- Základní údaje
- Kategorie: Vaření
Na dvě porce budeme potřebovat:
300g telecí kýty nebo panenské svíčkové
1 polévková lžíce másla
10g pohankové nebo špaldové mouky
vlažná voda
1 polévková lžíce oleje
Sůl
Telecí maso omyjeme, nakrájíme na plátky, nařízneme okraje, mírně naklepeme paličkou a osolíme. Plátky opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Potom vyndáme a uchováme v teple. Šťávu zaprášíme moukou, zředíme vlažnou vodou a 10 až 15 minut povaříme. Hotovou šťávu přecedíme, zjemníme lžíci másla a osolíme. Vhodnou přílohou je dušená ráže, vařené brambory a různé zeleninové saláty.
- Základní údaje
- Kategorie: Vaření
6 porcí – příprava do 60 minut
1 velký květák
3 lžíce olivového oleje
Salsa:
60g nasekaných a vypeckovaných oliv
1 lžíce nasekaných kaparů
½ lžičky sušeného drceného chilli
1 lžíce nasekané čerstvé petržele
60ml extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
Troubu předehřejte na 160 stupňů celsia. Velký plech vymažte 1 lžící oleje. Květák postavte nastojato košťálem dolů a rozkrájejte na 5-6 silných plátků. Plátky rozložte na plech a pečte asi 30 minut. Pak zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů a pečte dalších 20 minut, až se květák začne při krajích opékat a pěkně zhnědne. Vyndejte ho a dejte stranou. Přísady na salsu spolu dobře promíchejte a salsou polijte květákové steaky. Osolit a popepřit dle potřeby. Posypte petrželkou.
- Základní údaje
- Kategorie: Vaření
Pro 4 osoby budeme potřebovat:
900g brambor
15g oloupaného čerstvého zázvoru
3 stroužky česneku
2 větší rajčata
4 lžíce rostlinného oleje
¾ lžičky semínek římského kmínu
1 lžička semínek hořčice
1 velká oloupaná cibule
1 lžička kurkumy
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička garam masaly
½ lžičky chilli koření
1 velká hrst čerstvého nasekaného koriandru
Postup:
Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Vsypte brambory a uvařte je do měkka. Pak je nechte trochu vychladnout, oloupejte a nakrájejte na 2,5cm kostky. Promíchejte zázvor, česnek a čtvrtky rajčete. Velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej. Vsypte semínka římského kmínu a hořčice a chvíli smažte, pak přidejte cibuli. Smažte asi minutu, přidejte rajčatovou směs, mletá koření a sůl. Smažte zlehka asi 2 minuty, až se směs a vůně propojí. Přidejte kousky rajčat, promíchejte a smažte 3 až 4 minuty, pak vsypte brambory a smažte další 4minuty, aby nasákly kořeněnou šťávou. Je li třeba, dosolte. Nakonec vmíchejte lístky koriandru.
- Základní údaje
- Kategorie: Vaření
Na bábovku budeme potřebovat:
3 banány
200g pohankové mouky + vysypání formy
120g mletých vlašských ořechů
250ml sójového mléka
2 vejce
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
2 lžíce medu
30g rozpuštěného kokosového oleje + na vymazání formy
100g hořké čokolády
+ jakékoliv sušené ovoce
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Banány rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou v míse. Postupně k nim přidejte pohankovou mouku, vlašské ořechy, mléko, vejce, sušené ovoce, vlašské ořechy, med a rozpuštěný kokosový olej. Spojte hladké těsto a přidejte nastrouhanou čokoládu. Těsto nalijte do formy a pečte 40-50minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá nebo jen s pár drobnými vlhkými drobky, je bábovka hotová.
- Základní údaje
- Kategorie: Vaření
Na 4 porce budeme potřebovat:
4 ks filety jakékoli bělomasé ryby
3 cm kousek zázvoru
4 jarní cibulky
100g cherry rajčátek
1 lžíce tamari omáčky
1 lžíce arašídového oleje
2 lžičky sezamového oleje
Pařník vyložte pečícím papírem a vyskládejte na něj vedle sebe filety. Zázvor a jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky. Posypte jimi rybu a poklaďte ji rozpůlenými cherry rajčaty. Vložte do hrnce nad vroucí vodu, zakryjte pokličkou a uvařte v páře doměkka, trvá to zhruba 6-8 minut. Voda nesmí dosahovat k pečícímu papíru. V rendlíku smíchejte arašídový olej, tamari omáčku a sezamový olej a zahřívejte k varu. Filety rozdělte na talíře, zakápněte horkou omáčkou a podávejte s dušenou zeleninou. Dobrou chuť!
- Základní údaje
- Kategorie: Vaření
Na 5 porcí budeme potřebovat:
1 kg krůtích prsou v celku
1 lžíce soli
1 lžička namletého bílého pepře
½ lžička krupicového cukru
1 lžička mleté papriky
1 lžička kurkumy
½ lžička muškátového oříšku
2-3 lžíce rostlinného oleje
1 hrst petržele
1 chilli paprička k podávání
QUINOA
200g quinoy
500ml vody nebo drůbežího vývaru
sůl a mletý pepř
ZELENINA
2 velké mrkve
½ celer
10 malých šalotek
2 lžíce přepuštěného másla
1 lžíce rostlinného oleje
½ citronu
PESTO
1 hrst sladkolisté petržele
1-2 stroužků česneku
1 lžíce slunečnicových semínek
50g strouhaného parmezánu
200ml rostliného oleje
sůl a namletý pepř
šťáva z ½ citronu
Pokud máte možnost, bouchněte do masa párkrát tenderizérem, maso hezky zkřehne a koření se tak dostane i dovnitř. Ze všech zbylých ingrediencí kromě oleje, vytvořte suchou kořenící směs. Maso ze všech stran dobře posypte a marinujte v lednici ideálně přes noc, klidně i tři dny. Před pečením maso potřete olejem a prudce opečte ze všech stran na pánvi. Pak vložte do trouby vyhřáté zhruba na 120 stupňů celsia a dopékejte asi 1,5h nebo dokud nebude hotové, ale stále šťavnaté. Quinou nejdříve v hrnci nasucho opražte, jakmile začne praskat, zalijte vodou nebo vývarem. Vařte 6-8minut, pak hrnec odstave, přikryjte poklicí a nechte quinou asi 20 minut dojít. Dochuťte solí a pepřem.
Mezitím nakrájejte mrkev a celer na kostičky, šalotky přepulte. V pánvi ohřejte máslo a urychleně orestujte kostičky zeleniny. Jakmile začnou chytat barvu a měknout, přidejte plátky šalotky a ještě chvíli restuje, zhruba 3 minuty. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Petrželku rozmixujte spolu s česnekem, slunečnicovými semínky, parmezánem a částí oleje. Pokud se vám bude pesto zdát příliš husté, přidejte další olej. Nakonec pesto dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Upečené maso nakrájejte na 5mm plátky. Quinou rozprostřete na talíř, přidejte orestovanou zeleninu a plátky masa. Vše zakápněte bylinkovým pestem a dokončete pár lístky petrželky a chilli papričky. Dobrou chuť!
- Základní údaje
- Kategorie: Vaření
Na ovesné karbanátky budeme potřebovat:
1 čtvrtlitrový hrnek ovesných vloček
1-2 vejce
2 cibule
1 stroužek česneku
špetka majoránky
jemná strouhanka za huštění
sůl
mletý pepř
přepuštěné máslo
Postup:
Ovesné vločky zalijeme hrnkem vody a necháme několik hodin změknout. Vločky povaříme v přiměřeném množství osolené vody a necháme vychladnout. Do chladného vločkového základu přidáme vejce, drobně nasekanou a osmaženou cibulku, rozetřený česnek, špetku majoránky, pepře a dle chuti osolíme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji přidáním jemné strouhanky. V dlani tvarujeme malé ploché placičky ve tvaru karbanátků a osmažíme je z obou stran na pánvi. Karbanátky z ovesných vloček podáváme s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo jako doplněk salátového talíře. Pokud někdo namítá, že mu v ovesném karbanátku chybí maso, může si při přípravě do základu kousek uzeniny nebo vařeného masa přidat.
- Základní údaje
- Kategorie: Vaření
Ingredience:
300 g špaldové mouky, hrubá mouka (na vysypání formy), máslo (na vymazání formy),
4 vejce
200 ml mléka
100 g medu
4 čajové lžičky prášku do pečiva
100 g rozinek
110 ml oleje
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C, vymažeme formu na beránka máslem a vysypeme moukou.
Špaldovou mouku dáme do mísy a smícháme ji s práškem do pečiva. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky Rozšleháme do pěny, potom k nim postupně, za stálého míchání přidáme po částech mléko, med a olej.
Do směsi po částech vmícháme mouku s rozmíchaným práškem do pečiva, přidáme rozinky ( ne všechny, část necháme stranou pro vytvoření očíček a čumáčku) a vše důkladně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Těstem naplníme formu a pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut.
Po 30 až 35 minutách pomocí špejle zkontrolujeme, zda je těsto propečené (nechytá se na špejli). Formu s upečeným beránkem obalíme mokrou utěrkou a vyklopíme. Z rozinek, které jsme nechali stranou, vytvoříme očíčka a čumáček. Beránka můžeme pro ozdobu lehce poprášit moučkovým cukrem. Nakonec mu kolem krku uvážeme mašličku.
- Základní údaje
- Kategorie: Vaření
Budeme potřebovat:
1 chlebíčková veka (nejlépe celozrnná) nebo 6 celozrnných rohlíků
5 vajec
500g libového vepřového
250ml mléka
petrželová nať
nasekané mladé listy kopřivy
sůl dle potřeby
pepř
máslo na vymazání
Postup:
Libové vepřové maso omyjeme, očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme v hrnci s vodou. Po uvaření necháme vychladnout a potom nakrájíme nadrobno. Mezitím oddělíme žloutky od bílků. Veku nebo rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, a necháme stát. Kopřivy spaříme, zbavíme je tím jejich žhavosti. Listy kopřiv a petrželovou nať omyjeme a nakrájíme na drobno.
Do směsi pečiva s mlékem a vejci přidáme maso, bylinky, sůl, pepř a důkladně promícháme. Předehřejeme troubu. Ušleháme z bílků tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do směsi. Směs rovnoměrně rozložíme na pekáč vymazaný máslem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
- Základní údaje
- Kategorie: Vaření
Veganská kopřivová polévka
Pastinák a kopřiva se skvěle doplňují a tvoří zajímavou chuťovou kombinaci. Kopřivová polévka je skvělou jarní variantou jak doplnit železo a kyselinu listovou. Pro polévku jsou doporučené mladé kopřivy. Tato polévka je ukázkou toho, jak lze užitečně využít zahradní plevel.
Suroviny, které budeme potřebovat:
½ lžičky kurkumy
4 velké pastináky
2 hrsti spařených kopřiv
200 ml kokosového mléka (nejlépe husté a domácí, ale není nutné)
1+2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
2 stroužky česneku
2 cm čerstvého zázvoru
kousek muškátového oříšku
2 kostky bio zeleninového bujónu
sůl
1,5 l vody
½ citronu
Postup:
Do zahřátého hrnce přidáme 1 lžíci přepuštěného másla. Pastináky oloupeme, omyjeme, nakrájíme na větší kusy, dáme do hrnce a restujeme. Přistrouháme česnek. Zalijeme vodou a přidáme 2 kostky bio zeleninového bujónu. Necháme probublávat, až je zelenina měkká. Poté přikápneme trochu šťávy z citronu. Přisypeme kurkumu. Přidáme spařené listy kopřivy (po spaření přelijeme studenou vodou – blanšírujeme). Necháme opět 5 minut probublávat. Přilijeme kokosové mléko a přidáme 2 lžíce přepuštěného másla. Rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a dosolíme.
- Základní údaje
- Kategorie: Celostní medicína
K nejrozšířenějším zdravotním problémům moderní civilizace určitě patří bolavá záda a problémy s páteří. V páteři můžeme číst jako v knize – každý obratel souvisí s určitým orgánem, částí těla a také psychickým problémem.
Krčních obratlů máme 7 (C1–C7) a velmi důležitý je 3. krční obratel, který, pokud je zablokovaný, ovlivňuje naši psychiku a zdraví. Souvisí dále s trojklanným nervem, hučením a pískáním v uších – tinnitem, se zuby a také s akné a ekzémy. Psychicky souvisí s naší nerozhodností, malou sebedůvěrou a také tím, že si nakládáme více věcí na sebe, než můžeme zvládnout. Proto se po odblokování tohoto obratle obvykle pacientům hned uleví. Krční páteř souvisí i s naší bederní oblastí – ovlivňuje vrchní část páteře a naopak. Vše je v těle propojeno. 7. krční obratel bývá často vystouplý a tvoří tzv. hrb – souvisí s rameny a štítnou žlázou. Z hlediska psychiky též se vztekem a držením napětí v sobě. Dornovou metodou jde obratel krásně vrátit zpět, důležité je samozřejmě cvičení.
Při nesprávném držení páteře se naše tělo sype jako domeček z karet.
Hrudních obratlů máme celkem 12 (Th1–Th12) a souvisí s našimi plícemi, dýcháním a srdcem. Pokud je některé žebro zablokované – máme pocit infarktu – pocit, že se nemůžeme pořádně nadechnout. Lidé, kteří se stále hrbí u počítače, při chůzi nebo při řízení auta mívají hrudní koš stažený a orgány v něm (srdce, plíce) nemůžou správně pracovat. Hrudní koš při dlouhodobém hrbení může klesnout až o 12 cm, a tlačí tak i na orgány trávicí – začínají problémy se žaludkem. Dalším tlakem na střeva vznikají problémy s peristaltikou a může docházet i k rotaci pánve, která zase souvisí s kyčlemi, koleny a kotníky. Nakonec padá klenba a naše tělo se sype jako domeček z karet.
Stačí tedy správným cvičením, správnou technikou a dýcháním opět otevřít a narovnat hrudník, a postupně danými cviky srovnávat i pánev. Velmi účinná je Dornova metoda. Pokud uvolníme mezilopatkové svaly při masáži, klientovi se hodně uleví i v rovině plicní a trávící. Mohou pomoci i baňky, či jiná technika. Hrudní páteř souvisí psychicky s naším příjímáním a dáváním, sebeláskou naším strachem ze života.
Spodní část zad tvoří 5 obratlů bederních (L1–L5) – je to oblast oslabených ledvin – vztahů a našich strachů. U klientů často začínám jen přiložením rukou, aby měli pocit bezpečí a přijímali teplo a lásku. Stává se, že se díky pouhému doteku i rozpláčou a dají průchod svým emocím.
Klienty učím svou oblíbenou sestavu cviků, kterou mám od svého letitého učitele a úžasného terapeuta a člověka Vladimíra Neruda: Pokud uvolníme pánev a vrátíme do centrální pozice, vše, co je v pánvi uložené, se srovná a upraví – ženské problémy, bolesti menstruační, zácpy, problémy se střevy, močové cesty.
5 obratlů křížových (S1–S5) tvoří naši kostrč a spojují nás s matkou zemí. Často slýcháme o 1. čakře a ta je opravdu velmi důležitá. Zkusme někdy dýchat jakoby kostrčí, naší kořenovou čakrou do břicha – tím si krásně uvolníme vše, co je v nás stažené.
Při problémech s páteří je velmi účinná REFLEXNÍ TERAPIE nohou a uší.
Ať už vás záda bolí kdekoliv, je potřeba reflexně ovlivňovat i páteř krční a hrudní. Jemně promasírujte oblast reprezentující celou páteř, citlivým a bolestivým místům se věnujte více, při bolestech provádějte masáž i několikrát za den.
Důležitá je i skladba jídelníčku – vyvarujte se kyselinotvorným potravinám, jako jsou cukr, maso a živočišné bílkoviny, tvrdé sýry, káva, alkohol, černý čaj, ovocné čaje a také vynechejte lilkovitou zeleninu (brambory, rajčata, papriky) – obsahuje solanin, který váže sůl do vazivových pouzder a způsobuje tak bolesti kloubů a páteře. Naopak zařaďte dostatek zeleniny, tepelně upravené i syrové, celozrnné obiloviny, luštěniny.
A samozřejmě nezapomínejme na správně prováděnou pravidelnou pohybovou aktivitu!
Na závěr bych chtěla dodat, že naše páteř je náš život – jaký život žijeme, takovou páteř máme. PROTO ŽIJME V LÁSCE A NASLOUCHEJME SVÉMU TĚLU.
- Základní údaje
- Kategorie: Vaření
Na minestrone polévku budeme potřebovat:
4 lžíce olivového oleje
600g čerstvé sezónní zeleniny podle chuti –rajčata, cibule, hrášek, fazole, cuketa, celer, mrkev, listový špenát, mangold, kapusta, pórek, česnek, brokolice, atd.)
3 brambory
mořská sůl
špetka čerstvě mletého pepře
čerstvá bazalka
1 lžička strouhaného parmezánu
1 lžička janovského pesta
Postup:
V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme pokrájenou cibuli. Poté přidáme na drobno nakrájenou další zeleninu. Rajčata spaříme, oloupeme a použijeme jen dužinu. Fazole je třeba den předem namočit. Zeleninu v hrnci zalijeme vodou nejlépe tak, aby dosahovala do ¾ výšky hrnce. Osolíme, lehce opepříme a pod poklicí vaříme na středním plameni cca 15 minut. Z hotové polévky odebereme 1 vrchovatou naběračku měkké zeleniny, kterou propasírujeme a vrátíme do hrnce. Polévku servírujeme horkou, do každého talíře přidáme 1 lžičku janovského bazalkového pesta a parmezánu.