
- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Koriandr byl znám už ve starověkém světě jako součást kořeněných vín a léčivých přípravků. Býval obsažen i v nápojích lásky. Toto koření je součástí oblíbeného kari koření a používá se hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni.
Koupit ho lze i v běžném supermarketu, v ledničce dlouho ale nevydrží. Vypěstujte si ho sami!
Jak koriandr používat? Začněte třeba se salátem!
Jeho chuť vynikne v kombinaci s ledovým salátem, pomerančem a zálivkou z jemného olivového oleje s trochou citronu nebo balzamikového octa. Pro dochucení stačí špetka soli a pepře.
Když máme v lednici tvrdý kozí sýr nebo třeba Pecorino Romano, koncert chutí je dokonalý.
Pokud zrovna řešíte váhu, dejte si ho jako přílohu ke kuřecím prsům nebo hovězímu steaku. Ideální večeře bez sacharidů.

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Špalda je zdravější alternativou klasické pšenice, není přešlechtěná, proto má vyšší podíl minerálních látek i bílkovin, je lehce stravitelná. Chutná lehce oříškově.
Na 4 porce špaldových palačinek si připravte:
250 g celozrnné špaldové jemně mleté mouky (koupíte i v řetězcích)
250 ml mléka
3 vejce
3 lžíce slunečnicového oleje
½ lžičky soli
slunečnicový olej na pánev
listový špenát (čerstvý nebo zmražený např. Bonduelle, nekupujte protlak)
2 stroužky česneku
2 plátky sušené šunky
30 – 50 g pikantního sýra na posypání (kozí, Parmazán, Peccorino....)
sezónní zelenina na oblohu
V míse promíchejte mouku, mléko, vajíčka, olej a sůl. Těsto našlehejte, aby v něm nebyly hrudky.
Na pánvi rozpalte olej, stačí malé množství a pečte palačinky. Pěkně tenoučké. Prokládejte je ubrousky, aby se zbavily přebytečného oleje.
Na druhé pánvi na troše oleje a plátcích česneku krátce orestujte špenát, dosolte a plňte palačinky. Pokládejte do zapékací misky, posypte směsí sýra a pokrájené šunky a nechte ve vyhřáté troubě zapéct.
Dobrou chuť!

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Seznamte se s bulgurem! Je lehce stravitelný a tělu dodá spoustu vitamínů a minerálů.
Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici. Stačí ho nechat jen nabobtnat a smíchat ostatními ingrediencemi.
Na lehký bulgurový salátek si připravte (rozpis pro 4 osoby):
- 200 g bulguru
- 2 vařená vejce
- 1 avokádo
- 1 jarní cibulka
- střední konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 žlutá, červená nebo oranžová paprika
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Bulgur uvařte dle návodu (1 díl bulguru na 1,5 dílu vody, osolit, stáhnout na minimum až se voda vyvaří), anebo ho jen namočte a nechte nabobtnat. Bulgur nechte vychladnout, přidejte nakrájená vajíčka, avokádo, cibulku a tuňáka. Zakápněte olivovým olejem, můžete opepřit. Rukolový salátek můžete použít jako oblohu nebo rukolu vmíchat přímo do salátu. Namísto bulguru můžete požít quinou, špaldu nebo kuskus. V krabičce poslouží jako oběd v práci, když nestiháte.
Pokud si hlídáte váhu, nebo se chcete pár kil zbavit, vězte, že 40 – 50 g obiloviny (v suchém stavu) v salátu úplně stačí. Naopak zeleniny si dejte, kolik chcete. Přidaná bílkovina (tuňák, vajíčko) zase stabilizuje glykemický index.
Dobrou chuť! :-)

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Motto: „Cpát se může směle, kdo jí bděle."
Věděli jste, že na světě existuje asi 100 hlavních výživových směrů? Vegetariánství, veganství, makrobiotika, stravování podle krevních skupin, protizánětlivá dieta, populární paleo dieta, raw food stravování, ketogenní dieta, stravování podle glykemických indexů, stravování podle tradiční čínské medicíny...
Jak je možné, že všechny hlavní výživové směry svým způsobem fungují, mají své skalní stoupence, propagující celebrity, úspěchy? Přitom si jednotlivé směry velmi často odporují.
Jedna skupina radí: „Jezte pravidelně každé 2 až 3 hodiny." A druhá zase hlásá: „Stačí jíst dvakrát denně, nebo radši nejezte téměř vůbec, postěte se..." Jedni doporučují: „Zajistěte si dostatek bílkovin!" A další zase kontrují: „Pozor, bílkoviny zakyselují organismus! Omezte je!"
Tolik protichůdných názorů. A přece to funguje. Jak je to možné?
Tuto záhadu vysvětlují dvě slova. Všímavé jedení!
Představme si třeba pana Nováka. Sedí si v křesle, v televizi sleduje svůj oblíbený sportovní přenos, oči má přilepené k obrazovce a rukou náměsíčně občas hrábne do misky, cosi z ní vyloví, donese k ústům a nepřítomně spolkne. Pan Novák ani moc netuší, jestli to, co chroupe, je slané, sladké, hořké. Prostě žvýká a polyká. Do toho sem tam vykřikne na děti, aby byly zticha, protože v jejich lomozu zaniká hlas sportovního komentátora.
Pan Novák se pohybuje a jí jako náměsíčník. Bezhlavě, nevšímavě, nepozorně.
Rozdíl mezi náměsíčným jedením a všímavým jedením spočívá v tom, že při všímavém jedení jsme plně přítomni u jídla a všech jeho darů. Chuti, vůně, barev, tvarů.
Naše kultura přeceňuje význam toho, CO jíme. Je food-centered, zaměřená na aminokyseliny, éčka, vitamíny, minerály. Zapomínáme, že stejně důležité je, JAK jíme to, co jíme.
Vědci z Oregon Research Institutu, Center for Family and Adolescent Research a University of New Mexico provedli zajímavý experiment. Po dobu šesti týdnů pracovali dvě hodiny týdně se skupinou obézních klientů, které učili všímavému jedení. Jaký byl výsledek jejich snahy? Klienti významně zlepšili svoji schopnost počínat si všímavě a zvýšila se jejich schopnost krotit se v jedení. A teď pozor! Statisticky významně se snížila jejich hmotnost! Došlo ke snížení projevů deprese. Šokující je, že u klientů došlo ke snížení C-reaktivního proteinu (CRP), který je indikátorem zánětu či infekce v těle. Došlo ke snížení prozánětlivého stavu organismu. Vše bylo publikováno pod názvem Pilot study: Mindful Eating and Living (MEAL): Weight, eating behavior, and psychological outcomes associated with a mindfulness-based intervention for people with obesity.
I další výzkumy dosvědčují, že to, JAK jíme, významně ovlivňuje naše tělo a mysl.
Arnold Schwarzenegger, nejúspěšnější kulturista historie, sedminásobný Mr. Olympia, guvernér státu Kalifornie, klade mladým kulturistům s oblibou na srdce, že trénink v posilovně je mnohem účinnější, pokud si u něj netelefonují s kamarádkou, nečtou noviny, nepřemýšlí o nesmyslech. Zdůrazňuje, že k fenomenálním sportovním výsledkům mu dopomohlo plné soustředění na prováděný cvik. Prociťování a prožívání procvičovaného svalu, nikoli bezduché tahání železa.
Tělo je velmi vnímavé ke kvalitě všímavosti, pozornosti, kterou mu věnujeme. A reaguje na ni téměř zázračně. Dáme-li tělu všímavou péči, začne rozkvétat. Uzdravovat se. Těšit se ze života. Plnit se vitalitou.
Bohužel většinu života s tělem zacházíme nepozorně. Nevšímavě. Je to pro nás jen jakýsi kufr či stroj, který musí sloužit našim vymyšleným potřebám a zájmům.
Všímat si ho začneme, až když onemocní, vypoví službu. A i tam velmi často místo všímavé péče přijde ze strany lékařů dloubání, rýpání, bodání, řezání.
VŠÍMAVÉ JEDENÍ – nejúčinnější nástroj nejrůznějších diet a stravovacích směrů.
Stejný pan Novák z našeho příkladu se stane třeba makrobiotikem. Co začne dělat? No, vyrazí na internet a pročte si deset webů s tématem makrobiotiky. Manželka mu dá několik knih pojednávajících o makrobiotice. Pan Novák si jednu přečte, zbytek prolistuje. Začne svým kamarádům nemakrobiotikům povídat o výhodách makrobiotiky. Přesvědčovat je. Diskutovat o makrobiotice. Obhajovat svůj výživový směr. Pozornost pana Nováka bude plně vázána k novému výživovému směru. Ke studiu, vaření, nakupování, obhajobě.
A bude mu to fungovat!
Známí, kteří pana Nováka potkají, ho budou chválit: „Jak krásně vypadáš, kolik si shodil kilo, vypadáš tak čile..."
Fungovat to bude až do okamžiku, kdy se dříve nová makrobiotika stane pro pana Nováka rutinou. Kdy se opět stane náměsíčníkem. Tentokrát makrobiotickým.
TO NAŠE VŠÍMAVOST ZAŘÍDÍ, ŽE DIETA FUNGUJE!
Jak jíst všímavě?
• RYBA
Pro nácvik jsou skvělé ryby. S kostmi. Taková ryba plná drobných kostiček nás nutí jíst opravdu všímavě a pozorně. Člověk si ani nepopovídá se spolustolovníky.
Puding či dort se zapečeným prstýnkem poslouží obdobně.
• KOUSÁNÍ
Málo se o tom mluví, ale proces trávení začíná již v ústech. Čím lépe, důkladněji a pozorněji stravu pokoušeme, tím víc prospějeme celému trávicímu procesu. Kolikrát tedy kousnout? Dvacet- až třicetkrát by měla být norma všímavého jedení. Kdo si troufne na víc, může kousnout do sousta tolikrát, kolik je mu let.
• ZPOMALIT
Zpomalení je vůbec královskou technikou rozvoje všímavosti. Zpomalme proto i proces jedení. Můžeme třeba donést polévku na lžíci do úst, pak lžíci položit do talíře a plně se soustředit na kousání (ano!) polévky. Následně lžíci opět uchopit, nabrat polévku, donést do úst, odložit lžíci...
K čemu dojde? Zpomalení vnese do vašeho života přímo revoluční proměny!
a) Začnete si lépe uvědomovat i jemné a skryté chutě jídla. V důsledku omezíte spotřebu stolní soli a pepře. Kdo nevnímá základní chuť jídla, ten do talíře vyklopí půl solničky. Aby alespoň něco zaznamenal. Když omezíte spotřebu kuchyňské soli, prospějete svému vysokému krevnímu tlaku. Benefit jako hrom!
b) Sníte toho méně. Hormon leptin zodpovídá za náš pocit sytosti. Když se najíme, vyloučí se do krve leptin, který dává mozku pokyn: „Tukové rezervy jsou naplněny, už jsi sytý. Ukonči oběd!" To leptin zastaví chuť k jídlu a příjem potravy. Leptin byl, mimochodem, objeven docela nedávno – v roce 1994. Bohužel leptin se vylučuje s jistým zpožděním. Proto si častokrát nacpeme žaludek, zhltneme během minuty polévku, knedlíky i palačinku, přidáme si a ještě čenicháme po kuchyni, protože „máme hlad". Problém je, že jsme to všechno snědli během chviličky. A leptin nestačil zareagovat. Nestačil doputovat do mozku a způsobit pocit sytosti. Pokud prodloužíme dobu příjmu potravin z „minuty" třeba na půlhodinu, zažijeme pocit sytosti. Omezíme přídavky, sladké tečky, něco malého ještě na závěr. A shodíme nadbytečná kila. Uspěchané stolování vede k přejídání.
• JÍST VŠEMI SMYSLY
Když se bavíme o jídle, máme na mysli především chutě daného pokrmu. Jenže do hry nám vstupují i další smysly!
Kdo z nás třeba pět minut pouze čichal a užíval si vůně polévky?
Kdo z nás třeba pět minut pouze koukal na jídlo a pozoroval jeho barvy, páru, strukturu?
Kdo z nás třeba pět minut zkoumal rukama bramborovou kaši? Nebo uvařenou čočku? (Toto cvičení nedoporučuji do restaurace.)
Kdo z nás třeba pět minut zkoumal zvuky jídla? Ano! Zvuky! Výrobci potravin si dávají patentovat kupříkladu křupnutí oplatky. Nebo zasyčení otevírané lahvičky s nápojem!
Věnujme 5 minut prozkoumání jednotlivých smyslových kanálů (zrak, vůně, chuť, dotek, zvuk) a potřebujeme 25 minut na jeden chod.
Je to moc času?
• Získáte to nejúčinnější ze všech diet a výživových směrů!
• Začnete jíst přesně tolik, kolik vaše tělo doopravdy potřebuje (a to bez nudného počítání kalorií nebo stálého měření bazálního metabolismu).
• Zharmonizujete si trávení, což se týká zejména obtíží způsobených stresem, hněvem, strachem.
• A v neposlední řadě se osvobodíte od věčných diet.

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Pro řadu z nás je ranní kávička příjemným vstupem do nového dne, a pro takové slimáky je smrtelným jedem. Roztok kofeinu nastříkaný na rostliny odrazuje a zabíjí slimáky i hlemýždě.
Slimáci, z pole ven!
Velké plochy zaměřené na pěstování salátů, květáků, zelí a dalších plodin určených pro přímou konzumaci člověkem jsou při současném omezení pesticidů ideálním prostředím pro přemnožení škůdců. Podniky zabývající se ochranou plodin investují do této oblasti množství prostředků a farmáři zase velké naděje. Zjistilo se, že postřik o koncentraci pouhé jedné desetiny procenta kofeinu činí rostliny pro slimáky nepoživatelnými. Postřik roztokem o koncentraci 1–2 % slimáky dokonce zabíjí. Není to ani žádná novinka, již za Rakouska-Uherska používaly naše babičky kávu pro ochranu rostlin před různými škůdci.
Něco pro uklidnění: V běžném šálku kávy je kofein v koncentraci asi 0,05%.
Brazilští vědci nedávno zkoumali rozdíly v působení kávy na muže a ženy. Pro pokus bylo zapotřebí získat co nejvíce studentů, a tak se nabídla káva zdarma. Je zajímavé, kolik studentů se nechalo nalákat a jaký byl podíl žen a mužů. Káva zdarma přilákala 238 chlapců. Dívky káva „zadara" zaujala mnohem více, a tak jejich počet v testu mužskou část populace značně převyšoval. Přihlásilo se jich 450. Všem 668 testovaným osobám bylo okolo 22 let. Testy se prováděly před požitím a po požití kofeinové dávky, a sice v časech 10, 20 a 30 minut po vypití šálku, a to v rozmezí mezi 11. a 13. hodinou. Následné testy pak proběhly v čase odpolední přestávky mezi 16. až 18. hodinou. To aby se přišlo na případný špatný vliv doby provádění testu a možného omylu v interpretaci získaných výsledků. Jak se dalo očekávat, u obou pohlaví bylo zaznamenáno zvýšení aktivity, přičemž efekt s pozdějším měřením narůstal.
Účinnost kávy má pouze psychologický efekt?
Subjektivně zkoumané osoby svorně vyjadřovaly zlepšení svého soustředění, a to i tehdy, když šlo o bezkofeinový mok. Nejde zde zcela o placebo efekt, neboť nějaké malé množství kofeinu s tímto nápojem do sebe studenti přece jen nalili. I tak je to zajímavé zjištění, neboť výsledek se týká lidí, kteří z nějakého důvodu klasickou kávu pít nemohou. Pozitivní na tom je, že i bezkofeinová káva na nás má stimulační účinek. Těžko říci, čím to je, protože tak malé množství kofeinu by fyziologický povzbudivý účinek na organismus mít nemělo. Možná jde o psychologický efekt rituálu, jenž pití kávy provází. Faktem je, že bezkofeinová káva tak působí na obě pohlaví, na ženy ale poněkud více.
Předchozí studie prokazovaly zvýšení bdělosti 30–45 minut po požití kávy. U studentů v tomto pokusu k tomu ale docházelo již po pouhých deseti minutách. Maximální koncentrace kofeinu v krvi se objevovala až po 45 minutách od napití, ale jen pár minut stačilo k tomu, aby hladina kofeinu v krvi dosahovala poloviny maximální hodnoty. Trvání účinku kofeinu se pohybovalo mezi dvěma až třemi hodinami. Jiní znalci zase tvrdí, že káva účinkuje čtyři až pět hodin. Zřejmě zde hodně závisí na individualitě jednotlivce a na rychlosti jeho metabolických pochodů, které se s věkem značně mění.
Jedeme na kafe a cukr?
Australští vědci vedení Johnem Hawleyem z Royal Melbourne Institute of Technology University v Bondooře zjistili to, co sportovní lékaři už delší dobu vědí – konzumace cukrů a kofeinu před namáhavým výkonem nebo během něj má prokazatelně pozitivní efekt na výsledek závodníkova snažení. Australané nyní odhalili překvapivě silný účinek této kombinace při „dobíjení" energie v unaveném organismu.
Do studie zařadili sedm špičkově trénovaných cyklistů. Vědci je nechali šlapat na laboratorním ergometru až do vyčerpání tak, aby se sportovcům ve svalech spotřeboval zásobní cukr glykogen. Krajně unaveným dobrovolníkům pak podali nápoj, který obsahoval buď jen cukry, anebo cukry v kombinaci s kofeinem. Oba nápoje chutnaly stejně a sportovci nevěděli, co jejich dávka obsahuje. Během následujícího odpočinku vědci sledovali, jak se cyklistům ve svalech obnovuje zásobní cukr glykogen.
Výsledky byly zajímavé. Během první hodiny regenerace probíhala obnova glykogenu ve svalech u všech cyklistů stejně. Už po čtyřech hodinách byl ale patrný dramatický rozdíl. Konzumenti nápoje s přídavkem cukru a kofeinu měli ve svalech o dvě třetinyglykogenu více než sportovci odkázaní na nápoj obsahující pouze cukry. Zároveň stoupala v těle konzumentů kofeinového nápoje i koncentrace inzulinu a krevního cukru glukózy. Výrazně jim také přibylo látek zodpovědných za transport glukózy do svalů.
Podle Hawleye je význam tohoto objevu zřejmý. Kofein není na seznamu zakázaných podpůrných látek, a tak jej zřejmě začnou využívat k regeneraci sil sportovci. Kofein nebudou muset složitě shánět, protože jej obsahují běžné potraviny i nápoje, vedle kávy a čaje například i čokoláda nebo kola.
„Když máte den po intenzivním tréninku nebo namáhavém závodě ve svalech o 66 % více ‚paliva', není nejmenších pochyb o tom, že budete výkonnější a rychlejší," říká australský vědec.
Mechanismus, jakým kofein přispívá k obnově glykogenu ve vyčerpaných svalech, není zatím znám. To však není zdaleka jediný zádrhel při jeho užívání. Během pokusů, jejichž výsledky otiskl vědecký časopis Journal of Applied Physiology, konzumovali sportovci poměrně velké množství kofeinu. Odpovídalo pěti až šesti šálkům silné kávy vypitým naráz.
Vysoká dávka kofeinu může mít za následek například nespavost nebo třes.
Proto chce Howley testovat účinky nižších dávek kofeinu. Nebude to jednoduché, neboť nežádoucí reakce na „oslazenou kávu" po vyčerpávajícím tréninku se ukazují jako individuální. Někteří cyklisté nemohli po vypití kofeinového nápoje v noci pořádně spát. Jiní usnuli navzdory koňské dávce kofeinu bez větších potíží už během odpočinku, jenž následoval po vyčerpávajícím testu.
„Sportovci, kteří by chtěli využívat kofein k regeneraci po velké námaze, by si měli celý postup vyzkoušet už v tréninkovém období, aby před závody věděli, jak jim kofein zabírá a jaká dávka je pro ně nejlepší," radí Howley.
Teď se podržte třeba židle nebo stolu, protože další studie prokázala, že pro zvýšení výkonu a vytrvalosti stačí vzít do úst sladkou vodu a tu hned vyplivnout. Už jen to, že se dotkne našeho jazyka, má za následek, že receptory na jazyku pošlou impulz do mozku a zvýší se výkon. Není nutné zatěžovat tělo cukrem, který má neblahý vliv na ledviny a tělo překyseluje.
Hledáte řešení bez újmy na zdraví, jak být první v cíli?
Vyzkoušejte bioinformační produkt Levamin
• Nevystavíte se vedlejším účinkům vysokých dávek kofeinu a přesto si navýšíte si výkonnost
• Zlepšíte si paměť
• Zlepšíte si sluch i zrak
• Zpřesníte koordinaci pohybů
• Snížíte hladinu cukru v krvi, což má pozitivní vliv na diabetiky
• Detoxikujete si tělo
• Levamin je produkt pro každého, a zejména pro studenty, sportovce a manažery – pro lidi trpící únavou, kterou by ale chtěli překonat, a ještě by rádi něco udělali. K tomu chtějí být v pohodě a první.