
- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Autoimunitní onemocnění se v naší společnosti vyskytují stále častěji, v České republice jsou některým z nich postiženy řádově desítky tisíc lidí. Tyto nemoci se obecně velmi obtížně léčí a s mnohými si lékaři umí poradit jen málo, nebo vůbec. Důvod jejich vzniku je u všech stejný. Imunitní systém, který nás má chránit, se obrátí proti nám a napadá naše buňky a tkáně. Dle typu onemocnění dochází k postižení specifické části těla, ať už kůže u lupénky, štítné žlázy u Hashimotovy nemoci nebo kloubů u revmatoidní artritidy atd. Genetická predispozice u těchto onemocnění představuje zhruba jednu třetinu rizika, další dvě třetiny pocházejí z našeho životního prostředí, stravy a životního stylu.
Co je autoimunitní paleo protokol?
Autoimunitní protokol, zkráceně (AIP), je účinným nástrojem, jak dát tělu příležitost k uzdravení. Léčba je zaměřena na úpravu stravování a změnu životního stylu. Cílem je zmírnit nebo zastavit reakci imunitního systému a obnovit vnitřní rovnováhu v těle.
Dle přístupu AIP je potraviny možné rozdělit do dvou skupin. Ty, které zdraví prospívají a naopak ty, které přispívají ke vzniku zánětů a alergií. První skupina obsahuje mnoho užitečných složek a velmi málo nebo žádnou škodlivou. Příkladem je většina zeleniny, vnitřnosti, mořské plody. Do druhé skupiny patří potraviny, které mají relativní nedostatek zdraví prospěšných látek např. obilí, arašídy a většina sójových výrobků. Mezi těmito dvěma extrémy existuje tzv. šedá zóna. Do té spadají potraviny, které způsobují individuální alergické reakce. AIP, který je přísnější verzí paleo diety, se zaměřuje pouze na potraviny z první skupiny, aby umožnil tělu získat co nejvíce zdraví podporujících látek.
Stručný seznam dovolených potravin:
- Vnitřnosti
- Kvalitní maso
- Ryby a mořské plody
- Zelenina všech druhů a barev – doporučuje se 8–14 hrnků denně
- Houby
- Bylinky a koření
- Kvalitní tuky
- Ovoce – cca 10–20 g denně (kvůli obsahu fruktózy)
- Probiotické a fermentované potraviny (kombucha, nápoj z Tibi krystalků, kysané zelí)
- Mořské řasy (kromě řas chlorela a spirulina, které jsou stimulátory imunitního systému)
Seznam zakázaných potravin:
- Obilí
- Luštěniny
- Mléčné výrobky
- Rafinované a zpracované cukry a oleje
- Vejce (zejména bílek)
- Ořechy
- Semena (včetně kakaa, kávy a koření)
- Brambory, rajčata, lilky, sladká a pálivá paprika, kajenský pepř, červená paprika, kustovnice atd., a všechna koření, která ji obsahuje
- Potraviny obsahující lepek
- Alkohol
- Analgetika jako např. aspirin nebo ibuprofen
- Umělá sladidla včetně stévie
- Emulgátory, zahušťovadla a další přísady do potravin
Vzorový jídelníček:
Před snídaní je vhodné nalačno vypít sklenici vody se 2 lžícemi jablečného octa. (nejlepší je domácí, pokud je kupovaný tak je vhodný nefiltrovaný a nepasterizovaný)
Snídaně: Masová směs s batáty
- 750 g mletého hovězího (optimálně v bio kvalitě)
- 750 g velký sladký brambor (batát) – oloupaný a nakrájený na kostky
- 1 velká cibule nakrájená na kostky
- 1-2 lžíce kokosového oleje
- 2 stroužky lisovaného česneku
- 1 lžička zázvoru
- 2 lžičky soli
- nasekaná nať čerstvé petržele
Postup: Zahřejte kokosový olej na pánvi. Orestujte nakrájené batáty. Přidejte cibuli a osmažte, aby zesklovatěla. Mezitím orestujte maso na jiné pánvi nebo odložte stranou brambory a použjte stejnou pánev. Přidejte koření a sůl a osmažte maso do hněda. Smíchejte brambory s masem a posypte čerstvou petrželí.
Oběd: Kuřecí játra s květákovou rýží
- 500 g kuřecích jater
- 1 menší cibule, zázvor
- lístky čerstvé bazalky
- trocha vývaru na podlití (lze nahradit vodou)
- olivový olej
- sůl
Na kvalitním olivovém oleji osmažte na drobno nakrájenou cibulku do zlatova, přidejte očištěná játra a nechte orestovat, zalijte trochou vývaru, přidejte lístky bazalky na drobno nakrájený zázvor a nakonec osolte.
Květáková rýže:
- květák
- kokosový olej
- cibule
- kokosové mléko
- kurkuma
- sůl
Cibuli nakrájejte na kostičky, lehce osmažte na kokosovém oleji, přidejte (v mixéru na drobno rozmixovaný) květák, kurkumu a osolte. Zalijte kokosovým mlékem a vařte do měkka, až se odvaří voda.
Večeře: Cuketové nudle s avokádovým pestem
- 6 velkých cuket nakrájených pomocí spiralizéru
- 1 lžíce olivového oleje
Na pesto budete potřebovat:
- 2 zralá avokáda
- hrst čerstvých bazalkových lístků
- 3 stroužky česneku
- ¼ hrnku piniových oříšků
- 2 lžíce citrónové šťávy
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce olivového oleje
Pomocí spiralizéru vytvořte z cuket špagety a položte je na papírovou utěrku, aby se odstranila přebytečná voda. V mixéru rozmixujte avokádo, bazalku, česnek, piniové oříšky, citrónovou šťávu a sůl. Nakonec přidejte olivový olej. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a přidejte cuketové špagety, nechte rychle osmahnout minutu nebo dvě, až cuketa změkne. Hotové špagety přesuňte do velké mísy a zalijte avokádovým pestem.
Další informace najdete na blogu autorky: www.balancewithtcm.blogspot.com

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Dýňová polévka, láska na první pohled, závislost po prvním soustu. Polévka ve velkém stylu a přitom je hotova během chvilky a bez větší námahy. Polévky z dýně jsou rafinované a určitě jsou předurčeny k tomu, aby naplňovaly rčení, že polévka je grunt a maso špunt! Každá z nich krásně vypadá a na každý pád je i velmi lahodná.
Věděli jste, že dýně je jednou z předních nejzdravějších potravin?
Dýně je bohatá na antioxidanty a vitaminy A, C a E. Dále obsahuje vitamin K, celou řadu minerálních látek, jako je hořčík, draslík, železo, fosfor, zinek, vápník a měď.
Kromě toho je dýně bohatá na polyfenolové flavonoidní sloučeniny, jako jsou beta-karoteny, Zea-xanthin, a další. Dýně se pyšní nízkým obsahem kalorií, tuku a cholesterolu (100 g dýně obsahuje pouze 26 kalorií!), a vysokým obsahem vlákniny.
Dýňová semena mají zase jiné zdravotní výhody, obsahují proteiny, aminokyseliny, vlákninu, železo, měď, fosfor a hořčík, vápník, zinek, draslík, kyselinu listovou a niacin.
Dýňová polévka se smetanou a česnekem
• 1 menší dýně
• zeleninový vývar
• sůl
• čerstvě mletý pepř
• sladká smetana podle chuti
• několik česnekových stroužků
• dýňový olej pro stylové dochucení (nic se nestane, když bude mít absenci)
• pražená dýňová semínka jsou slušivou bižuterií v polévkovém talíři
Dýni rozpůlíme, oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na větší kostky. Některá semínka si schovejte, protože se do polévky určitě zamilujete. Takto připravenou dýni dáme do polévkového hrnce, zalijeme vývarem a přiměřeně osolíme. Zvolna vaříme do změknutí cca 30 min. Tyčovým mixérem umixujeme a přidáme jemně postrouhaný česnek. Dochutíme solí, špetkou pepře a polévku zjemníme smetanou. Jako slušivou bižuterií ozdobíme naservírovanou polévku hrstičkou pražených dýňových semínek.
Polévka z pečené dýně s ricottou a tymiánem
• 1 středně velká dýně Hokkaidó
• zeleninový vývar
• 100 g ricotty
• tymián
• pancetta
• sůl
• pepř
Dýni upečeme na másle v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 20 až 30 minut. Měkkou dýni vložíme do hrnce, zalijeme vývarem, povaříme, rozmixujeme, přidáme přes jemné sítko propasírovanou ricottu, osolíme, opepříme. Na talíři ozdobíme snítkou tymiánu a nasucho osmahnutou pancettou.
Dobrou chuť přeje
Šárka Škachová

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Období jahod trvá krátce, proto se snažím nic nepropásnout. Chce to zpomalit, myslet na tu krásu všude kolem a užít si jahodové tvoření na záhonku i v kuchyni.
Mám ráda ten lidský dotyk, vůni člověčiny, která jahodám dá duši už při sázení a potom je laskavě opečovává až do časů sklizně. Co si nevypěstuji sama, koupím od místních pěstitelů, ale ještě raději jdu a přiložím ruku k dílu. Nejhezčí a nejvoňavější jahody rostou na naší jahodové plantáži. A když rostou na té naší, nebude o ně nouze ani na té vaší.
Jahodárny se shodují, že samosběr přetrvává jako oblíbená a stále populárnější forma prodeje. Každý si sám natrhá, kolik unese, a čerstvé si odnese domů. Kdo nemá vlastní zahrádku, zaručeně čerstvější jahody nikde jinde nesežene.
Z jahodové historie
O konzumaci jahod se mnoho dozvídáme z archeologických nálezů, kdy je zřejmé, že lidé doby kamenné jedli planě rostoucí jahody. První zmínky o léčivých schopnostech jahod se nacházejí ve spiscích řeckého lékaře Hippokrata. Staří Římané jahody řadili ke gurmánským pokrmům a byly tedy skutečnou ozdobou tabule.
Ve středověku se jahody pěstovaly v klášterních zahradách a odtud se dostávaly na stoly šlechty. První odrůdy byly drobné a připomínaly lesní jahody. Až dovezené jahodové sazenice z Ameriky to změnily a začala éra šlechtění velkoplodých jahod. Oblíbil si je též francouzský král Ludvík XV., kterému je pěstoval a předkládal dvorní zahradník. Jahody patřily k nejoblíbenějšímu královskému ovoci a věřilo se, že dokážou zvýšit libido.
Na území Čech a Moravy se pěstování jahod ve velkém počíná dařit až v 19. století, zejména na Neveklovsku. Prvním pěstitelem velkoplodých jahodníků se stal Rudolf Strimpl. Na statku Chlistov v obci Teletín u Krňan začal roku 1896 s úspěchem křížit americké odrůdy.
Pojďme si užít pravé jahodové potěšení!
Ovocné knedlíky s jahodovou merendou
pro 2 osoby potřebujeme:
• 500 g měkkého polotučného tvarohu
• 1 plný čtvrtlitrový hrnek polohrubé mouky
• špetku soli
• 2 čerstvé žloutky
• misku čerstvých jahod
• přímo do talíře: plátek rozpuštěného másla, lžíce strouhaného tvrdého tvarohu, moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
Měkký tvaroh smícháme v míse s moukou, se špetkou soli a žloutky. Vypracujeme hladké a tvárné těsto, které se nelepí. Pod utěrkou necháme ještě chvilku odpočinout a na kamna postavíme velký hrnec s vodou, do které se budou knedlíky zavářet. Těsto podsypeme moukou a rozválíme na obdélníkový plát. Vykrajujeme přiměřeně velké čtverce. Doprostřed každého posadíme jednu jahodu, dobře ji zabalíme a v dlani zakulatíme do tvaru knedlíku. Ihned zaváříme do vroucí vody a mírným varem vaříme cca 8 minut. Do této doby zpravidla vyplavou na hladinu a je čas je děrovanou naběračkou vyjmout a posadit na nahřáté talíře. Před podáváním každý knedlík propíchneme vidličkou, aby z něj vyšla pára. Knedlíky tak budou kypré a nesrazí se. Na talíři je přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhaným tvarohem a ocukrujeme.
U nás doma si ještě přilepšíme jahodovou omáčku, tzv. merendou.
Jahodová omáčka – merenda
Merenda je rozmačkané ovoce se smetanou a cukrem. Nejčastěji to jsou jahody, ale mohou to být i borůvky nebo meruňky. Merendu podáváme studenou či přímo vychlazenou, ale k ovocným knedlíkům ji vždy trochu zahřeji.
Nezbývá než popřát :"Dobrou chuť!"

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Víte, že strava s velkým obsahem živočišných bílkovin (více než 10 %) může ničit naše srdce, ledviny, mozek, kosti a podporovat vznik rakoviny? A naopak přírodní rostlinná strava tyto nemoci léčí? Stav lidí s diabetem ll. typu se u této stravy výrazně lepší, dokonce přestávají užívat léky.

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Intuice je naší přirozenou součástí. Někdo z čista jasna „ví", někdo má určitý pocit, s dalším mluví andělé, někomu zas před očima znenadání vyvstane obraz. Jde jen o to, objevit ten svůj způsob a jít mu trochu naproti. Třeba jógou, meditací a výběrem takových pokrmů, které naši intuici dokážou podpořit.
Důvěřovat své intuici chce odvahu
Žijeme v Evropě a opíráme se o fakta, čísla, jsme naučení analyzovat, hodnotit, posuzovat a pak dělat závěry. Intuice je jako hlásek z jiné planety. Přichází z čista jasna a říká nám, že teď máme odbočit, i když plánujeme, že pojedeme rovně. Že máme zavolat kamarádce, kterou jsme pěkně dlouho neviděli a ona nám pak „náhodou" poskytne přesně takovou informaci, kterou jsme potřebovali. Prostě je to o odvaze důvěřovat svým vnitřním pocitům, Britové tomu říkají „gut feeling" - to, co cítí naše střeva. Jako všechno v našem životě, chce to praxi.
Energetická centra - čakry
Vyciťování, nebo chcete-li napojení, se děje skrze energetická centra „čakry". Slovo čakra v sanskrtu znamená kolo, protože se jako kolo otáčí a podobá se vodnímu víru. Jednotlivé čakry přijímají a zpracovávají energie a jsou propojeny s konkrétními žlázami s vnitřní sekrecí.
Stejně jako barvy světelného spektra mají různou vlnovou délku v závislosti na rychlosti vibrace, tak i čakry se otáčejí různou rychlostí a mají odpovídající barvu. Čakry umístěné ve spodních částech těla vibrují pomalu, barevnými odstíny od červené po žlutou, jdeme – li výš po těle, vibrace se zvyšují a barvy se mění od zelené přes modrou a fialovou. Většina z nás zná sedm hlavních čaker umístěných podél páteře, ale na našem těle jsou i další energetická centra. Informace intuitivního rázu zprostředkovávají zejména čakry umístěné v horní části těla. Korunní sedmá čakra je místem božského napojení, třetí oko zprostředkovává obrazy, čakry umístěné v oblasti uší zase sluchové vjemy a skrze srdeční čakru a solar plexus vyciťujeme.
Intuice je v postatě „telefonní linka" do nebe, propojení se Zdrojem, Vesmírem, Božským principem. Abychom signál vůbec zachytili a byli schopni ho slyšet bez šumů, ruchů a dalších „stanic", na to musíme být vyladěni. Signály lépe zachytíme v klidu nebo v meditaci. Když jsme úzkostní, bojíme se nebo jsme podráždění, signál neslyšíme.
Zjistěte, jak se vaše intuice projevuje
S vnějším světem se spojujeme skrze pět smyslů, o intuici se říká, že je tím šestým. Chuť, čich, zrak, sluch a hmat jsou naším spojením s realitou. Máme ale i odpovídající vnitřní smysly, prostřednictvím kterých zpracováváme energie. Čakry a následně náš endokrinní a nervový systém je schopen zachytit „negativní" nebo „pozitivní" energie ještě dříve než našich pět fyzických smyslů. Právě tady mluvíme o intuici. U každého z nás ale převažuje jiný způsob intuitivního vnímání.
Jasné vidění (jasnovidnost)
Energie, které člověk vnímá, jsou překládány pomocí obrazů, symbolů a vizuálních poselství. Ne každý má tří dimenzionální prorocké vize, ale možná jste měli sny, které se nakonec vyplnily, nebo jste viděli záblesky světla či měli vize viděné vaším vnitřním zrakem. Božská či andělská poselství jsou vnímána vizuálně. Vnímáte tak energii mezi vámi a vašimi anděly. Světle modrá může indikovat, že je s vámi archanděl Michael, smaragdově zelená je zase barva archanděla Rafaela.
Třetí oko, šestá čakra, místo mezi fyzickýma očima je místem, kde je možné mentální obrazy spatřit. Třetí oko neustále zpracovává energie, ale většina z nás má třetí oko zavřené, možná je to ochrana a obrana před obrazy, které by nelahodily našemu oku, nebo obava nad ztrátou kontroly.
Jasné slyšení
Zde jsou energie překládány prostřednictvím sluchu. Sluch je pro vás právě tím nejdůležitějším kanálem, který vám zprostředkovává důležitá poselství. Prostě slyšíte důležitá jména a rady třeba ráno po probuzení. Andělé a Bůh k vám promlouvají, slyšíte je. Někdy můžete být zmateni a vaše ego vám může našeptávat, že si to všechno vlastně vymýšlíte. Pokud máte tento talent, na zvuky jste velmi citliví, proto se obklopujte jemnými zvuky.
Jasné vědění
Tento vnitřní smysl vám umožňuje okamžitě „vědět", aniž byste k poznání museli absolvovat nějaký složitý proces, v podstatě víte a nevíte, jak jste na to přišli. Vedení se vám dostává prostřednictvím myšlenek. Pokud je to vaším darem, dávejte pozornost svým myšlenkám. Přicházejí prostřednictvím korunní čakry.
Jasné cítění
Kombinuje tři výše uvedené způsoby jasného zření a týká se vašeho vyciťování. Můžete mít pocit, že vás někdo sleduje, že vám někdo zavolá, můžete cítit parfém člověka, který není vůbec přítomen nebo máte „jen" negativní pocit při setkání s nějakým člověkem. Mnoho obchodníků a úspěšných lidí tento typ intuice dennodenně využívá při svém rozhodování a spoléhá se přitom na své pocity.
Podpořte svou intuici
Máme k dispozici naše těla, abychom dosáhli naplnění a svého životního úkolu. Vše, co do sebe dáváte, čím je plníte, má velký efekt na to, jak své dny žijete, prožíváte, jak se cítíte a také na vaši intuici. Neexistují doporučení platná pro nás všechny, každý z nás je originál, všichni jsme jedineční. Své intuici důvěřujte, i když si vybíráte svoje jídla. Věřte tomu, že právě tento pokrm vám udělá dobře, když to tak cítíte. Stejné je to s úpravou jídla, někdo se cítí skvěle s raw dietou, tedy ovocem a zeleninou bez tepelné úpravy, zatímco jiní dávají přednost sezónním tepelně upraveným, kořeněným pokrmům. Na pozoru se ale mějte před geneticky modifikovanými pokrmy. Ty nejsou toho božského původu, jsou spíš dílem Frankensteina. Vybírejte si to čerstvé z místní produkce a třeba BIO.
Nepřátelé naší intuice:
- Potraviny s vysokým obsahem lepku. Pšenice konzumujeme více než je zdrávo! Pokud konzumujete mnoho pečiva, sušenek a dalšího, vězte, že lepek vám zalepuje i třetí oko a spatřit anděly a další bytosti je náročné
- Rafinovaný cukr – krystaly cukru vás v podstatě zbavují energie, můžete se cítit unavení, slabí, vyčerpaní...chybí energie k akci
- Mléčné výrobky – pokud jich konzumujete mnoho, meditace vám může způsobovat problém, možná je pro vás problém soustředit se na vaše cíle
- Nezdravé tuky blokují váš energetický systém a vaše pocity mohou být zavádějící a můžete slyšet místo intuice hlas ega
Aby endokrinní systém fungoval tak, jak má, zajistěte mu palivo:
- Vitamin A – v zelené listové, žluté a oranžové zelenině, např. ve špenátu, mrkvi, paprikách. Podporuje imunitní systém, zrak, reprodukci a komunikaci buněk
- Vitaminy skupiny B
- B1 – v semenech, fazolích, hrachu a celozrnných obilovinách. Důležitý pro zpracování energie z přijaté potravy, podporuje srdeční a nervovou činnost.
- B5 – v brokolici, rybách, kuřecím mase, avokádu, jogurtu, celozrnných obilovinách. Podporuje správnou tvorbu melatoninu
- B6 – v drůbeži, rybách, červeném mase, celozrnných obilovinách a rýži. Podporuje imunitu a správné fungování metabolizmu.
- B12 – v rybách, cereáliích, fermentovaných potravinách a kvasnicích. Pomáhá udržet krev a nervový systém v dobré formě. Vegani si musí zajistit dostatečné množství tohoto vitamínu suplementačně.
- Vitamin C – v citrusech, červené a zelené paprice, kiwi, brokolici. Plní funkci antioxidantu, chrání buňky před poškozením, pomáhá vstřebávat železo.
- Vitamin D – v tučných rybách. Zlepšuje vstřebávání vápníku, napomáhá růstu buněk a správnému fungování imunitního systému.
- Jod – v mořských řasách a mléčných výrobcích. Pomáhá správnému fungování štítné žlázy.
- Omega 3 mastné kyseliny – v rybách, lněném semínku, chia semínkách, ořechách. Napomáhá správnému fungování mnoha tělesných funkcí.
- Selen – v mořských řasách, cereáliích, mléčných výrobcích a para ořechách. Hraje důležitou roli při metabolizmu hormonů štítné žlázy a ochraně buněk.
Zelená na intuici dobrá
Váš jídelníček by měl hýřit zelenou! Zařaďte zeleninu na různé způsoby a nejen tu zelenou. Přidejte ořechy, semínka a sezónní ovoce. Nezapomeňte na kvalitní tuky, třeba olivový olej. Energii vám dodají celozrnné obiloviny, dávejte přednost těm bez lepku. Vyzkoušejte třeba quinou a pohanku. Bílkoviny vám dodají ryby. Ostatní maso a mléčné výrobky si dopřávejte méně.
Vyzkoušejte „spirituální" otvírače!
Můžete použít obyčejný kuchyňský mixér. Když konzumujeme smoothie nebo fresh juice, pamatujme, že mrkev, brokolice nebo jiná rostlina se pro nás svým způsobem obětovala, a že bychom měli tento příděl energie zužitkovat co nejlépe. Právě prostřednictvím smoothies a džusů konzumujeme životní energii o vysoké vibraci. Pijeme životní sílu.
Použijte třeba brokolici, spirulinu, okurku, kapustu nebo špenát. Smaragdově zelená nás spojuje se srdeční čakrou, a je barvou archanděla Rafaela. Zelená otevírá srdce.