
- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Chcete žít déle, vypadat a cítit se mladě, mít více energie? Chcete zabránit vzniku mnoha chorob a výrazně snížit spotřebu léků? Předejít mrtvice, impotenci, vyhnout se Alzheimerově chorobě?
Z rostlinné stravy získáme daleko vhodnějším způsobem mnohem více živin než ze stravy živočišné. Zde je Shrnutí výsledků největší dietologické studie všech dob – Čínské studie (ČS) T. C. Campbella, Ph.D., knihy, která získala titul Kniha roku USA:
Geny samy nemoc nevyvolají. Působí pouze tehdy, jsou-li aktivovány, a tu hraje hlavní roli výživa
Některé geny "spí", jiné jsou aktivní. A toto vše způsobuje prostředí, a zvláště to, co jíme. ČS dokládá, že geny způsobující rakovinu jsou ovlivněny konzumací bílkovin. Výzkum, popsaný v ČS, zjistil, že u zvířat můžeme škodlivé geny aktivovat a deaktivovat jednoduše pouhými úpravami množství přijímaných bílkovin v potravě.
Desítky studií dokazují, že když lidé migrují, přijímají riziko nemocí zemí, do kterých se přestěhovali. Nemění své geny, a přesto trpí nemocemi, které se v jejich rodné vlasti téměř nevyskytují. Jen jedí jinak.
Během dvou desetiletí se navíc procento obézních zdvojnásobilo. Do minulého století byly nemoci jako diabetes, srdeční choroby a další tzv. nemoci blahobytu vzácné, přitom genetický kód se nemohl významně změnit.
Na genech však hodně záleží. Vezměme si např. dva Američany žijící ve stejném prostředí, kteří jedí stejnou masitou stravu. Jeden zemřel na infarkt v 54 letech a druhý na rakovinu v 80. Tyto odlišnosti vysvětlují právě geny. Nemůžeme přesně říct, ke kterým nemocem jsme náchylnější, díky ČS ale víme, jak můžeme rizika vedoucí k nemocem ovlivňovat stravou. Oba tito muži tady ještě mohli být a žít kvalitnější život, kdyby jedli optimální stravu.
Výživa může podstatně ovlivňovat nežádoucí účinky škodlivých látek
Předpokládá se, že bez antibiotik a hormonů podávaných hospodářským zvířatům by bylo maso daleko bezpečnější. Pravé nebezpečí však spočívá v tom, že maso představuje nevyvážený soubor živin bez ohledu na nebezpečné látky.
ČS dokládá, že účinek vysoce kancerogenní chemické látky, aflatoxinu, může být úplně potlačen pomocí správné výživy. Pokud byli pokusní potkani krmeni stravou s nízkým podílem bílkovin, zůstávali zdraví. Aktivity chemických kancerogenů (jako u genů) jsou v prvé řadě ovlivňovány živinami, které přijímáme v potravě.
„Čisté" hovězí je asi poněkud zdravější, ale oba druhy hovězího jsou z nutričního hlediska stejné.
Stejná výživa, jež chrání před vznikem a rozvojem nemocí, může nemoc v pozdějších stadiích zastavit nebo vyléčit.
Výsledky výzkumu prováděného u lidí ukazují, že přírodní rostlinná strava léčí srdeční chorobu, pomáhá obézním hubnout, diabetikům umožňuje vysadit terapii... Nejobávanější jsou autoimunitní nemoci, protože jakmile se tělo obrátí proti sobě, už ho nemusíme zastavit. Ale i tady lze některé nemoci zpomalit či potlačit správnou stravou.
Výživa prospěšná u jedné chronické nemoci je prospěšná celkově
Biochemická podstata nemocí ukázala, jak mnoho mají nemoci společného. Tyto shody ukazují, že stejná správná výživa je podmínkou dobrého zdraví a může nás ochránit před mnoha nemocemi. Přírodní rostlinná strava je sice účinnější při léčbě srdeční choroby než u rakoviny mozku, ale nevyvolá jednu nemoc, když druhou potlačuje. Nikdy nám neuškodí.
Správná výživa podporuje zdraví ve všech oblastech naší existence
Špatné stravovací návyky nenapravíme jen pravidelným běháním. Prospěch a rizika, která s sebou nese strava, jsou mnohem významnější. Samozřejmě fyzická aktivita, emoční a duševní zdraví a dobré životní prostředí jsou pro zdraví taky hodně důležité. Vše je spolu propojeno.
Lidé, kteří správně jedí, mají více energie. Správná výživa a cvičení na sebe působí, účinky se násobí a člověk je zdravější. Ti, kdo se cítí spokojeni, se budou pravděpodobně více starat i o své zdraví. A takto se využívá méně přírodních zdrojů, vytváří se méně znečištění a zvířata méně trpí.
Tyto zásady mohou pomoci zmenšit chaos v informacích o stravě. Už nás nevyvede z míry, když bude za kancerogenní označena další chemická látka nebo když vyjde nová kniha o stravě či když uvidíme novinový titulek, že genetický výzkum vyřešil nějakou nemoc.
Z ČS zpracovala Eva Dědková,
více na www.svitani.eu

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Na šíření osvěty, informací a aktuálních poznatků o zdravém jídle mají svůj ohromný podíl nejen alternativci a foodbloggeři, ale také farmářské trhy a prodejny zdravé výživy. Mnozí z nadšenců předběhli nejednoho výživového a lékařského experta. Zatímco odborníci živili protitukovou hysterii, praktici z terénu doporučovali jíst nejkvalitnější potraviny a vyhýbat se vysoce průmyslově upravovaným produktům, zbytečným aditivům a reziduím agrochemikálií. A měli pravdu.
Dnes už i většina odborníků doporučuje upřednostňovat skutečné potraviny. Třeba v Brazílii mají dokonce státní výživová doporučení postavená na kvalitě potravin. Pionýrům, kteří u nás roky před dnešní módní vlnou propagovali skutečné potraviny, patří dík. Ale pozor, neznamená to, že vše, co se označuje jako zdravé a co najdete na pultech v obchodě se zdravou výživou, skutečně prospívá. V mnoha prodejnách nacházím i produkty, které bych si nikdy nekoupila – a nedoporučuji to ani vám.
Maskované nezdravé potraviny
Kterým „zdravým produktům“ bychom se měli obloukem vyhýbat? Uvítám, když můj seznam doplníte o nezdravé potraviny, které jste v prodejnách zdravé výživy našli.
- Extrudáty jsou nejrůznější obiloviny zpracované za použití vysokých teplot a tlaku, mohou mít například podobu křehkých plátků. Preferují je hubnoucí lidé, kterým je jako dietní produkty doporučují výživoví poradci. Jsou totiž lehoučké. Že mají vysoký glykemický index, jsou obvykle naprosto nechutné a v podstatě nemají výživovou hodnotu, mnoho poradců vůbec neřeší. V podobě nejrůznějších křupek a instantních kaší jsou extrudáty oblíbené i u některých maminek. Tělu dodávají jen cukry. Obzvláště pro lidi s cukrovkou nebo s nadváhou by měly být naprosté tabu.
- Sójové produkty mohou být jogurty, různé dezerty, mouka a proteinové izoláty. Posledně jmenované obvykle najdeme v produktech pro vegetariány a vegany od zmrzlin až po salámy. Sójové produkty jsou až na vzácné výjimky těžce stravitelné a přinášejí spíše rizika než zdravotní profit. Jinak je to v případě fermentované sóji, která našemu zdraví prospívá a která může mít podobu kvalitní miso pasty, tradiční sójové omáčky nebo sýrů tempeh a natto.
- Sušená mléka mohou podle výsledků analýz Vysoké školy chemicko-technologické obsahovat rekordní množství trans tuků. Závěry sledování VŠCHT zní: „Analýzy sušených sójových nápojů jsme dělali letos, a to již potřetí. Zajíc byl vždy nejhorší z pohledu obsahu trans kyselin z celkových mastných kyselin. Letos jsme analyzovali Zajíc natura (42,7 % TFA), Zajíc plus (33,75 % TFA), Zajíc smetana 36,95 % TFA a Zajíc vláknina (35,27 % TFA), což jsou velmi vysoké obsahy, které se v jiných potravinách již nevyskytují.“ Produkt není ani bez trans tuků nic prospěšného, jde jen o směs škrobu a tuku s velmi malým množstvím extraktu ze sójových bobů. Ještě doplňuji, že obsah trans tuků dnes není na obale uváděn, zákazník tak nemá šanci se o něm dozvědět. Při nákupu skutečných základních potravin se však trans tukům pohodově vyhneme.
- Rostlinná mlékaj sou nápoje připravované z vody, obilovin, ořechů a semínek. Teoreticky potraviny, které jde jen doporučovat. Problémem průmyslově připravovaných rostlinných mlék je, že ve skutečnosti skoro nic z toho prospěšného neobsahují a naopak jsou zbytečně obohacována o cukry a aditiva, které už určitě doporučovat nebudu. Na trhu jsou i mléka s „homeopatickou“ přítomností hlavní složky, jako třeba mandlové mléko značky Alpro, ve kterém najdete pouhé 2% mandlí.
- Agávový sirup je zpravidla vysoce průmyslově upravovaný produkt získávaný ze sukulentů, jež rostou v Jižní Americe. Pro svůj nízký obsah glukózy má i nízký glykemický index, a to jenom 15. Jenže sirup po zpracování obsahuje přes 75 procent zdraví škodlivé fruktózy.
- Sladkosti slazené agávovým sirupem nebo přímo fruktózou, jako třeba některé rakytníkové bonbony, nejsou zdraví prospěšné. Fruktóza podporuje vznik inzulinové rezistence, významně zvyšuje hladinu triglyceridů, rizikového faktoru srdečně-cévních nemocí. Podporuje ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku obezity, cukrovky 2. typu, nemocí srdce a metabolického syndromu.
- Vysoce průmyslově zpracované produkty, jako třeba mnohé bezlepkové pečicí směsi a bezlepkové produkty, jsou často koktejlem škrobů s hromadou aditiv a sacharidů. Přitom bezlepkové směsi jde udělat i zdravě, ze základních potravin bez kypřidel, fosforečnanů atd., jako třeba umí a nabízí PROBIO.
- Müsli tyčinky jsou zpravidla různé zdroje cukrů slepené dalšími cukry. Výsledkem je produkt s vysokým glykemickým indexem se všemi jeho zdravotními riziky.
Proč jsou nezdravé potraviny v prodejnách zdravé výživy?
Křehké chlebíčky a další extrudáty vymyslel průmysl jako nabídku pro lidi, kteří drží diety nebo mají fobii z tuků. Prodejny je přebraly, protože dietní produkty jsou některými experty chybně propagovány jako zdravé. Ve skutečnosti neprospívají vůbec nikomu a jednoznačně je nedoporučuji.
Sušené sójové mléko a obecně produkty s ultra zpracovanou sójou jsou doporučované a konzumované mnoha striktními vegetariány, kteří chtějí jíst jako ostatní, a přitom dodržovat svoji výživovo-etickou restrikci. Vegetariánská strava může pohodově zajišťovat zdraví, ale i ta by měla být postavena na základních skutečných potravinách. Konzumace vysoce zpracovaných napodobenin založených na sójových izolátech neprospívá.
Slávu fruktózy a agáve sirupu rozběhli lékaři doporučující diabetikům sladit fruktózou. Tento omyl přebrali neznalí propagátoři zdravé stravy, někteří z nich problém pořád ještě nechápou, případně neradi přiznávají vlastní omyl. Vysoce průmyslově zpracované potraviny ve zdravé výživě jsou nesmyslem.
Kde nakupovat?
Ve zdravých výživách pořád najdete spoustu prospěšných potravin. Pokud chcete to nejčerstvější, zkuste jít přímo ke zdroji. Nakupujte skutečné potraviny u jejich pěstitelů a chovatelů. Základní minimálně zpracované potraviny (jako je třeba kváskové pečivo nebo jogurty a sýry) kupujte u jejich lokálních výrobců.
PharmDr. Margit Slimáková
www.margit.cz

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Káva je dnes v hledáčku výživářů i požitkářů, pro každou skupinu z jiného důvodu. Pro většinu populace je nápoj z kávy denním chlebem, pro některé je drogou a pro jiné lahodnou meditací. Co vše se skrývá za tajemnými kávovými zrny omamné vůně?
První zmínky o kávě jsou samozřejmě opředeny legendami. Jedna z nich vypráví o dávném čase kolem roku 850 n. l., kdy si jeden habešský pastevec povšiml, že jeho ovce vždy neobyčejně ožijí, když se po celodenním pobytu na pahorkatinách napasou plodů z neznámého stále zeleného keře. Při zkoumání rostliny objevil bobule, které také ochutnal. O příznivém účinku zrnek později hovořil s opatem nedalekého kláštera, jenž se je rozhodl také vyzkoušet. Nakonec však prý plodinu nazval dílem ďábla a zrna hodil do ohně. Díky této náhodě došlo zřejmě poprvé k částečnému upražení kávy a uvolnění jejich aromatických složek. Byla to právě vůně kávy, která přiměla opata ke změně názoru. Zrna se rozhodl rozemlít a smíchal je s vodou. Vznikl tak povzbuzující nápoj, který opat popíjel společně s mnichy v klášteře.
Káva vychvalovaná i zatracovaná
Odborníci tvrdí, že káva obsahuje asi 200 látek, z nichž nejvýraznější jsou antioxidační látky (kterých káva obsahuje dokonce více než zelený čaj či některé druhy ovoce), kofein, niacin – vitamín B3 a vyšší obsah draslíku, fosforu, železa a hořčíku. Kvalitní a vhodně připravená káva ve správném množství tedy působí jako poměrně silný antioxidant, povzbuzuje trávení, srdeční a mozkovou činnost, prohlubuje dech a zvyšuje krevní tlak. V přiměřeném množství působí proti bolesti a kofein je vnímán dokonce jako protijed po požití alkoholu. V mozku kofein zvyšuje koncentraci dopaminu, hormonu štěstí a dobré nálady, proto káva působí také antidepresivně. Dalo by se říct, samá pozitiva… Ale ono to tak úplně není.
To, co nám káva poskytuje, rozhodně není zadarmo. Něco si od nás bere a záleží do velké míry na tom, v jaké podobě, v jakém množství a v jakou denní dobu si svůj šálek dopřejeme. Z již známých negativních účinků kávy na organizmus můžeme jmenovat především dehydrataci. Nadměrná konzumace kávy navíc způsobuje nervozitu, neklid, nesoustředěnost a ztrátu schopnosti jemné motoriky. Pojďme si ovšem posvítit i na ty méně známé, a přesto zcela zásadní informace a souvislosti…
Tím, že je káva především stimulantem, je vhodné ji konzumovat před intenzivní činností, předně fyzickou. Připraví tělo na výkon spuštěním složitých chemických reakcí. V důsledku jsme vnímavější, rychlejší, silnější, svaly jedou naplno, jsme v tzv. pohotovostním režimu, tedy připraveni na útok či útěk… Díky kofeinu, který podporuje tvorbu glukózy, coby energetické zásobárny svalů, a tím prodlužuje působení adrenalinu, jsme schopni držet maximální výkon déle. Adrenalin se samotným výkonem zase odbourává. Pokud kávu popíjíme v klidu, posedáváme a fyzický výkon nenastane, káva má přesně opačný účinek. Cítíme se brzy unavení, fyzicky i mentálně. Proč? Protože se naše tělo vyčerpá odbouráváním a odplavováním právě těch stresových hormonů (především adrenalinu), které se v reakci na konzumaci kávy začnou vyplavovat.
Na čem se odborníci neshodnou, je výrazný vliv kávy na acidobazickou rovnováhu těla. Káva organizmus zakyseluje, to potvrzuje celá řada lékařů a léčitelů hlásících se k celostnímu přístupu ke zdraví. Tím, že se acidobazická rovnováha organizmu naruší směrem ke kyselosti (ke kyselému pH), tělo učiní v obraně (pro zachování vnitřní stálosti těla, tzv. homeostáze) vše proto, aby rovnováha opět nastala. Co přesně udělá? Začne odplavovat zásadotvorné prvky jako hořčík, vápník, zinek a selen z kostí, tkání a zubů a využívat je tak k obnovení potřebné hladiny pH v tělesných tekutinách.
Patříte mezi fanoušky tohoto lahodného nápoje? Je káva vaší vášní? Pro mě ano. Již léta hledám způsoby, jak minimalizovat negativní účinky kávy a naopak těžit z toho, co dobrého nám tento omamný nápoj nabízí.
Příprava, množství a kombinace s ostatními potravinami
Řada lékařů vám řekne, že 2 – 3 šálky kávy denně jsou v pořádku, některé zdroje uvádí i šálků 6. Co však máme na mysli šálkem? Je obrovský rozdíl mezi českým „turkem“ v třídecáku a malým Espressem, jak co do obsahu kofeinu, tak kvality a zdravotního přínosu výsledného nápoje.
Předně, množství kofeinu v kávě závisí na přípravě. Kávová zrna by se měla zpracovávat do několika málo týdnů po upražení, to tvrdí fajnšmekři. Káva by vůbec neměla přijít do kontaktu s vařící vodou, běžná teplota, která se uvádí jako ideální pro přípravu kávy od té rozpustné, přes Turka až po Espresso je kolem 80 stupňů Celsia. Pokud kávu zalijeme vařící vodou, znehodnotí se a navíc dojde k louhování nežádoucích látek, které pozmění chuť, vůni i kvalitu nápoje.
Také platí, čím déle necháme kávu louhovat, tím více kofeinu a dalších nežádoucích látek se z ní uvolní. Občas ještě zaslechnu, jak si někdo postěžuje, že by ho malé Espresso zabilo, raději si nechá připravit českou specialitu, tzv. „presso“ neboli „bazén.“ Je to přesně naopak. Pokud je mašina na Espresso správně nastavená, voda má správnou teplotu a tlak, malé Espresso je čirou esencí toho nejcennějšího, co nám kávové zrno nabízí. Navíc obsahuje minimum kofeinu, v porovnání s ostatními kávovými nápoji. Ano, je to tak. Pokud toužíte po větším šálku, ne náhodou do malého espressa (30 – 40 ml) Italové od pradávna přidávají trochu teplé vody, a dostanou tzv. Espresso Lungo – prodlouženou kávu nebo Americano – kávu ve větším hrnku. Rozhodně se nedoporučuje nechat vodu prolévat dávkou kávy do většího množství. Znehodnotí se kvalita výsledného nápoje i váš požitek z ní a v důsledku se umocní i její negativní účinky.
Káva a mléko – synergie či věčný boj?
Jak je to s kávou a mlékem? Těžko říct, kde a za jakých okolností vymysleli kávu s mlékem. Italové popíjí tzv. Caffé Latte coby snídaňový pokrm, občas ho dávají i dětem. Mají pravdu, mléko zaplní žaludek a stane se z něj potravina, tedy přináší falešný pocit zasycení. Jiná pozitiva tento nápoj nenese. Toto konstatování bude zřejmě zklamáním pro všechny milovníky Caffé Latte i Cappuccina. Výzkumy z posledních let totiž dokazují, že tato kombinace páchá pěknou paseku, z určitého úhlu pohledu je až vražedná. Není to mléčná bílkovina, ale mléčný tuk, který se s černou kávou nesnese. Boj černé kávy a mléčného tuku působí velice špatně na dvanácterník, který pak v křeči stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní. Dále pak zablokuje i celý žlučník. Jestliže nám žlučník z jakéhokoliv důvodu řádně nefunguje, máme zaděláno na mnohé další zdravotní problémy.
Jak si tedy kávu vychutnat co nejzdravějším způsobem?
Rozhodně pít kávu černou, správně připravenou, ideálně bez cukru a rozhodně ne v kombinaci s mlékem ani mléčnými výrobky. Kombinace oblíbeného větrníku s kávou je tedy zřejmě zapovězena. S ohledem na biologické hodiny našeho těla a funkci orgánů je vhodné kávu konzumovat spíše v odpoledních hodinách, tedy po obědě, pokud součástí jídla nebyly mléčné výrobky, anebo později po poledni. Lahodný šálek doplňte sklenicí vody (pokud bude s citrónem, ještě lépe kvůli vyrovnání acidobazické rovnováhy) a na chvíli se zastavte. Odložte všechny starosti a pracovní plány a jen buďte, pozorujte a dopřejte si chvíli pro sebe. Meditujte. Po kávě nechť se dostaví žádoucí fyzický výkon: procházka se psem, hodinka v posilovně, lekce Pilates…
Pro mě je chvíle s kávou MEDITACÍ. Zastavím se a jsem čistě jen pozorovatelem veškerého dění. Piji kávu, tedy jsem!
ZAJÍMAVOSTI ZE SVĚTA KÁVY
- Kávovník arabský, neboli Arabica je nejcennější odrůdou kávy a také nejdražší. Tvoří asi 75% světové produkce a je velmi ceněna pro svou lahodnou chuť s méně či více znatelnou kyselostí (také v závislosti na pražení a na další úpravě). Obsah kofeinu v zrnu je do 1,5%. Zrnko Arabiky poznáte podle zatočené rýhy uprostřed.
- Kávovník statný, neboli Robusta tvoří asi 20% světové produkce. Chuť pražených kávových zrn je výrazně zemitější a hořká. Obsah kofeinu je vyšší, kolem 3%. Zrnko Robusty poznáte podle rovné rýhy uprostřed. Většina prodávané kávy je směsí Arabiky a Robusty pro vyváženost kyselosti a hořkosti. Namíchat poměrově správnou směs a ještě ji vhodně upražit a následně vykouzlit lahodný nápoj je opravdové umění.
- Pravá turecká káva se připravuje ve speciální mini konvičce, tzv. džezvě, a nechá se 3–4x vzkypět společně s cukrem a kořením (kardamomem), nikdy se však nenechá dojít k varu.
- Pravé italské Espresso (30 – 40ml) či Ristretto (20ml) vzhledem k přípravě obsahuje minimální dávku kofeinu, oproti tomu si drží velmi výraznou a lahodnou chuť.
- Můžete si vychutnat i zelenou kávu, uchovává si mnohem více hodnotných látek než její pražená varianta.
Tip DIOCHI: Pokud si už nemůžeme odříct kávu s mlékem a cukrem, je zde první pomoc – Gerocel kapky nebo Gerocel kapsle, které podpoří regeneraci slinivky.

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
V podstatě každá část rostliny je jedlá, výživově hodnotná, chutná a obsahuje cenné výživné složky. Je proto důležité konzumovat širokou škálu potravin z různých kategorií, abychom během dne, týdne a měsíce získali celou paletu živin.

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Jídlo se prolíná celým naším životem od úplného začátku a ovlivňuje každou jeho oblast od zdraví přes náladu až po náš rodinný život. A obráceně, co si dáme na talíř je ovlivněno výchovou, zvyky, stresem, reklamou, sociální životem, ročním obdobím i psychikou. Nejen terapeuti moc dobře vědí, jak malý kousek vede od stolu k hlubinám naší psychiky.