se z výsledku tak 150 metrů od místa, kde jsem vyjednával. Aby tu moji radost nikdo neviděl. Mohli by mě zavolat zpátky a změnit dohodu. Sednu do auta, pustím si muziku, naklepu zápis do telefonu a odjíždím.
Co zaručí spokojenost a úspěch dalšího jednání?
Dobrý výsledek toho předchozího. Úspěch plodí úspěch. Když se budeme při jednání spolu prát, na další jednání přijdeme nastaveni znovu na praní. To není produktivní.
Ústup není prohra. Ústup je zvolení lepšího načasování za lepších podmínek pro moji prioritu.
Částečná dohoda je lepší pro budoucí jednání než konflikt.
Z každého jednání se učím a můžu v rámci pokračování jednání ustoupit ze svých priorit. Teď se dostala na čtvrté místo a já se připravím na další jednání tak, abych zase bojoval o první místo. To je rozumné a moudré.
- Základní údaje
- Kategorie: Celostní medicína
Silný element dřeva nám dává možnost náš život plánovat, a podle plánu dále prožívat. Je to energie, která ztělesňuje naši představivost, je to vizionář v nás, vynálezce, objevitel. Je to síla tygra, mrštná, flexibilní, připravená na skok do života. Zvědavá na neznámé a připravená k riziku. Uskutečňujeme sami sebe.
Na jaře se dostáváme do období elementu dřeva. Představme si strom, který svými kořeny získává výživu ze země, a silnými větvemi se natahuje k nebi. Je pružný, dokáže se ohnout pod tlakem větru, ale přesto je silný a stabilní.
Je spojen s nebem a zemí, prochází všemi ročními obdobími. Roste, prospívá a přináší nový život. Takto bychom mohli charakterizovat kvalitu energie dřeva.
Takový jako tento strom je člověk. Narodíme se, abychom zakořenili, rostli do všech stran, expandovali a rozvinuli se. Když se nám podaří jako stromu v lese být na úrodné půdě, prosvícení sluncem, pak budeme i my uzemnění, přizpůsobiví a silní.
Co se ale stane, když se objeví překážky bránící růstu? Když v našem životním prostoru nemáme dostatek místa? Když jsou naše větve ořezány, chybí slunce anebo naše země není dostatečně hnojena?
Ztrácíme pak schopnost se vyjádřit, cítíme se stísněně, frustrovaně, a těžko se nám navazují kontakty. Začíná se v nás shromažďovat zlost, vztek a vznětlivost, protože nemůžeme projevovat své potřeby a nemůžeme žít svou kreativitu. Naše duše se stává otupělou.
Element dřevo v nás se dostává do disharmonie.
Na tělesné rovině se pak projevuje element dřevo v oblasti jater a žlučníku.
Játra vykonávají v těle mnohé důležité funkce související s krví, čchi i tělesnými tekutinami. Podle čínské medicíny uschovávají krev, řídí vnitřní prostupnost organismu, jeho pohyb i vzestup čchi v něm. Dále je zde přímá souvislost s kvalitou šlach, vaziva, nehtů a očí.
Element dřevo v harmonii
Bezproblémový růst, volný a plynulý, odvaha ukázat se takový, jaký člověk je, schopnost kreativních vizí, schopnost vlastního úsudku, laskavost, flexibilita, schopnost tvoření plánů a lehké rozhodování, jasná představa o tom, co člověk chce.
Element dřevo v nerovnováze
Neprožitý vztek, potlačovaná zlost, lehká vznětlivost, stálá navztekanost, dominantnost, kritičnost hlavně vzhledem k druhým, plný rozsudků, nepřátelství, hořkého cynismu, nedůvěřivosti, nepřizpůsobivost (jako suché dřevo) a odpor ke změnám, bojácnost, nerozhodnost, přehnané reakce, braní sebe sama moc vážně
Element dřevo – přiřazení
Roční doba: jaro
Barva: zelená
Světová strana: východ
Chuť: kyselá
Smyslový orgán: oči
Pocit: vztek
Hlasový projev: křik
Meridiány: játra, žlučník
Denní doba: ráno
Tělní tekutina: slzy
Síla ke: klíčení
Nedostatek energie dřeva
Může docházet k problémům, jako je blokace páteře, cukání svalů. Patří sem veškeré oční problémy, problémy s nehty jako lámavost či křehkost. Ale také migrény, alergie, vředy. Na oslabení elementu dřeva ukazuje také přílišná hlasitost a řev.
Posilující aktivity:
dynamická meditace, strečink, láskyplné koukání do dálky, hlavně na zelené pozadí, procházky v lese
Oslabující aktivity:
nadměrné čtení a sledování televize, práce na PC, kulturistika, drogy jakéhokoli charakteru
Přebytek energie dřeva
Projevuje se na emoční úrovni výbuchy vzteku, na fyzické to mohou být problémy se žlučníkem - tlak, bolesti a podobně. V tomto případě se použije přípravek, který reprezentuje kov (sekera oseká dřevo).
Doporučení přípravků:
Při nedostatku energie elementu dřeva používáme přípravky zelené (Detoxin, Vista Clear, Smil písečný, Citronová tráva, Achyrocline), nejlépe v kombinaci s modrými doplňky (Diocel biominerál, Smilax)
Při přebytku energie v oblasti elementu dřeva používáme přípravky fialové (Baktevir Deviral, Dinavir, Gerocel kapky i Gerocel kapsle, čaj Rosa Prunela)
- Základní údaje
- Kategorie: Osobní rozvoj
Pokud chceme ve svém životě něco změnit, řešit nějakou situaci jinak – nově, bude mysl hodně vzdorovat a vytvářet katastrofické scénáře. Strašit! Nemá totiž nové řešení ve své databance. Západní civilizace je od útlého mládí vedena k rozvíjení mysli. Vše je třeba promýšlet, vymyslet, rozmyslet... „Mysli přece hlavou! Na co ji máš!“ A tak ztrácíme postupně schopnost vnímat a cítit a jen myslíme. Proto se musíme tolik učit, tedy co nejlépe naplnit databanku, aby měla mysl dostatek dat.
Mysl je nedílnou součástí naší bytosti a asi bychom našli nekonečný výčet situací, kdy je velmi potřebná. Ano, tak to je. Jsou i situace, kdy nám život velmi komplikuje. Je totiž ryze analytická a pracuje POUZE s poznaným. V podstatě bychom mohli přirovnat mysl k počítači, který generuje odpovědi na základě uložených předešlých zkušeností.
MYSL HODNOTÍ A HODNOTÍ
Jdete na procházku s malým dítětem a ono uvidí vrabce. Radostně zvolá: „Pipi.“ Očička se mu rozzáří a pozoruje to ochmýřené malé zvířátko. Hltá každý jeho pohyb. Hlasitě se rozesměje, když vrabčák poskočí. To malé dítě nemá ve své databance mysli příslušná data. Pouze pozoruje srdcem a prožívá přítomnost. A tato přítomnost ho naplňuje štěstím a radostí.
My, jako „chytří“ dospělí, hned dítěti vysvětlíme, že to je vrabec. Obyčejný a dokonce neužitečný pták. Naplníme databanku potřebnými daty. A co to způsobí v životě toho dítěte?
Opět jdeme na procházku. Dítě uvidí vrabce. Hlásí: „Vrabec.“ Dostává pochvalu za vzornou práci s databankou. Tím už bohužel setkání s vrabcem končí. Kontrolu nad situací převzala mysl. Srdce mlčí.
Sami si odpovězte, jak naše „chytrá“ data, obohatila život dítěte...
„Myšlení znamená posuzování. Něco vidíte a posuzujete. Buď něco oceňujete, nebo to zavrhujete.“ (OSHO)
Vidíte květinu, buď řeknete, že je nádherná, nebo že nádherná není. Začnete posuzovat její kvality a vlastnosti. Vaše mysl okamžitě vysílá dotaz do databanky a vrací hodnoty, které se k dané květině hodí. Začíná analýza. Do přítomnosti jsou vynášena data z minulosti a ta je podle nich formována. Jakmile minulost pronikne do přítomnosti, přítomnost jste zmeškali. Jestliže prohlásíte, „tato květina je nádherná“, jde o minulou zkušenost. Věděli jste, posoudili jste. Vyjádřili jste slovy její kvality. Slova jsou soudem. Nyní již nevidíte květinu. Mezi vámi a květinou stojí vaše posouzení její krásy. Vaše minulá zkušenost.
POZORUJME. MILUJME.
Zamilujete se. Krásný pocit. Pocit, kdy do vašeho života přišla bytost, díky které jste byli ochotni naplno otevřít své srdce. A ten mohutný tok Lásky vaším srdcem způsobil ten euforický stav, stav zamilování. Před vámi stojí váš milovaný. A už to jede: Je nádherný! Je pozorný! Je ohleduplný! Je... A je vymalováno J! Mezi vámi a vaším milým stojí vaše posouzení – „Kluk z plakátu“. A jak to bude dál? Váš milý začne vykukovat zpoza plakátu. Začne ho ničit. Křičet: „Haló! Tady jsem!“ Až se mu to nakonec povede. A co uslyší nyní? „Ty ses úplně změnil! Takového tě neznám!“ A pro jistotu zavřeme srdce. A přitom náš milý jen upozorňoval na clonu, kterou mezi vás vložila vaše mysl.
A co s tím? Přesně to, co učí východní metodologie. Pozorovat! Nikoliv analyzovat.
„Jestliže analyzujete, chodíte stále dokola. Když pozorujete, vystoupili jste z kruhu.“ (OSHO)
Když vám řeknu, „dívejte se na květinu, ale nepřemýšlejte“, pak není dovoleno mluvení. Co tedy můžete dělat? Můžete být jenom pozorovatelem. Jestliže jste přítomni bez myšlení, jestliže na něco pouze pohlížíte, je to pozorování. Pozorování tedy znamená pasivní vědomí. Myšlení je aktivní, něco děláte. Ať už vidíte cokoliv, něco s tím děláte. Nejste jen pasivní, nejste jen zrcadlem – něco děláte. A jakmile něco děláte, pak jste tu věc už změnili. Ta věc ve vašem životě již neexistuje. Existuje už jen projekce vaší mysli. Pozorování je prožívání čistého bytí. Jste vy a je květina. Pozorováním máte možnost prožít přítomnost, prožít setkání s květinou, stát se jí.
Stejné to je s naším milovaným. Tady není potřeba moc vysvětlovat.
Nejkrásnější chvíle prožíváme, když mlčíme v objetí nebo když se mlčky držíme za ruce.
Jen být. Jen pozorovat. Jen vnímat. Být jedním. Ach!
Chcete-li prožívat, pozorovat, být v přítomnosti... vynechte slova. Když jíte – jezte beze slov. Když jdete – jděte – nemluvte. Pouze jděte, třeba jen několik sekund, a zahlédnete jiný svět – svět beze slov, skutečný svět, nikoliv svět mysli, který si člověk v sobě vytvořil. Užívejte chvíle „tady a teď!“
Přeji vám láskyplné jarní dny.
- Základní údaje
- Kategorie: Celostní medicína
V současné době se lidstvo potýká s největším zabijákem našeho zdraví, a tím je stres. Nejhorší na tom je, že na stres si člověk přivykne (zatlačí ho do podvědomí), čímž ho nevnímá a uvádí tím do nerovnováhy jin-jang. Nejvíce na stres reagují játra, která to uvádí do zahrazení a napětí, čímž vzniká problém v různých oblastech organismu. Pokud chceme dopad stresu na náš organismus udržet v přiměřené míře, je důležité, aby nám naše strava byla schopna dodat vše potřebné, co tělo potřebuje.
Každý proces a každá živá bytost prochází nevyhnutelně stádii pěti elementů v tak zvaném vyživovacím cyklu: Dřevo-Oheň-Země-Kov-Voda. Podstatou zdraví je udržení jin-jangu v rovnováze, neboť na tomto principu je založen vesmír.
V lidském organismu ve smyslu jin se rozumí orgán jako takový (játra-srdce-slezina-plíce-ledviny) a šťávy a ve smyslu jang energie toho orgánu. Pokud je nedostatek či přebytek jednoho či druhého, dochází ke vzniku zdravotních problémů. V případě, že obojí se příliš vyčerpá, vznikají problémy závažné.
Západní stravovací trendy jsou založeny pouze na dodávání látek jako jsou vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy aj., neboť vědecké výzkumy dokládají potřebu těchto látek pro fungování těla.
Proto je dietologie či tzv. zdravý stravovací trend založen na konzumaci především syrové stravy (ovoce, zelenina, džusy, šťávy aj.) a mléčné stravy. Vůbec se při tom nehledí na klimatický faktor, tedy v jakém podnebním pásmu člověk žije, a na tepelnou úpravu, která je podstatou správného metabolismu v našem organismu.
Důležitý je též věk, neboť mladý člověk dokáže stravovací chyby lépe zvládat než člověk starší, u kterého organismus věkem ztrácí na síle.
Je třeba pochopit účinky tepelného působení potravin. Žijeme v pásmu (tzv. mírném), kde podléháme výkyvům počasí v jednotlivých ročních obdobích.Pokud své stravovací zvyklosti přizpůsobíme těmto bioklimatickým faktorům, náš organismus bude v dobré kondici a nebude tolik podléhat stresu a následným zdravotním problémům.
Samozřejmě, dalším významným faktorem našeho zdraví jsou myšlenkové a emoční pochody, ale to je samostatná kapitola.
Jak nás tepelné působení potravin ovlivňuje:
Horké potraviny - chrání naše tělo před chladem - posilují náš jang, čímž nás zahřívají především ve studeném ročním období a pomáhají předcházet nachlazení a oslabení metabolismu.
Teplé potraviny - usnadňují vylučování odpadních látek. To, že ženy mají od přírody méně jangové čchi a více jinových složek (šťáv) než muži, je důvodem, proč častěji trpí pocitem chladu. Proto by měly do jídelníčku zařadit více potravin horké a teplé povahy.
Neutrální potraviny - dodávají především jangovou čchi.
Osvěžující potraviny - napomáhají tvorbě krve. Je důležité vědět, že vařením se vytváří podstatně více šťáv než konzumací syrové stravy.
Co nás čeká v jarním období
JÁTRA - jsou orgánem jara, proto je důležité postarat se především o ně.
Jejich důležitým úkolem je provést detoxikaci našeho organismu, který je po zimním období (kdy je náš metabolismus zpomalen) zanesen odpadními látkami.
Proto je vhodné játra podpořit detoxikačními přípravky Detoxin v kombinaci s Diocelem, čímž zároveň podpoříme ledviny, které se na detoxikačním procesu také podílejí a játra podpoří.
Pokud jsme přes zimní období nashromáždili dostatek životní síly v ledvinách, dokážou játra v jarním období nastartovat organismus pro nové výzvy, které chceme v roce uskutečnit. Jestliže jsme ledviny v zimě oslabili, projeví se to jako jarní únava.
V jarním období je velice důležité odlehčit stravu.
Játra jsou velice citlivá na streso-emoční faktor, proto je důležité pobývat více v přírodě a zabývat se pracovními aktivitami spojenými s kreativitou.
Jelikož játra trpí často nedostatkem šťáv a tepla (jangové čchi), jsou pro jejich správnou funkci důležité kyselé potraviny mající osvěžující účinek, neboť uschovávají tělesné šťávy.
Proto je důležité v jarním období do jídelníčku zařadit různé druhy salátů, výhonků, klíčků, čerstvých sýrů, kysaných mléčných výrobků, kyselého ovoce (jablka, mandarinky, pomeranče), z čajů šípkový, ibiškový, slézový, pšeničné pivo, zelené potraviny (řeřicha, pažitka, petrželová nať, bylinky).
Velice vhodná je vařená pšenice (nebo špalda) v kombinaci se slepičím či kachním masem a zelenou zeleninou či výhonky.
Zelená barva posiluje játra, proto si jí dopřávejte co nejvíce ať už ve stravě, nebo kocháním se při procházkách přírodou.
Pozor na jogurty! Jsou totiž příliš zachlazující a k snídani se nehodí. Snídaně (popř. dopolední svačina), by měly být vydatné a hlavně tepelně upravené, neboť v tuto dobu (7-9 žaludek a 9-11 slezina) orgány země vytvářejí esenciální látky tolik potřebné na nastartování organismu pro celý den.
Velice důležité je mít z jídla požitek (vychutnávat ho), neboť jídlo není pouze hmota, kterou zaplácneme žaludek, když máme hlad, jak je běžné, ale jemné složky chutí a vůní dodají našemu tělu více jemných látek než hmota v jídle obsažená.
Navíc jídla sníte méně, ale budete se cítit lépe.
V dopoledních hodinách (snídaně, svačina), bychom měli do jídelníčku zařadit polévky (staré přísloví praví - polévka je grunt, hlavní jídlo je špunt) a různé kaše či vařené obiloviny (kuskus, bulgur, jáhly, pohanka, vločky) s tuňákem, lososem, vajíčkem, kompotem, bylinkami aj.)
Je vhodné používat kvalitní ocet (jablečný, vinný), neboť obsahuje enzymy, které podpoří trávení, a kyselá chuť uvolňuje játra, jež často bývají zablokovaná z důvodů přetíženého zažívání.
Pokud vyvíjíte aktivity, při nichž se potíte, pak se kyselé osvěžující čaje (šípkový, slézový, ibiškový) postarají o to, aby nedošlo k vyčerpání šťáv.
Při pobytu v suchých horkých prostorách (kanceláře, dílny) jsou vhodné kyselé osvěžující potraviny (ovoce, kompoty, čaje), neboť vyrovnají suchost a zklidní hněv i stres.
Při streso-emočních zátěžích, kdy dochází k přehřátí jater a ztrátě tělesných šťáv, což vede u srdce k přílišné horkosti a neklidu a může vyvolat nespavost, je vhodný čaj z pšenice - hrst pšenice povařit 45 minut v půl litru vody a vypít. Tento čaj harmonizuje játra a srdci dodá šťávy.
Při detoxikačním procesu je vhodné zvýšit příjem tekutin, především čisté vody, aby mohlo tělo toxiny lépe vyplavovat.
Všeobecně doporučovaná rada, která zní: „Pijte 2-3 litry (i více) tekutin denně“, je holý nesmysl. V létě je samozřejmě vhodné zvýšit příjem tekutin, neboť se více potíme, ale v období od podzimu do jara pijte jenom tolik, kolik si řekne vaše tělo, nebo si zaděláte na velké zdravotní problémy (hlavně ženy). Organismus se totiž zachladí a zavodní v důsledku oslabení jangové čchi sleziny.