
- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Největší expert léčebného stravovacího systému východní medicíny Michio Kushi přináší mnoho užitečných rad, jak dosáhnout dobrého zdraví a dlouhověkosti.
Hledejme rovnováhu jin a jang
Nemoc v tomto pojetí není považována za nevysvětlitelnou negativní záležitost způsobenou viry či bakteriemi, ale za naše odchýlení se od řádu vesmíru, řádu přírody, nerovnováhu v nás a ve vztahu k našim blízkým. Základní pravidlo pro to, abychom se opět uzdravili, vypadá na první pohled jednoduše – obnovit v těle rovnováhu energií tak, aby správně proudily ve všech meridiánech, tj. akupunkturních drahách.
Strava se stává neoddělitelnou součástí životní filosofie. Jejím cílem je udržet či obnovit naše zdraví, ovšem v globálním měřítku také zásadně přispívá k ozdravení společnosti i celé naší planety. Rozhodně však nejde o to, zužovat tyto myšlenky na striktní dodržování dietetických předpisů pro každého jedince.
Nic není předem určeno
Příprava stravy v tomto pojetí není dogma, na základě něhož se „zuby nehty" držíme daného receptu, nakoupíme požadované suroviny, předepsaným způsobem je zpracujeme a dáme na talíř. Nikoliv! Potrava je považována za zdroj života a kuchař zůstává umělcem mnoha improvizací, který pracuje s vlastnostmi surovin – jejich tvary, barevností, chutěmi. Je jako kouzelník, který pomocí jednoduchých triků stvoří zdraví celé rodiny, dá jejím členům pocit pohody, klidu a míru na duši a pozvedne je k vyššímu vědomí. Takovýto dobrý kuchař ovládá všechna kouzla s kombinováním potravin, používáním soli, oleje, koření od sestavení jídelníčku přes jeho uvaření a servírování.
Zásady mají logiku
Pokrm na talíři musí být oku lahodící a chuť probouzející. Mistr kuchař musí umět přizpůsobit ingredience a přípravu pokrmů sezónním změnám. Správně vycítí, jaké nádobí na které jídlo použije, jak pokrm na talíři upraví a nazdobí. Vždyť i špetka koření či kousek oblohy stačí k tomu, aby se změnila energie vycházející z jídla. Samozřejmě, že zdravé a léčivé je pouze jídlo čerstvé, protože svojí energií zvýší naši vitalitu, oproti ohřívaným zbytkům, které ji snižují.
Kuchař též navazuje na odkaz našich předků, pokud respektuje skutečnost, že oheň stál u zrodu civilizace a kultury lidstva - proto nepoužívá k vaření elektřinu, ale pokud je aspoň trochu možné, plynový plamen.
Opravdový mistr vaří vždy s láskou, radostí a klidem v mysli. Výsledkem jeho práce je pak pokrm naplněný harmonií a vyzařující pozitivní energii. Pokud by vařil rozladěný nebo ve stresu, pokrm na talíři by byl horší chuti a kvality.
Kruh se uzavírá
Optimálně má jídlo na talíři uspokojovat všech našich 5 chutí - slané, sladké, hořké, kyselé
a pikantní. Všichni, kdo se jídla účastní, by k němu měli přistupovat s úctou. Podle Kushiho není až tak podstatné, zda před začátkem jídla vyjádří stolovníci vděčnost Bohu a lidem, kteří se na jídle podíleli svoji prací, než se dostalo na stůl – zásadní zůstává malá chvilka ticha a naladění mysli na pokrm tak, aby byl strávníkům ku prospěchu a zdraví. I to přispívá k léčivým účinkům jídla a harmonii v rodině.
Klid hodujících a důkladné žvýkání předloženého pokrmu jsou posledním článkem řetězu, který by měl ty předcházející propojit v duchu slavné Hippokratovy věty: „Nechť Tvá strava je Tvým lékem".
Výzva k zamyšlení
Vaření a jídlo v pojetí Michia Kushiho nám přináší do dnešní doby plné stresu a všemožných problémů VÝZVU k tomu, abychom se alespoň u jídla zastavili a proměnili jej v malý rituál pro radost, zdraví a klid mysli. Když už nic jiného, zařaďme do svých uspěchaných dnů 2 malé pokusy...
Nejprve absolvujme 2-3 dny stravování ve fast foodech, které i u nás vyrostly jako houby po dešti (v USA už je těžší sehnat obyčejnou vodu než coca-colu...). Postavíme se pěkně do fronty, ale nevadí. Vše jde rychle jako na běžícím pásu. Rychle se najíme, vždyť za námi už čekají další. Hlas svého partnera stěží slyšíme, ale můžeme se radovat z toho, že jsme nasyceni. Co na tom, že nám pak může být těžko od žaludku (pokud jsme spokojeni, je to v pořádku ).
A pak si ověřme, že když něco chceme, čas se vždycky najde. Udělejme si čas na vaření i jídlo samotné, vyzkoušejme alespoň pár nových způsobů, které přinesly mnoha lidem úplně jiný pohled na život. Umožnily a umožňují jim, prožívat ho daleko intenzivněji díky výrazně vyššímu přísunu energie, rozhodující pro celkové zdraví. Do ničeho se nenuťme! Ale i malá změna k lepšímu je vždy pozitivní.
Zkusme si dát šanci! S vysokou pravděpodobností zažijeme zázrak, že nám bude prostě „jen" dobře. Je to moc či málo? Rozhodnutí zůstává vždy na nás, byť nad ním musíme přemýšlet a následně i něco vykonat.
(Podle knihy Michia Kushiho a Alexe Jacka Makrobiotikou k dokonalému zdraví, www.svitani.eu)
Tento tradiční stravovací systém je postaven na zásadách, jejichž platnost a účinnost je ověřena staletími. I my máme nyní možnost ho použít k svému prospěchu. Ať vám všem slouží ke zdraví!
Nora Chvojková

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Kréta, uprostřed purpurového moře, krásná a čarovná! Tak se o ní zmiňuje již více než před dvěma tisíciletími otec dějepisu Hérodotos. Nabízí se říci: „Chcete se dožít vysokého věku? Pak se přestěhujte na Krétu.“ To samozřejmě nemohou udělat všichni, přesto něco vyzkoušet určitě lze: jíst potraviny z „čarovného ostrova“.
Olejové masti dokážou zatočit s vráskami, olivový olej výrazně zlepší prokrvení svalů, pokud je jím potřeme. O jeho zázračných účincích svědčí nejen současná statistika a laboratorní vědecké výzkumy, ale zmiňuje se o nich i dávná řecká mytologie. Na Krétě je totiž k bohům blízko, vždyť se tam přece narodil sám Zeus!
Mytologický odkaz
Řečtí bohové se spolu často hádali a dělali si naschvály. Zeus se tedy snažil jejich neshody uklidňovat. Neznámější spor o nadvládu nad velkým územím vedl Poseidon s bohyní Athénou. Zeus rozhodl, že vítězem bude ten, kdo dá lidu cennější dar.
Poseidon sebejistě vzal svůj trojzubec a mrštil jím do nedaleké skály. Z místa, kam se zabodl, vytryskl mocný pramen mořské vody. Bohové i lidé krčili rameny, vždyť slané vody tady máme víc než dost, říkali si. Co si počneme ještě s touhle?
Pak přišla na řadu Athéna. Ta rovněž použila svou zbraň – oštěp – a zatla jej do země. Z oštěpu brzy vyrazily zelené haluzky a zanedlouho tam rostl olivovník. Byl to jeden z největších darů, co bohové lidstvu dali.
Oliva nebyla jen potravinou, byla také symbolem. Vítězové olympijských her totiž nebyli dekorováni vavřínovými ratolestmi, jak se všeobecně míní, nýbrž olivovými! Ve válkách, kterých na Peloponésu nebylo nikdy málo, prosili poražení s olivovou větvičkou o mír. Olivovník byl symbolem míru, plodnosti a blahobytu. Biblickému Noemovi se také zjevila holubice s olivovou ratolestí, která zvěstovala konec potopy.
Již jsme zmínili „zakladatele dějepisu“ Hérodota, který Krétu obdivoval. Také podle současných historiků je pro Evropany tím nejtajemnějším místem jejich dějin. Tisíc let před vznikem prvního chrámu na území Evropy zde vyrostl palác, který se svou rozlohou, koncepcí a technickými vymoženostmi vymyká všem rozumovým úvahám.
V době, kdy se ve zbytku Evropy obyvatelé ještě ani neoháněli sekeromlaty (tato obávaná zbraň se objevila o necelých tisíc let později), nevěděli, jak vypadá kůň, bydleli v jeskyních či v lepším případě v chýších uplácaných z hlíny, na Krétě už měli splachovací toalety, vodovody i kanalizaci, snad i primitivní klimatizaci. Tamní architekti uměli vypracovat technicky i esteticky dokonalé projekty pro stavby, které měly i z dnešního pohledu nejmodernější prvky proti zemětřesení. Lidé uměli psát písmem, jež jsme dodnes nerozluštili.
Na Krétě minojských králů vládnoucích tehdy celému Řecku sice nenajdeme jediné zobrazení nějakého božstva, ale na druhé straně ani jediného vojáka nebo ozbrojence. Kdo byli ti lidé, kteří si byli tak jisti svou silou a mocí? Jakému božstvu se klaněli? Byli to opravdu původní obyvatelé našeho kontinentu?
Zpět v současnosti
Co míní moderní gastronomie? Tvrdí, že olivový olej je takřka zázračná potravina. Je to tuk, který neobsahuje nebezpečný cholesterol, netloustne se po něm. Navíc se přepaluje až při mnohem vyšších teplotách než ostatní běžně používané rostlinné oleje (např. řepkový, slunečnicový apod.).
Olivový olej z Kréty z malého kláštera Svaté trojice (Agia triada) opakovaně získal mezinárodní ocenění The best olive oil of Mediterranean (nejlepší olivový olej ze Středomoří). Zajímavostí je, že jej zpracovávají místní mniši. Ptali jsme se na jejich recept na kvalitní výrobu olivového oleje. Je prý docela jednoduchý. Potřebujete jen: dobrou půdu, olivovníky staré nejméně pět set let, dostatek slunce a přiměřenou vláhu. A nikdy nesmíte použít žádnou chemikálii. Pak musíte mít ten správný druh malinkých oliv, jež se jmenují koroneiki. Až úrodu sklidíte, nesmíte sčesané olivy nechat ležet déle než jednu hodinu! Po hodině totiž dochází k fermentaci, kvalita oleje prudce klesá a chlorofyl, na který je právě tento druh bohatý, se znehodnocuje. Proto velkovýrobci nemají šanci.

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Pokud máte oteklá nejen chodidla, ale i obličej, vaše tělo pravděpodobně zadržuje vodu, a kromě potíží s hubnutím můžete cítit i únavu a nedostatek energie nebo zhoršení pomerančové kůže.
Normální hodnoty podílu vody v organizmu se nacházejí v rozmezí 40 a 60 % u žen a 50 až 65 % u mužů.
Jak se zbavit přebytečného množství vody?
V prvé řadě odstraňte z jídelníčku potraviny obsahující konzervační látky, omezte slané a sacharidy (cukry, včetně pečiva a těstovin). Pijte dostatečné množství vody, ale pozor i tady je přemíra škodlivá. Hýbejte se a dopřejte si lymfatickou masáž. S odvodněním může i pomoci konzumace špenátu, chřestu, okurky nebo petržele.
Na pomoc můžete přizvat i bylinky:
Kopřivový čaj – čistí krev a povzbuzuje látkovou výměnu
Ostropestřec mariánský – podporuje funkci jater. Čaj z této byliny není bohužel lahodné chuti, navíc se jeho vstřebatelnost zvyšuje se současně přijímanými tuky, je lepší užívat potravinový doplněk v podobě kapslí.
Šťáva z mladého ječmene – doslova vitaminová minerální a antioxidační bomba, ale ne každý si ji hned zamiluje.
Zelený čaj – zdroj antioxidantů, pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru a podporuje trávení. Pomáhá tělu i méně ukládat tuky.
Šťáva z aloe vera – posiluje imunitu a detoxikuje.
S nadbytečnou vodou odejdou z těla i toxické látky a vaše energie stoupne.

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
V březnu stále ještě posilujeme jangovou energii. Zázvor, chilli a tabasco vás správně prohřejí.
Připravte si:
- drůbeží maso
- zázvor
- saké
- med
- chilli
- tabasko
- sůl
Drůbeží maso nakrájejte na menší kousky, nadrobno nasekejte zázvor a promíchejte. Pak vše dejte do malé misky a to tak, aby se maso co nejvíce dotýkalo, přelijte saké (čínským rýžovým vínem), aby maso bylo ponořeno. Nechejte maso několik hodin, nejlépe však přes noc, odležet. Pak jej vyndejte, nechejte okapat a opečte. Přidejte marinádu a ještě několik minut povařte. Nakonec dochuťte medem, chilli, tabaskem a solí. Podávejte s přírodní rýží, sojovými výhonky, paprikou, čínským zelím, nebo salátem. Pokrm můžeme zjemnit kešu oříšky, praženými vlašskými ořechy, nebo kaštany.
Dobrou chuť:-)

- Nadřazená kategorie: Zdraví a krása
Trápí – li vás chutě na sladké, nenasytný hlad, výkyvy nálad nebo nadváha, zkuste upravit jídelníček podle zásad tradiční čínské medicíny.