• O časopisu
  • Rubriky
    • Celostní medicína
    • Pro volné chvíle
    • Vaření
    • Novinky
    • Poznání
    • Rozhovory
    • Psychologie
    • Osobní rozvoj
    • Zdraví a krása
    • Co se do Sféry nevešlo
    • Praktické zkušenosti z ordinace
    • Spiritualita
  • Archiv
    • 2024
    • 2023
    • 2022
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • 2012
    • 2011
    • 2010
  • Herbář
  • Předplatné
    • Předplatné ČR
  • Kontakty
  • hledat
  • Rubriky (2)

Vyhledávání ve sféře

Aktuálně na stáncích

Sféra 05_06_2024

Dárek k předplatnému

Dárek k předplatnému

ZDARMA k předplatnému kniha Svět bez stížností v hodnotě 195,- Kč

Dárek obdržíte do pěti týdnů od zaplacení. Platí pouze pro nové předplatitele tištěné Sféry v České republice. Pouze do vyčerpání zásob.

Bylinná léčba na podporu srdce

Základní údaje
Kategorie: Co se do Sféry nevešlo
Zveřejněno: 26. duben 2016
Vytvořeno: 26. duben 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

Pokračování článku Srdce - císař lidského těla ze Sféry č. 05/2016, str. 8 - 11

Bylinná léčba na podporu srdce

Čaj proti bušení srdce
Smíchejte 40 g květu hlohu obecného, 20 g natě meduňky lékařské, 20 g natě srdečníku obecného,10 g natě třezalky tečkované a 10 g kořene kozlíku lékařského. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2-4 šálky denně.

Při srdeční neuróze
Smíchejte 30 g srdečníku obecného, 10 g mochny husí, 20 g meduňky lékařské, 20 g kořene bedrníku obecného (lze nahradit řebříčkem obecným) a 10 g routy vonné. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x či 3x denně.
Smíchejte stejné díly jablečníku obecného a květu hlohu obecného. Převařte 1 lžíci ve 200 ml vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně. K tomuto čaji užívejte kozlíkovou tinkturu.

Při bušení srdce, neuróze, srdeční slabosti, vysokém krevním tlaku, krvácení tepen
Smíchejte 1 čajovou lžičku sušených listů hlohu obecného a 1 čajovou lžičku květů hlohu. Směs přelijte 250 ml vroucí vody, nechte přejít varem, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte ráno a večer jeden šálek čaje.

Na srdeční slabost spojenou s otoky nohou (čaj na posílení srdce)
Smíchejte 20 g přesličky rolní, 30 g truskavce ptačího a 50 g hlohu obecného. Přelijte 1 čajovou lžičku směsi 200 ml vroucí vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2-3 šálky teplého čaje denně.
Směs 15 g jablečníku obecného, 15 g chmele otáčivého a 50 g hlohu obecného: 1 čajovou lžičku směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte při srdeční slabosti s pokašláváním denně jeden šálek teplého čaje po doušcích.

Na zlepšení prokrvení srdečního svalu
Přelijte 2 čajové lžičky arnikových květů (prhy chlumní) 250 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2 x denně.
2 čajové lžičky květu hlohu obecného přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte denně 1-2 šálky hlohového čaje.
Přelijte 1 vrchovatou čajovou lžičku natě nebo květů tužebníku jilmového 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte přikryté a sceďte. Pijte při bušení srdce jen 3 dny, vždy mezi jídly.

Odvodňování:
Bříza bělokorá, kopřiva dvoudomá a petržel zahradní podporují odvodňování: 1 lžíci natě a kořene petržele přelijete 200 ml vroucí vody, 15 minut přikryté vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně. Stejným způsobem se připravuje čaj z břízy i kopřivy.

Jezte chytře jako včelí královna

Základní údaje
Kategorie: Co se do Sféry nevešlo
Zveřejněno: 26. duben 2016
Vytvořeno: 26. duben 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

Pokračování článku Jezte chytře jako včelí královna ze Sféry č. 05/2016, str. 38 - 39

Elektromagnetické znečištění je další nepřítel našeho zdraví
Naštěstí ho lze vyvažovat několika způsoby:
 Omezit míru stresu v životě
 Omezit na minimum bezdrátové a mobilní telefony (předesílám, že kdo se tím živí, má smůlu)
 Sluchátka typu Air Tube namísto Bluetooth
 V ložnici při spánku vypnout všechna zařízení
 Denně pít dostatečné množství nekontaminované vody a pokud možno mikrostrukturované
 Detoxikační postupy jsou vhodné – sauna, zelené nápoje, chlorella (zbavuje tělo těžkých kovů), extrakt z koriandru atd.
 Pečovat o lymfu pohybem i masáží

Citováno z knihy: Přirozená strava našich předků – pro pevné zdraví a dlouhý život

Nora T. Gedgaudas, CNS, CNT
... že takto silné záření může vyvolat rakovinu a způsobovat změny v kognitivních funkcích, varuje například Sir William Stewart, předseda anglického Úřadu pro ochranu zdraví (Health Protection Agency).

PŘED LETY V IZRAELSKÉ ISFIJI ZAZNAMENALI, ŽE SE U MÍSTNÍCH OBČANŮ ŽIJÍCÍCH BLÍZKO VYSÍLAČŮ ZAČALA OBJEVOVAT VE VYŠŠÍ MÍŘE RAKOVINA.

JAK TEDY POSÍLIT IMUNITU A DUŠEVNÍ SCHOPNOSTI?

Bez funkčního žaludku, zdravých střev a mozku můžete jíst exkluzivně jen to nejlepší, ale nevytěžíte nikdy z živin maximum. Snad ani pro mikrobiomy. Mezi extrémy existují různá řešení. Nemůžeme změnit svět ze dne na den, aby nabízel jen samé zdravé a přínosné dobroty, ale můžeme svůj život ovlivnit výběrem. Takže až příště půjdeme nakupovat, zamysleme se, komu naservírujeme své vydělané peníze. Nejspíš si každý z nás nemůže dovolit kupovat jen samé BIO a EKO a žít podle ideálu, ale důležité je se k němu snažit přiblížit. Dnes už například víme, jak nezdravé jsou žvýkačky s umělými sladidly, přesto se někdy rychlé osvěžující záchraně nevyhneme. Jedna žvýkačka ještě nikoho nezabila. Nebo?
Záleží, že.

Proč žvýkačky škodí?
Existuje hypotéza, že umělá sladidla mohou měnit složení střevních bakterií. Tím může vznikat zánět a růst ukládání viscerálního tuku.
A co je mikrobiom? Je definován jako souhrn všech mimolidských organismů (a jejich genetického materiálu), které přijímáme během jídla. V reakci na prostředí...
(viz kniha Cukr náš zabiják – Robert H. Lustig, M. D., M. S. L.)

Pokusím se velmi stručně nastínit zcela základní principy v kombinaci s ověřenými nejnovějšími vědeckými studiemi, to vše na základě evoluce člověka i environmentalismu, které když pochopíme, vyhrajeme nad zdánlivým nutričně-gastronomickým chaosem. Samozřejmě tlak lobby a průmyslu je tak silný, že byznysu nezáleží na člověku jako jedinci, proto je dobré a vhodné se cíleně zajímat a hledat nejprospěšnější alternativy, jež nás obklopují s nutností volit mezi nimi a z každého extrémního výživového hitu vybrat jen to nejlepší. V neposlední řadě nepopírám, že se mnohdy jedná i o nemalé investice, ale k čemu vám budou peníze v rakvi?
Ještě než se vrhneme na ty nejlepší možné varianty potravin se správným množstvím živin, vitamínů, minerálních látek, stopových prvků atd., doporučuji prozkoumat vlastní zdravotní stav. Tři nejdůležitější orgány, mimo jiné, které zajišťují plynulý průběh a rozvoz zkonzumovaného jídla, dokáží ovlivnit jeho maximální využitelnost a zefektivnit pak fungování celého organismu či naopak. Obecně lze říct, že průmyslově zdeformované výrobky, vydávané za potraviny, nemůžeme považovat za přirozené jídlo.
Spotřebitel je pro lobbisty a koncerny až na posledním místě.
(viz kniha Podvody na talíři – Thilo Bode)

Jak jíst chytře?
• Omezit špatné sacharidy, zejména vyloučit rafinovaný cukr. Sladit lze BIO datlemi, když už, nebo domácí pastou, vyrobenou přímo z rozmixovaných datlí v poměru napůl s vodou. V ledničce vydrží týden. Z koupených zdrojů zkusit stévii, ta nechutná ani kvasinkám. A když už výjimečně cukr, pak ten z květů kokosových ořechů. Obsahuje nízký glykemický index. A jak známo, vysoké hladiny inzulinu nám škodí, proto je třeba udržovat hladinu zdravými a kvalitními BIO potravinami na co nejnižší úrovni, čímž zamezíme zbytečnému dalšímu uskladňování energie. Za předpokladu, že jíme navíc z osmdesáti procent zásaditou stravu, zůstaneme fit a odoláme také více respiračním onemocněním a různým zánětům.
• Vyloučit lepek.

Numerologie poodhalí tajemství vaší duše

Základní údaje
Kategorie: Poznání
Zveřejněno: 21. duben 2016
Vytvořeno: 21. duben 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

Víte-li, kdo jste, proč jste zde, kam jdete a proč myslíte, cítíte a chováte se tak, jak to děláte, jste schopni zapojit všechny své síly a zvýšit tak své energetické vibrace, čímž vylepšíte podmínky vlastního života.

Numerologie je duchovní nauka, která se zabývá symbolikou čísel. Již Pythagoras tvrdil, že „všechno je číslo a znát čísla znamená znát sebe sama". Čísla v našem datu narození tvoří jakýsi základní energetický vzorec, se kterým jsme přišli na svět a jeho rozšifrováním se můžeme přiblížit k pochopení toho, proč jsme protentokrát tady, jaké zde máme úkoly a jaké „nástroje" jsme si přinesli k tomu, abychom dokázali své poslání na Zemi naplnit.

Co se můžete o sobě dovědět?

Můžete zjistit, co o Vás prozrazuje Číslo dne. Je jakýmsi šatem odívajícím Vaše vnitřní Já. Zabarvuje Váš individuální přístup k životu. Dozvíte se, jaké jsou Vaše základní rysy a vlohy, co se skrývá za Vaším vnějším jednáním.

Mnoho napoví Číslo měsíce, ve kterém jste se narodili a číslo roku. To vnímám jako kvalitu kolektivního vědomí všech, kteří se narodili v konkrétním roce, a sleduji, jak vy osobně můžete dary a výzvy konkrétního roku nejlépe uplatnit.

Osudové číslo ukazuje hlavní smysl vašeho života a cestu k němu. Je jakousi specifickou směsí energií, které ovlivňují vaši životní cestu. Obsahuje takříkajíc životní plán, odhaluje smysl vaší současné inkarnace a objasňuje možné prostředky a cesty ke splnění principů určujících Váš osud. Mezisoučet osudového čísla zase vaši osudovou cestu zabarvuje a rozhodujícím způsobem ovlivňuje.

Dominantní číslo napoví, která vaše kvalita vystupuje do popředí, a Karmické cykly zase přehledným způsobem znázorňují průběh Vašeho života. Reprezentují životní cestu, kterou jste si vybrali na úrovni duše před svým nynějším zrozením a lekce, které se máte naučit. Jsou vlastně jakousi zastřešující vibrací, pod kterou byste si měli v příslušných devíti letech cyklu zařídit svůj život. Dozvíte se, na kterou oblast svého života je potřeba zaměřit pozornost, abyste plynuli v souladu s vesmírným cyklem a vyhnuli se zbytečným komplikacím.

Díky výpočtu a vhledu do vaší Osobní roční vibrace můžete poznat, jak nejlépe využít aktuální rok svého života. Skrze vaše datum narození je možné vyhledat tzv. Bod znovuzrození jako klíč ke dveřím, za kterými čeká vaše nové Já. Dozvíte se úkol, který na sebe vzala Vaše duše v tomto životě. Karmický bod Vám naznačí, kde a jakým způsobem se můžete povznést nad rovinu všeho, co jste si přinesli z minulých inkarnací. Do tohoto bodu je třeba nasměrovat vaši životní cestu.

s láskou Sofie Natarani
www.novoucestou.cz

Migrény a léčení bolesti

Základní údaje
Kategorie: Celostní medicína
Zveřejněno: 20. duben 2016
Vytvořeno: 20. duben 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

Zázvor nebo přesněji zázvorník lékařský (Zingiber officinale) bylo v minulosti hojně používané koření. Může být pro zkrácení nebo prevenci migrén stejně účinné jako silné léky na předpis, které ale mohou mít vážné nepříznivé účinky.

 

Riboflavin - vitamin B2 podpoří vaši krásu

Základní údaje
Kategorie: Celostní medicína
Zveřejněno: 15. duben 2016
Vytvořeno: 15. duben 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

Chcete mít krásné nehty, kůži a vlasy? Zajistěte si ve svém jídelníčku dostatečné množství vitaminu B2. Má pozitivní vliv i na váš zrak a na fungování srdce, jater a dalších orgánů. Ovlivňuje metabolizmus aminokyselin, cukrů a tuků.

Vitamin B2 (Riboflavin) je žluté až oranžové barvivo, slabě rozpustné ve vodě. Rostliny a jiné mikroorganismy si tento vitamin dokážou vyrábět, člověk a jiní živočichové ho však musí přijímat v potravě, nebo jinými suplementy. Tento vitamin se v těle neukládá, proto je důležité jej neustále doplňovat. Nelze se jím předávkovat, je vylučován močí.
Dobrým potravinovým zdrojem vitaminu B2 jsou např. vejce, kvasnice, hovězí maso, ryby, tvaroh, oříšky apod.
Vegani a vegetariáni by měli doplňování tohoto vitaminu věnovat vyšší pozornost, aby si zajistili dostatečný příjem.

Příznaky nedostatku riboflavinu

  • Záněty spojivek, koutků, rtů, jazyka
  • Světloplachost
  • Únava
  • Poruchy jater
  • Pálení a svědění očí, kůže kolem nosu a ušních lalůčků
  • V okolí úst nápadná anemická bělavá zóna
  • Sliznice mají sytěji červenou barvu apod.

Kde vitamin B2 pomáhá

Vitamin B2 hraje důležitou roli v našem těle. Přispívá k látkové výměně proteinů a tuků. Podporuje imunitu, krvetvorbu a pomáhá léčit anémii. Má vysoce pozitivní vliv na antioxidační procesy v těle.
Ochraňuje mnoho tkání v těle, jako např. játra, oční čočku. Působí preventivně proti vzniku šedého zákalu a zpomaluje jeho rozvoj, chrání rohovku oka a podporuje jasnější vidění.
Podporuje léčbu kožního onemocnění rosacey a hojení kůže při akné.
Má pozitivní vliv na migrény.

Doporučujeme vitamin B2 neustále doplňovat!
Někteří lidé mohou mít jeho zvýšenou spotřebu. Jsou to například vegetariáni, vegani, dále také lidé léčeni antibiotiky, užívající hormonální antikoncepci, nemocní se štítnou žlázou, jater, cukrovkou, celiakií, novorozenci s kojeneckou žloutenkou apod.

Doporučujeme potravinový doplněk:
CDFlavonoidy. Dávkování 1-2 kapsle 1x denně.
Tromboserin multivitamín. Dávkování 1 kapsle 1-3x denně, nebo 2 kapsle 1-2x denně.

Nadváha a vnitřní potřeba bezpečí

Základní údaje
Kategorie: Zdraví a krása
Zveřejněno: 13. duben 2016
Vytvořeno: 13. duben 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

Při práci s lidmi s nadváhou jsem si všimla, že většina těchto lidí pociťuje hlubokou vnitřní potřebu bezpečí. Tito lidé před svými emocemi utíkají a hledají si pro ně výmluvy. Žijí v zajetí svého vnitřního světa nejistoty a mnoho z nich se bolestivým přiznáním vyhýbá. Hodně z nich si těchto vytěsněných vnitřních zranění ani nejsou vědomi.


Dalším z velkých důvodů nadváhy je zapírání sebe sama, což je stav popírání toho, co skutečně chceme a kdo skutečně jsme. Tito lidé raději než aby si plnili své sny a své tužby, dávají přednost jiným, starají se, pečují o ostatní a sami sebe zanedbávají ve falešném předsudku, že jsou „hodní" že tolik myslí na druhé. Je to falešné, protože jen těžko si umí říct, co chtějí a vyjádřit své emoce a pocity, a proto je zajídají.
Mnoho lidí s nadváhou má pocit, že si to, po čem touží, nezaslouží. A proto trestají sami sebe tím, že si něco odpírají. Na základě nějakého přesvědčení si zakazují něco, co chtějí nebo potřebují a kvůli tomu potom cítí silný tlak vnitřního nedostatku a hladu, že je jejich tělo nuceno „zásobovat", protože se stále vnitřně něčeho nedostává. Je to většinou nedostatek lásky, uznání, přijetí.

Co s tím?
Základem je přijetí odpovědnosti za danou situaci, že do stavu, ve kterém se nachází naše tělo, si můžeme jen my sami. Nikdo jiný. Smíření se se svým tělem a začít mít ho rád. Jedině ze stavu spokojenosti lze vytvářet další spokojenost. Z pocitu nedostatku se tvoří jen další nedostatek.
Je tedy zapotřebí být k sobě upřímní a podívat se pravdě do očí. Nízké sebevědomí, neschopnost přijmout své tělo, mít se rád, potlačování emocí a emoční přetlak, pocit, že nemůžeme ukázat, kdo doopravdy jsme, hledání lásky a naplnění s přesvědčením, že se nám jí stejně nedostane, vede k nahrazování těchto nedostatků jídlem.
Opravdové hubnutí přichází, když máte rádi sami sebe a když se cítíte dobře. Vzpomeňte si, jak se hezky hubne, když jste zamilovaní. Lidská mysl vytvoří iluzi, že jsme láskyplní, láskyhodní a člověk se pak nemusí „plnit jídlem". Jestliže si toto přesvědčení, budete schopni sami sobě vytvořit, pak i hubnutí půjde samo.
A jsme zase u mozku a jeho způsobu myšlení. Změňte svá vnitřní přesvědčení, že jste láskyhodní, přijměte své tělo, že je to váš chrám na cestě životem a začněte se k němu tak i chovat. Přestaňte soudit sami sebe a své okolí. Uvidíte, jak se zlepší vaše prožívání života i těla a jak pokvetou vaše vztahy.

Krásné jaro
Bc. Květa Exnerová
www.vedomehubnuti.cz

Zdroje flavonoidů

Základní údaje
Kategorie: Celostní medicína
Zveřejněno: 7. duben 2016
Vytvořeno: 7. duben 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

Vitamin P, známý pod pojmem flavonoidy, je označením pro čistě přírodní rostlinné látky a ve vodě rozpustná barviva, která mají silné antioxidační účinky a blahodárně působí na lidský organizmus, zejména cévní systém. Trápí-li vás problémy s křečovými žilami, mohou se stát vaší velkou oporou.

 Zdroje flavonoidů

Černý bez (Sambucus nigra)
U plodů byl prokázán analgetický účinek při bolestech trojklanného nervu, páteře, kloubů, mírně snižují krevní tlak a ochraňují cévní systém.

Pozitivní účinky výtažků z černého bezu:

  • Analgetické, angiogenní – brání růstu cév vyživujících nádory, snižují mírně LDL cholesterol a triglyceridy
  • Silné antioxidační účinky
  • Pomáhají ochraňovat DNA
  • Snižují oxidační stres a zlepšují neuronální a kognitivní funkce mozku
  • Antivirové účinky výtažku je možno využít při infekční bronchitidě, herpes infekcích a různých virových infekcích (např. virus chřipky H1N1, H3N2)
  • Aktivují imunitní systém
  • Působí močopudně, protizánětlivě

Obsahové látky plodů: flavonoidy - antokyany 0,2–1 %, třísloviny (3 %), kyanogenní glykosidy, sambucol – antivirový účinek, organické kyseliny, vitamin C, provitaminy skupiny A i B.

Vinné hrozny (Vitis vinifera)
Slupky z vinných hroznů obsahují přírodní antioxidanty zvané polyfenoly, a z nich zejména flavonoidy jsou z hlediska léčebného působení nejúčinnější chemické látky. Odhaduje se, že flavonoidy obsažené v červeném víně jsou dokonce několikrát účinnějšími antioxidanty, než vitamin E. Mezi účinné antioxidanty ve slupkách hroznů patří dále např. kvercetin, u kterého bylo prokázáno protinádorové působení. Jeho množství, stejně jako obsah ostatních polyfenolů ve víně, závisí na tom, na jaké vinici bylo víno vypěstováno, na odrůdě, délce slunečního svitu atd. Ve slupce hroznů i v oplodí semen byl zjištěn účinný antioxidant resveratrol. Polyfenol resveratrol kromě protinádorových účinků působí preventivně proti vzniku aterosklerózy tak, že snižuje přilnavost cholesterolu k cévním stěnám. V červeném víně se ho podle výzkumu nachází padesátkrát až stokrát více než v bílém víně.
Víno lze podle posledních výzkumů považovat za jeden z nejúčinnějších léků k prevenci srdečních a cévních onemocnění, a to jak díky obsahu alkoholu, tak flavonoidů. Proto i bylinné kapky na bázi alkoholu firmy Diochi jsou v tomto směru výjimečné.

Pozitivní účinky výtažků z vína:

  • Antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky
  • Ochrana DNA buněk
  • Snižují hladinu cukru v krvi a příznivě působí při chudokrevnosti.
  • Zvyšují počet červených krvinek a množství hemoglobinu
  • Zlepšují a ochraňují srdce a cévy
  • Napomáhají snížit hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi
  • Brzdí shlukování krevních destiček, podporují tvorbu oxidu dusného, a tím rozšiřují cévy. Aktivují sirtuin SIRT 1, a tím upravují vysoký krevní tlak; obsažený myricetin též snižuje krevní tlak
  • Působí příznivě při srdečních arytmiích a ischemické mrtvici
  • Potlačují záněty a ochraňují nervy, což je velkým přínosem při Parkinsonově a Alzheimerově nemoci
  • Mají protizánětlivé účinky a antioxidačními účinky, chrání ledviny
  • Účinky na orgány, zažívací systém, metabolismus, imunitu a další účinky
  • Vyživují a ochraňují játra, ledviny, snižují jaterní hodnoty ALT a AST a TBARS
  • Zlepšují histopatologické změny v játrech
  • Snižují tvorbu volných radikálů, které vznikají ve zvýšené normě při diabetu
  • Jsou protialergické a zlepšují citlivost na inzulin, například myricetin
  • Mají antioxidační účinky několikanásobně silnější než vitamin E, a tím zpomalují stárnutí buněk
  • Podporují růst kostí, modulují imunitní systém a energetický metabolismus
  • Podporují hubnutí
  • Zlepšují psychiku syndromu menopauzy – tam, kde už chybí vaječníky, nebo jsou nefunkční. Snižují úroveň oxidačního stresu

Obsahové látky vinných slupek a semínek: polyfenoly antokyany, anthokyanidiny, fenolové kyseliny, kyselina kaftarová, ferulová, kávová, galová, katechin, epigalokatechin galat, rutin, malvidin-3-O-glykosid a malvidin-3-O-p-kumaroglykosid, myricetin, quercetin-3-O-glykosid, stilben deriváty resveratrolu, resveratrol-3-O-glykosid, peonidin, malvidin a další.

Optimální množství flavonoidů vám zajistí unikátní potravinový doplněk CDFlavonoidy, kde je působení flavonoidů navíc posilněno vitaminem C a D.
Dávkování 1-2 kapsle denně.

MUDr. Stanislav Grof hlavním hostem na České transpersonální konferenci

Základní údaje
Kategorie: Poznání
Zveřejněno: 5. duben 2016
Vytvořeno: 5. duben 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

ČESKÁ TRANSPERSONÁLNÍ KONFERENCE 2016 - Praha 23. - 24. dubna

„REVOLUCE VĚDOMÍ A VNITŘNÍ TRANSFORMACE" - hlavním hostem MUDr. Stanislav Grof

 

Proč je důležité se smát

Základní údaje
Kategorie: Pro volné chvíle
Zveřejněno: 3. duben 2016
Vytvořeno: 3. duben 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

1. duben, tedy Apríl, je dobrou příležitostí připomenout si, že smích a humor nesmějí v životě chybět. Aprílové žertování je tradice sahající zhruba do 17. století. První známá písemná zmínka o vyvádění aprílem v českých zemích pochází z roku 1690. A tradice vzkvétá dodnes.

Duben by se možná mohl stát měsícem legrace, stejně jako býval kdysi dávno březen měsícem knihy. Bez smíchu a humoru se nedá spokojeně žít. Smích přináší uvolnění, dobrou náladu i lepší vztahy s ostatními. Je to signál, že vše je v pořádku a můžeme si chvíli užívat radosti ze života. Smích má pozitivní vliv na duševní i tělesné zdraví. Je to lék, který je každému dostupný, nedá se předávkovat a nemá vedlejší účinky. Význam humoru a smíchu si v posledním desetiletí začínají uvědomovat i neurovědci a antropologové. Smích se tak stal objektem seriózního vědeckého zkoumání a přibývá pokusů využívat ho v léčbě (což ovšem není žádná legrace).
Když se řekne smích, jako první nás napadne veselí, dobrá nálada a žertování. Smích ovšem nemusí vyjadřovat jen pozitivní emoce. Existují i jiné druhy smíchu, například smích zlomyslný, výsměch, smích rozpačitý, smích hysterický.

Jak to se smíchem tedy je? Proč a čemu se vlastně lidé smějí?
Smích je forma neverbální (tj. neřečové) lidské komunikace. V určité zárodečné podobě se vyskytuje i u primátů (a částečně asi i u jiných savců). Např. šimpanzi vydávají při hře a vzájemném lechtání zvuky podobné smíchu a mají i podobnou mimiku ve tváři.
Schopnost smát se je člověku vrozená. Smích se nemusíme učit, máme ho v genech. Dítě se směje dávno předtím, než začíná mluvit. Smát se umějí i děti od narození hluchoslepé, které nikdy mimiku smíchu neviděly a ani neslyšely, jak „správný" smích vlastně zní.
Smích je univerzální fenomén ve všech jazycích a kulturách. Sejdou-li se třeba Čech, Číňan a Laponec, nebudou si patrně rozumět ani slovo, ale smát se budou podobně – slabikami ha-ha-ha, které mají určitý charakteristický rytmus (každé „ha" trvá asi 1/15 sekundy a opakuje se přibližně 5x za sekundu; rychlejší či pomalejší rytmus už není vnímán okolím jako smích).
Jaký má smích evoluční význam? Proč vlastně vznikl a k čemu slouží?
Smích je především komunikační signál, starší než řeč. Předpokládá se, že se vyvinul jako společenský signál k vyjádření pozitivních emocí a přátelských postojů. „Smějící se" mladý šimpanz vyjadřuje pohodu a vybízí druhého ke hře nebo ke kamarádění. Podobně vyjadřuje smějící se člověk dobrou náladu a přátelské pocity.

Charakteristická mimika smíchu je patrná nejen kolem úst, ale i kolem očí. To je jeden druh smíchu – „pravý", pozitivní a spontánní projev. Předpokládá se, že vznikl před miliony let.

Věda ale rozlišuje ještě druhý typ smíchu, který souvisí spíše s negativními emocemi (nervozita, výsměch, nejistota). Tento negativně zabarvený smích aktivuje svalstvo jen kolem úst, nikoliv kolem očí. Těchto rozdílů si všiml už v 19. století francouzský neurolog Guillaume Duchenne, ale až v posledním desetiletí je jim věnována větší pozornost. „Nepravý" smích, spojený s negativními emocemi, je už specificky lidská schopnost, která vznikla nejspíše o tisíce let později a je vedena snahou skutečný smích či úsměv napodobit. Ať už proto, že se smíchem snažíme něco zastřít či manipulovat ostatní, nebo proto, že se snažíme uvolnit napětí či dostat se do lepší nálady. Typy smíchu se liší i v tom, jaké oblasti mozku se při nich aktivují. Jde tedy o dva specifické evoluční fenomény.
Lidé tyto dva typy smíchu velmi dobře rozlišují. Studie u dobrovolníků prokázaly, že lidé jen podle zvukového záznamu v naprosté většině správně rozpoznali, zda jde o smích veselý, nervózní nebo výsměšný.

Stejně tak lidé rozeznávají rozdíly v mimice: upřímný radostný smích se promítá do celého obličeje včetně výrazu očí. Jiné typy smíchu se mimicky projevují jen v dolní polovině obličeje a lidé je mohou vnímat jako neupřímné (smích „není v očích"). To je také jeden z důvodů, proč nejistí lidé mohou na ostatní působit neupřímně nebo nafoukaně.

Jejich smích a celá jejich mimika, jež mají zastřít nervozitu, jsou křečovité a nevěrohodné. Také rozzářené „thymolinové" úsměvy některých politiků a mediálních celebrit jsou smíchem nepravým, jenž má v tomto případě manifestovat srdečnost a vstřícnost.

Smích léčí
Tělo vnímá smích jako signál, že je možné se uvolnit. A smích skutečně vyvolává uvolnění nejen psychologické, ale i fyziologické: snižuje hladiny stresových hormonů (kortizolu), spouští sekreci endorfinů, má pozitivní vliv na imunitní, endokrinní a kardiovaskulární systém. A řadu prospěšných účinků jsme nejspíš dosud neodhalili. Něco naznačují experimenty se zvířaty. U pokusných zvířat se zjistilo, že při stavech podobných smíchu (lechtání) vylučují chemickou látku, která má antidepresivní a protiúzkostné účinky. Je velmi pravděpodobné, že podobné procesy probíhají i u lidí.
Nezapomínejte proto na svou denní porci smíchu a humoru: nejen v žertovném měsíci dubnu, ale po celý rok. Vyhledávejte humorné stránky každodenního života, smějte se co nejčastěji (i sami sobě), obklopujte se veselými lidmi se smyslem pro humor. Smích je totiž nejlepší lék na bolesti života (Wilhelm Bousset).

Pár výňatků z žákovských knížek
• Lže a schválně uvádí jiné letopočty.
• Hodil mokrou houbu po učitelce a ta po dopadu na zem udělala loužičku.
• Dává pořád pozor, jestli dávám pozor, a když si myslí, že nedávám pozor, tak nedává pozor.
• Bez dovolení padá ze židle.
• Vědomosti vaší dcery se rovnají nule. Pro postup do vyššího ročníku je třeba, aby je minimálně zdvojnásobila.
• Napovídá nedovoleným způsobem.
• Pravidelně chodí do školy nepravidelně.
• Snědla pomůcky na výtvarnou výchovu.
• Olizuje temperové barvy a diví se, ze pak zvrací.
• Nepíše si, co říkám, píše jen to, co potřebuje.
• Zařval: "nálet na blbý" a pustil mi na nohu kovadlinu.
• Pořád se hlásí.

O výchově psa
Pes nesmí do domu.
Pes smí do domu, ale jen do některých místností.
Pes smí do všech místností, ale ne na gauč.
Pes smí na gauč, ale ne v žádném případě do postele.
Pes smí do postele, ale jenom když je pozván.
Může tedy spát v posteli kdy chce, ale ne pod peřinou.
Pes může být i pod peřinou, ale jenom, pokud mu to pán dovolí.
Pes může spát pod peřinou kdykoliv.
Člověk musí požádat psa o souhlas, chce-li s ním spát pod peřinou.

Vitamin D

Základní údaje
Kategorie: Celostní medicína
Zveřejněno: 29. březen 2016
Vytvořeno: 29. březen 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

Vitamin D

Je pro lidský organismus nenahraditelný. Podporuje stavbu kostry, napomáhá regulovat výměnu fosforu a vápníků. Tato výměna napomáhá ke správnému vývoji kostry, zubů. Je důležitý pro imunitní systém, může chránit před některými typy rakovin a infekčními respiračními chorobami. Nedostatek vitaminu D způsobuje často ortopedické změny, jako např. různé deformace páteře, končetin, pánve apod.

Vitamin D3 (Calciferol) 25 mcg v kapsli (1000 IU)

Přirozeně vyskytující se forma vitaminu D. Vytváří se při pobytu na slunečním záření. Do těla se však dodává i pomocí potravinových doplňků.

Dr. Cedric Garland (profesor rodinné a preventivní medicíny v UC San Diego Moores Cancer Center), řekl médiím své zjištění, že denní dávka vitaminu D u dospělých osob by se měla pohybovat v rozmezí 4000 až 8000 IU, aby byla zajištěna hladina vitaminu D v krvi, potřebná ke snížení rizika na polovinu u několika nemocí – rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva, roztroušené sklerózy a cukrovky typu 1.

Jeden z dánských výzkumů dokonce ukázal, že s pomocí vitaminu D se budou moci vytvořit nové typy vakcín k předcházení epidemiím a pandemiím. Další výzkumy nastínily, že jestliže pochopíme funkci vitaminu D v lidském imunitním systému, výrazně tak můžeme pomoci kontrole imunitní reakce např. při transplantaci orgánů. Díky tomuto výzkumu možná dokážeme předejít tomu, aby lidské tělo transplantovaný orgán lépe přijalo.

Vitamin D dokáže pomáhat s léčbou nádorového bujení, a to hlavně v oblasti střev. Má dobré účinky při snižování rizika zhoubných nádorů prsu a jeho vysoká hladina v těle zlepšuje zdravotní prognózu.

Pomáhá nás chránit před autoimunitními onemocněními, jako je např. Crohnova choroba, roztroušená skleróza.

 Kdy užívat vitamin D?

Doporučuje se užívat při osteoporóze, nádorovém onemocnění, nemocech kostí, rachitidě, křivici a zánětech kloubů.

Příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi.

Má ochranný vliv na kardiovaskulární systém.

Při užívání kortikosteroidů a léků proti křečím apod.

Pomáhá vstřebávání vitaminu A.

Aby výše zmíněné funkce vitamin D mohl plnit, musí být v těle v dostatečně vysokém množství. Jinak se všechen spotřebuje v ledvinách na udržování správné hladiny vápníku v krvi.

Většina současné populace má vitaminu D nedostatek.

Oficiální doporučení ohledně hladin vitaminu D se liší, ale mělo by se přijímat.

Jak přirozeně doplňovat vitamin D3?

Zvýšenou potřebu vitaminu D lze pokrýt pestrou stravou, zejména konzumací tučných ryb (například lososa či makrely), vajec, mléka a jater. Nebo užíváním vitaminových doplňků. Optimální dávka je až 25 mikrogramů vitaminu D denně.

Tromboserin multivitamín. Dávkování 1 kapsle 1-3x denně, nebo 2 kapsle 1-2x denně.

CDFlavonoidy. Dávkování 1-2 kapsle denně.



Kandík psí zub ohlašuje jaro

Základní údaje
Kategorie: Co se do Sféry nevešlo
Zveřejněno: 28. březen 2016
Vytvořeno: 28. březen 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

Jaro každoročně ohlašuje i vzácný endemit kandík psí zub. Tato 20 cm vysoká liliovitá trvalka podobající se bramboříku kvete na přelomu března a dubna. Zdobí ji jeden růžovofialový květ, stonek doplňují dva široce kopinaté nachovo – tmavozelené mramorované listy. Druhové jméno psí zub dostala podle malé do země ponořené cibulky podlouhlého tvaru.
Kandík je nesouvisle rozšířen po celé Evropě, v Čechách se vyskytuje pouze na jediném místě, na úbočí vrchu Medník, na levém břehu Sázavy v NPP Medník, zhruba 300 m n.m., v katastru obce Hradišťko. Najdete ho zde společně s jaterníkem podléškou a ostřicí chlupatou. Nepřehlédnete je, jednotlivé rostlinky jsou označeny klacíky, které nad rostlinami vztyčili ochránci přírody. Letos ho ještě můžete stihnout. :-)

Alergie 1. část

Základní údaje
Kategorie: Celostní medicína
Zveřejněno: 23. březen 2016
Vytvořeno: 23. březen 2016
Aktualizováno: 1. srpen 2023

Alergie 1. část

Pokud se cizorodá látka – antigen – dostane do organismu, začne se vytvářet imunitní odpověď. Ta závisí na charakteru antigenu.

První reakcí může být obranná (na většinu mikroorganismů), jindy může organismus vyvinout reakci alergickou (antigen = alergen) a v neposlední řadě autoimunitní (na vlastní antigeny reaguje organismus jako na cizí). Podstatou všech těchto reakcí je vznik zánětu (reakce na infekci, ale i alergický a autoimunitní zánět).
Alergie a autoimunita patří k nepřiměřeným reakcím imunitního systému. Ty můžeme rozdělit na čtyři skupiny. Podstatou těchto reakcí je již výše zmiňovaný zánět.
1. Reakce časného typu (anafylaktická) – způsobená protilátkami IgE – vznik alergických chorob.
2. Cytotoxická reakce – protilátkami IgG a IgM – jsou namířené proti antigenům vlastních buněk – vznik autoimunitních chorob.
3. Imunokomplexový typ – reakce vzniká působením imunokomplexů složených z antigenu a protilátky, tyto imunokomplexy se usazují v různých tkáních a orgánech a vyvolávají zde místní zánětlivou reakci, čímž postupně dochází k poškození tkání – vznik imunokomplexových alergických i autoimunitních chorob
4. Opožděný typ – vzniká působením imunitních buněk – Th1 lymfocytů, makrofágů, někdy i cytokinů – vznik autoimunitních i alergických chorob.
5. Reakce proti buněčným receptorům – vznik autoimunitních chorob.

Zánět
Zánět je nejstarší obranný mechanismus, je to odpověď organismu na poškození buněk a tkání škodlivinou neboli noxou.
Noxy – mechanické faktory – odřeniny, řezné rány, otlaky
fyzikální faktory – popálení, opaření
chemické faktory – poleptání kyselinami, louhy
nutriční – nedostatek živin (bílkovin, vitaminů), kyslíku
biologické – viry, plísně, bakterie
Cílem zánětlivé reakce je zhojení poškozené tkáně, likvidace škodliviny, ohraničení reakce.
Zánět může mít podobu lokální reakce, nebo celkové (v celém organismu).
Lokální reakce se vyznačuje pěti znaky zánětu:
- rubor – zarudnutí
- tumor – otok, zduření postiženého místa
- calor – zvýšená teplota místa oproti okolí
- dolor – bolestivost
- functio laesa – poškození funkce
Celková reakce se projeví celkovými příznaky, jako je horečka.
Zánět může být obranný – vede k odstranění vyvolávajícího činitele bez poškození tkáně (akutní zánět), anebo poškozující, u něhož vyvolávajícího činitele nemůžeme odstranit, protože se stále obnovuje. Tím dochází ke stálému poškozování tkání (chronický zánět, alergický, autoimunitní).
V akutní fázi zánětu se uplatňují zejména neutrofilní leukocyty, při chronickém zánětu jde především o makrofágy a T lymfocyty. Z výše uvedených buněk se začnou uvolňovat mediátory zánětu (cytokiny, prostaglandiny, chemokiny), které pak způsobují zvýšenou propustnost kapilár, hromadění tekutin v místě zánětu, vznik otoku, zarudnutí, bolestivosti apod. V podstatě akutní zánětlivá reakce je pro organismus prospěšná, imunitní systém se díky ní cvičí, organismus je tím posílen. Jiné typy zánětu ovšem moc žádoucí nejsou, protože jsou pro organismus naopak poškozující. Naše západní medicína se snaží všechny typy zánětu utlumit protizánětlivými preparáty, zejména u autoimunitních chorob. Ale sami známe stav, kdy tlumíme i akutní zánět celkový (horečku jako reakci na cizorodou škodlivinu) s cílem ulevit si od nepříjemných příznaků, které jej provází.

Alergické reakce
Zde jde o imunitní odpověď organismu na neškodné antigeny = alergeny. Tyto reakce nejsou normální, jsou hypersenzitivní, přecitlivělé. U zdravých jedinců k nim nedochází. Na podkladě alergických reakcí dochází ke vzniku alergických chorob (senná rýma, astma, kopřivka atd.). Podkladem alergických chorob je alergický zánět se všemi jejich projevy (u alergického zánětu spojivek například vidíme otok, zarudnutí, hypersekreci – slzení, pálení a zhoršení funkce – hůř se nám budou otvírat a zavírat víčka). Alergický zánět může být akutní, jednorázový (například po požití určité potraviny, která vyvolá alergii a nikdy více se s ní nesetkáme), ale většina zánětů je chronických, takže postupně dochází k poškozování tkání daného orgánu (například nosní sliznice změněná alergickým zánětem je zbytnělá, oteklá, někdy se na ní tvoří polypy, má bledou barvu).
Alergie je z pohledu klasické medicíny prakticky zbytečná reakce imunitního systému. Z pohledu celostní medicíny nám ale říká: něco v našem těle není v pořádku. Kdyby bylo, organismus by nikdy neprodukoval alergické reakce.

Alergie
Alergie je výsledek alergické reakce vyvolané alergenem. Dochází k protilátkové odpovědi v třídě IgE (normální antigen – např. bakterie – vyvolává tvorbu protilátek typu IgG, IgM). Protilátka IgE se naváže na Fc receptory žírných buněk a bazofilů, někdy eozinofilů. Na těchto receptorech pak čekají na další kontakt s alergenem, aby díky tomu došlo k uvolnění histaminu a dalších působků z nitra buněk. Alergie časného typu má dva stupně reakce:
1. fáze senzibilizace – dochází k tvorbě IgE při prvním kontaktu s alergenem, jde tu o vazbu na receptory
2. fáze aktivace – dochází k uvolňování mediátorů po druhém a dalším setkání s týmž alergenem. Druhý stupeň je velmi rychlý = anafylaktický typ (astma, kopřivka, senná rýma, potravinová alergie)
Opožděná přecitlivělost je typ alergických reakcí způsobený T lymfocyty a makrofágy, nikoli IgE. Odpověď trvá několik hodin až dnů (ekzém). Imunokomplexová přecitlivělost je způsobena protilátkami IgG a IgM – ty ve formě imunokomplexů s antigenem způsobují například v plicích alergickou alveolitidu.
Při časné reakci se uvolňují histamin, enzymy, cytokiny, proteoglukany, při opožděné reakci se některé mediátory teprve syntetizují (některé prostaglandiny, leukotrieny, faktor aktivující trombocyty). Význam tohoto dělení spočívá v tom, že po první alergické reakci (časného typu), např. astmatickém záchvatu, se po jeho zaléčení může objevit další, který je způsoben právě mediátory opožděné reakce aktivace.
Hlavní mediátor alergických reakcí – histamin (a další mediátory – serotonin, bradykinin, prostaglandiny, leukotrieny) vede ke stahům hladké svaloviny (například průdušinek), rozšiřuje malé kapiláry, zvyšuje jejich propustnost, zvyšuje hypersekreci hlenu, zhoršuje nosní průchodnost, vyvolává alergické bolesti hlavy, vede k otokům.

Anafylaxe je prudká reakce při opakovaném kontaktu s alergenem (může vyústit až v anafylaktický šok).
Atopie je geneticky podmíněná přecitlivělost. Atopie zhoršuje průběh alergických reakcí.

Fakta
Alergií dnes trpí každý čtvrtý člověk. Alergie je civilizační nemoc. Alergické choroby mohou jít ruku v ruce s chorobami autoimunitními.
Příčiny alergie:
- imunopatologické – spočívají v reaktivitě imunitního systému
- environmentální – spočívají v životním prostředí
- genetické
- neuroendokrinní (účast neuropeptidů a neurotransmiterů – působků nervového systému, z čehož vyplývá, že příčinou alergických reakcí nemusí být přítomný alergen, ale roli hraje i stres – např. astmatický záchvat lze vyvolat stresem)
Zastavme se u environmentálních příčin. Alergeny pocházejí ze vzduchu, potravy, bytového, pracovního prostředí, může jít o kosmetické, prací přípravky, léčiva, barviva, chemické čisticí prostředky, insekticidy, pesticidy, otěr pneumatik, zplodiny automobilového průmyslu atd. Existují i zkřížené reakce na alergeny. Opakovaně při EAV diagnostice vychází vztah mezi pylovými a potravinovými alergiemi. To znamená, že pokud je člověk alergický na jakékoli pyly, pak má i skrytou potravinovou alergii, o které ani nemusí vědět.
Druhy alergenů:
- vzdušné alergeny – pyly, prachové částice, chemické látky – zplodiny průmyslu, výfukové plyny, spreje, vůně – zejména uměle vyrobené
- bytové prostředí – kobercová vlákna, impregnace, formaldehyd z nábytku a jiné chemické látky, které se uvolňují z potahových látek, závěsů, koberců, nábytku, laminátových podlah, plastů (např. lepidla), plísně
- živočišná říše – srst koček, psů, roztoči, vosy, včely apod.
- léky – antibiotika, analgetika, hormony, očkovací látky a další léky
- potravinové alergeny – mléko, lepek, sója, kukuřice, vejce, ovoce, zelenina, koření, kakao, některá potravinová aditiva („éčka"), ořechy, luštěniny
- chemický průmysl – dezinfekční přípravky, insekticidy, pesticidy, výfukové plyny, spreje, hnojiva, prací prostředky – prací prášky, máchadla, barvy na vlasy, kosmetika, nátěrové hmoty, lepidla, exhaláty chemických závodů, chlor ve vodě, bazénová chemie
- kosmetický průmysl – krémy, dekorativní kosmetika, parfémy, tekutá mýdla, zubní pasty
- ostatní – bižuterie (kovy – zinek, nikl, hliník, stříbro), pracovní alergeny a jiné
V dnešní době se alergenem může stát prakticky jakákoli látka. Velkým problémem pro vznik alergií je to, co jíme a pijeme. „Éčka" obsažená v potravinách sice prodlužují trvanlivost, zlepšují optické vlastnosti potravin, ale tyto potraviny se velice vzdalují přirozeným přírodním produktům. Za aditivy se ukrývají barviva, sladidla, konzervanty. Například hranolky, které kupujeme jako zmražené, se nejprve koupou v louhu sodném, který rozloží slupky, pak se převaří ve vodě se siřičitany nebo fosforečnany, aby si zachovaly žlutou barvu, aby nehnědly. Proč takové potraviny konzumujeme? Určitě by nás nenapadlo konzumovat tyto chemické látky samotné. Tak proč je jíme spolu s potravinami? Zvykli jsme si v naší uspěchané době nakupovat polotovary, ale už si neuvědomujeme, jakého trojského koně si pouštíme do svého organismu. Zvykli jsme si na to, že „devět z deseti zubních lékařů doporučuje žvýkačky bez cukru", ale zavíráme oči před tím, že místo cukru konzumujeme chemikálii, která má prokázané kancerogenní (rakovinotvorné) účinky. Z kancerogenních účinků jsou obviňovány i dusičnany a dusitany, běžné přísady v uzenářských výrobcích i v rychlené zelenině.
Když si sáhneme do svědomí, když si uvědomíme, co denně konzumujeme, včetně pečiva, které obsahuje mnoho kypřicích a protispékavých látek a látek podporujících jeho trvanlivost, najdeme alespoň jednu potravinu, která je přírodní, čistá, bez přítomnosti chemikálií? Podle mého názoru veškeré civilizační choroby včetně alergií jsou krutou daní za naše pohodlí, za náš uspěchaný život. Spousta pacientů se mě ptá, proč právě já, proč mám alergii, proč trpím autoimunitním onemocněním, proč mám nádor?
Zkuste si odpovědět sami. Myslím, že to není složité. Jde jen o to, připustit si, že je to tak. Veškerá „chemie" narušuje přírodní zákony v našem okolí, ale i v našem organismu. Mnozí z vás namítnou, že prakticky všichni se takto stravujeme. Nebo když vidíme určitou potravinu v reklamě v televizi, napadne nás, že jde asi o kvalitní produkt, jinak by jej tam přece nedávali; nebo přece tyhle léky musím brát, když mi je doktor napsal... Zkusme použít zdravý rozum, zkusme hledat to nejmenší zlo mezi všemi. Proč pít barevné limonády, když mohu pít vodu? Proč brát chemické léky, když máme i jiné možnosti? Proč jíst různé pochutiny včetně chipsů, když mohu žít bez nich?
Naše zdraví máme plně ve svých rukou. A to si musíme uvědomit. Ano, něco je dáno geneticky, ale pokud to vím (například že alergie má i dědičnou složku), o to víc musím přehodnotit a změnit svůj život, když nechci onemocnět. Budu-li opakovaně požívat mléko, i když vím, že mám po něm průjmy, pak si vědomě ničím střeva a důsledky se pochopitelně dostaví. Ne hned, ale s odstupem několika let. V současné době se civilizační choroby začínají vyskytovat čím dál dřív (v časnějším věku života). Každý máme nějakou tu svoji nemoc. Rozhlédněte se ve svém okolí, kolik lidí byste mohli označit za zcela zdravé? Já jich v mém věku ve svém okolí moc nemám. Jeden má chronický kašel, další alergii, jiný vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, další trpí obezitou, chronickými bolestmi hlavy, jiný špatně vidí a má zvýšený nitrooční tlak. O dalšího se čas od času pokouší srdeční arytmie, někdo již trpí nádorovým onemocněním. Zkuste najít zdravého. A pak je tu ještě jedna věc: pokud již mám nějakou nemoc, jak se k ní stavím?! Budu-li mít chronické bolesti hlavy, je otázka, zda půjdu cestou alopatických léků, tedy pravidelného užívání analgetik, anebo cestou detoxikace jater, ledvin a vůbec celkové detoxikace organismu, po níž bolesti hlavy mohou vymizet. Co je lepší? Co je rychlejší? Co je náročnější (časově i finančně)? Co je pohodlnější?

 

Celostní medicína Počet článků:  83

Poznání Počet článků:  18

Rozhovory Počet článků:  25

Psychologie Počet článků:  12

Osobní rozvoj Počet článků:  19

Novinky Počet článků:  3

Zdraví a krása Počet článků:  79

Pro volné chvíle Počet článků:  15

Co se do Sféry nevešlo Počet článků:  37

Sféra speciál Počet článků:  1

Vaření Počet článků:  17

Spiritualita Počet článků:  1

Strana 16 z 23

  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20